Tiina Ojutkankaan kolumni: Nyt pitää kehua Pietarsaaren seutua – tästä voi lukea, miksi
keskiviikko 21.11.2018 | 13:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tiina Ojutkankaan kolumni: Nyt pitää kehua Pietarsaaren seutua – tästä voi lukea, miksi

Keskipohjanmaa+ | Ti 4.9.2018 klo 07:30

Tiina Ojutkangas

tiina.ojutkangas@kpk.fi

Pietarsaaren idea markkinoida halpoja asuntoja tukholmalaisille on mainio. Kysymys ei ole mistä tahansa tukholmalaisista vaan mahdollisista paluumuuttajista, joilla on juuret Pohjanmaalla.

Keskeinen houkutin ovat halvat asunnot. Tukholman asuntokupla on vienyt omistusasunnon monien ulottuvilta ja toisaalta kohottanut omaisuuden arvoa niillä, jotka omistavat asunnon. Mitä kaikkea sillä rahalla saa meren toisella puolella?

Pietarsaaren seudun elinkeinoelämä ja kunnat tekevät täsmäiskun Ruotsiin syyskuun 20. päivä. Tarkoituksena on houkutella Ruotsiin siirtolaisiksi lähteneitä palaamaan kotiin, asumaan ja tekemään töitä.

Googlailu Tukholman kiinteistövälitysliikkeiden sivulla osoittaa, että vertailtaessa Tukholman ja Pietarsaaren asuntojen hintoja, voi jopa pilkun paikkaa vaihtaa riippuen tietysti kohteesta ja sijainnista.

Pietarsaaren seudulla ollaan tosissaan. Tukholman Suomen suurlähetystössä pidettävässä rekrytointipäivässä tiedotetaan työmahdollisuuksista, kuntien palveluista ja kulttuuritarjonnasta, kerrottiin mediatilaisuudessa viime viikolla.

Suurlähetystöön on tulossa satakunta potentiaalista paluumuuttajaa, joita Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordia, kymmenisen alueen yritystä sekä kunnat evästävät paikallisista olosuhteista. Olennaista onkin se, että eri toimijat tekevät yhteistyötä ja tarjolla olevat asiat ovat konkreettisia. Pelkkä auringonlasku tai utuiset lupaukset elämisen laadusta eivät riitä.

Aikamoisia houkuttimia pitääkin olla tarjolla, kun Ruotsin pääkaupungin kaltainen asuinpaikka on kilpakumppanina.Toisaalta edullisemmat kustannukset, hyvä työpaikka, lähellä olevat palvelut, helppo arki ja vaikkapa isovanhemmat ja tukiverkot painavat ratkaisussa, kun mietitään hyvän elämän tekijöitä.

Keski-Pohjanmaalta ja laajastikin Pohjanmaan alueelta on lähdetty siirtolaisiksi paremman elämän toivossa kautta aikojen. Ruotsiin muutettiin suurin joukoin koko Suomesta 60 -ja 70-lukujen vaihteessa. Useimmilla taitaa olla joku sukulainen Kanadassa, Australiassa tai Yhdysvalloissa.

Osa siirtolaisista on jäänyt uuteen kotimaahan, toisten sydämissä elävä kaipaus on niin suuri, että tilaisuuden tullen on palattu takaisin. Nykyäänkin ulkomaille muuttaminen kiinnostaa varsinkin nuoria ja toisaalta eläkeläisiä.

Monessa osassa Suomea pohditaan, mistä saadaan uusia asukkaita, kun väkimäärä ei kasva ainakaan tarpeeksi. Toisaalta mistä yritykset löytävät osaavaa työvoimaa, jos sitä ei yrityksistä huolimatta löydy lähiseudulta? Voisivatko synnyinkunta ja juuret kiinnostaa ihmisiä eläkepäivinä vaikka työura on tehty muualla?

Myös puolison työpaikka on joskus kynnyskysymys. Kokkolassa on parhaillaan avoinna useita tärkeitä pestejä. Aina huippuammattilaisia ei ole helppo saada. Löytyykö puolisolle töitä, millainen ilmapiiri ja maine paikkakunnalla tai alueella on? Monet asiat vaikuttavat pelkän yrityksen, työtehtävän ja palkan lisäksi.

Pietarsaaren seutu markkinoi lauseella Här bor kvaliteten – Täällä asuu laatu. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle muuallakin.

Juuret kiinnostavat ihmisiä. Siitä kertoo vaikkapa se, että Keskipohjanmaata ja alueen paikallislehtiä tilataan ja luetaan muuallakin kuin ilmestymisalueella ja jopa ulkomailla.

Digikaudella on mahdollista välittää tietoa ja tunnelmia fyysisestä välimatkasta huolimatta. Eri toimijoiden yhteistyön avulla voitaisiin herättää myönteinen muuttoliike vaikkapa työnimellä "takaisin kotiin".

Kirjoittaja on kehittämispäällikkö, joka työskentelee Keski-Pohjanmaan Kirjapainon lehtien toimituksissa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori