Antti Savela pohtii kolumnissaan pienyrittäjän tukalaa asemaa yhteiskunnan lakiviidakossa
maanantai 19.11.2018 | 02:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Antti Savela pohtii kolumnissaan pienyrittäjän tukalaa asemaa yhteiskunnan lakiviidakossa

Keskipohjanmaa+ | Ke 5.9.2018 klo 08:30

Monet meistä muistavat Risto Jarvan upean elokuvan Yhden miehen sota. Se on pienen kaivinkoneyrittäjän karu tarina suomalaisen byrokratian rattaissa.

Yhdenlainen yhden miehen sota on käynnissä Haapajärvellä. Pienyrittäjä, liikennöitsijä Timo Tuomaala yrittää puolustaa itseään kaupungin, tielaitoksen ja kaavoittajan puristuksessa.

Kysymys on viime kädessä suunnitellusta tienpätkästä Valtakadulta teollisuusalueelle, joka veisi mennessään Tuomaalan keltaisen kauniin ison rakennuksen ja toisi uuden kadunpätkän kuuden metrin päähän miehen saunan terassista. Siinä sitä sitten kelpaa vilvoitella viranomaisten vihtomisen jälkeen.

Tuomaala on esittänyt kaupungille, että tämä lunastaisi hänen maat ja mannut sillä perusteella, että asumisen ja yrittämisen edellytykset eivät ole enää järin häävissä kuosissa uuden tien naapurissa.

Kaupunginhallituksessa asia oli eilen illalla. Päätösesitys on tiukka: lunastukseen ei ruveta. Kohtalaisen koruttomasti todetaan, että jos tielaitos haluaa keltaisen rakennuksen purkaa, se joutuu rakennuksen lunastamaan. Muusta tontista ja uudemmasta liike-asuinrakennuksesta kaupunki ei ole kiinnostunut.

Ehkä Haapajärvellä sitten on niin paljon yrityksiä ja työpaikkoja, että toisesta päästä voi tehdä karsintaa. Totuus vaan Tilastokeskuksen mukaan on se, että viimeisen seitsemän vuoden aikana kaupungista on kadonnut lähes 400 työpaikkaa. Suunta on väärä ja liian jyrkkä.

Ilman karpomaisuuttakin voi todeta, että vahvempi jyrää heikomman. Näin se on aina ollut ja näin se tulee aina olemaan, lausui jo Mika Waltari Sinuhessaan.

Onnelassa asioiden hoitaminen menisi niin, että rakennetaan tie ja ostetaan Timpalta hankalaan paikkaan jääneet maat ja mannut. Kaikki olisivat tyytyväisiä. On sitä Haapajärvellä oudompiinkin paikkoihin rahaa mennyt. Ouluntien varteen rakennetaan parhaillaan koirien jaloitteluhäkkejä, ja talvella alueelle tehdään latu, jossa voidaan hiihtää koirien kanssa!?. Järven rantaan rakennettiin kalliilla rahalla Rantapolku, jonka käyttöaste on tietojeni mukaan jäänyt varsin vähälle.

Mutta Onnelahan on jo purettu kuten kaikki Oksavalla asuvat tietävät.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan Haapajärven aluetoimittaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori