Kauko Palola pohtii kolumnissaan viestintätaitojamme
keskiviikko 21.11.2018 | 01:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kauko Palola pohtii kolumnissaan viestintätaitojamme

Keskipohjanmaa+ | Su 9.9.2018 klo 07:30

Muistatko, koska kirjoitit viimeksi kirjeen? Ihan kynällä ja kaunokirjoituksella.

Ei huolta jos et muista. Kaunokirjoituksella syntynyt teksti on muinaismuisto, niitä hengentuotteita ei ole ihan hetkeen maailmalle singahtanut. Kirjoitustaito on sivistyksen mitta ja siksi olisi suotavaa, että paperi rapisisi yhä kynän alla. Mutta pari vuotta sitten koulujen opetussuunnitelmissa hyvästeltiin kaunokirjoitus, kännykkäsukupolvi teki harakanvarpaita eikä tuntikehykseen mahtunut kaunokirjainten opettelua.

Älykännykkään on siirtynyt myös kauppalista. Älypuhelin (nimi pitäisi olla älyviestin) on vienyt meiltä kirjeet ja postikortit. Maailmalle lähtee typistettyjä whatsup-, teksti- ja snapchatviestejä.

Ei meitä suomalaisia (jaa, vai niin, oho, juu..) ole varsinaisesti koskaan voinut pitää kommunikoinnin mestareina myöskään puheissa. Sanojen käytössä olemme todella energiatehokkaita, säästeliäitä. Jos suusta lipsahtaa vähänkin laveammin tekstiä, meitä katsotaan kieroon, leimataan kylähulluksi. ”Aina se on äänessä, eikö se ymmärrä olla hiljaa”.

Mutta on niitä poikkeuksiakin. Konsertissa, junassa, teatterissa ja kännissä kyllä puhutaan kaikki henkilökohtaisetkin asiat mutta lääkärin vastaanottohuoneessa vältetään niin katse- kuin puhekontaktiakin. Nostetaan aikakausilehti kasvojen eteen, Me Naisetkin kelpaa kunhan varmistetaan, että oman intimiteetin suojana oleva lehti on oikein päin, luettavissa.

Kaupastakin palataan ilman sitä vaimon listalle laittamaa hillosokeria kun ei taivuta kysymään myyjältä mistä sitä löytyisi. "Ei tartte auttaa"

Jos hississä tapaa puheliaan suomalaisen, se vastaa suurin piirtein samaa kuin onnistuisi saamaan Tankavaarassa vaskooliin ensi yrittämällä ison kultakimpaleen. Suomalaisten sosiaalisuus heijastuu jopa joukkoliikenteen busseihin. Bussi on täynnä kun jokaisen penkkirivin ikkunapaikka on miehitetty.

Pohjalaista luonnetta kuvaavan sanonnankin voisi kirjoittaa uusiksi. Pohjalainen ei puhu, pussaa, bloggaa eikä someta.

Sellaisia me taidamme olla.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja, joka vielä joskus kirjoittaa kirjeen - kaunolla

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori