Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Jukka Anias pohtii kolumnissaan pesistä – ja vähän futistakin

Keskipohjanmaa+ | La 8.9.2018 klo 08:30

Ei kai nyt sentään ihan, mutta ei paljon muutakaan. Nimittäin jalkapallo versus pesäpallo ainakin wanhan liiton futisniilojen näkökulmasta. Pesispuolella suhtautuminen hieman globaalimpaan lajiin on huomattavasti liberaalimpi.

On niitä poikkeuksiakin. Villi veikkaus ja oikeastaan tietokin, että Kannuksen Uran miesten pesäpallojoukkueen kamppailua noususta miesten ykköspesikseen seuraa tänään iltapäivällä myös Kokkolan Pallo-Veikkojen edustusjoukkueen manageri ja käytännössä omistaja Matti Laitinen.

Ohennevan suurella pojalla on tukevat pesisjuuret, vaikka viime vuodet harrastuksena – melkoisen kalliina, voinee arvioida – onkin ollut hilata vihreä perinneseura futisliigaan. Se on taas tänäkin vuonna mahdollista, mutta pikkuhiljaa alkavat olla varapatruunat käytetty. Tasureilla ei loppukaudella enää mitään tee. Voittaa pitäisi jatkuvalla syötöllä.

Takaisin pesäpalloon. Sitten Haapajärven Pesä-Kiilojen superpesiskausien (1996–98) ja niitä seuranneiden paluuyritysten jälkeen keskipohjalaisen pesiksen tunnettu strategia on ollut mennä ”pelaaja kerrallaan superpesikseen”, Halsualta joskus parikin kerralla.

Ykköspesiksessäkään ei niin helppoa ole ollut. Ylivieskan Kuulan mennyt kesä on siitä esimerkki. Haapajärvellä taas miesten edustuspesis oli yhtä heikossa jamassa kuin nyt ennen Seppo Mustosen tuloa paikkakunnalle. Siitä taas on jo ehtinyt vierähtää muutama vuosikymmen.

Jos ja toivon mukaan kun Kannuksen Ura onnistuu iltapäivällä kukistamaan Loimaan Palloilijat, se olisi ilman muuta piristysruiske Keski-Pohjanmaan pesikselle. Ykköspesiksen derbynä Kuula vs. Ura olisi ennennäkemätön juttu.

Ei mitään Vimpelin Vetoa tai Sotkamon Jymyä vastaan, mutta lajin kannalta ”El Klassiko” turruttavan monen finaalikohtaamisen sijaan pronssipelissä on piristävää.

Sotkamon putoaminen finaalista ei lopulta niin iso yllätys ollut. Vimpelin jääminen pronssipeliin sen sijaan oli. Toki kaikelle on selityksensä, vaikka Vedon viuhkamies ei kolmannen JoMa-tappion jälkeen pätkääkään selitellyt. Siitä ”Sämpy” Kivimäelle krediitit.

Rohkenen silti väittää, että täydessä iskussa oleva Sami Haapakoski olisi ollut käänteentekevä pelaaja ottelusarjassa. ”Sigge” ei nyt vain ollut pelikunnossa. Niinpä kävi niin kuin kävi.

Muuten. Olen sitä mieltä, että viisi euroa pääsylipusta Kannuksen Uran miespesiksen historian isoimpaan otteluun on naurettavan vähän. Kympilläkin olisivat piletit tehneet kauppansa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori