keskiviikko 21.11.2018 | 01:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Hymyilevä mies -elokuvasta tutuille Juho Kuosmaselle ja Jarkko Lahdelle Taiken viisivuotisapurahat

Keskipohjanmaa+ | Ma 10.9.2018 klo 12:01 [päivitetty ma 12:29]

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Juho Kuosmanen sekä näyttelijä Jarkko Lahti saivat Taidetoimikunnan viisivuotistaiteilija-apurahat. Taidetoimikunnat jakoivat yli kolmesataa taiteilija-apurahaa.

Eniten apurahoja jaettiin kuvataiteen, kirjallisuuden, musiikin ja näyttämötaiteen ammattilaisille. Taiteilija-apurahojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Apurahat alkavat vuoden 2019 alusta.

Apurahoja jaettiin Kuosmasen ja Lahden lisäksi mm. arkkitehtuurissa yksivuotinen apuraha Miia Perkkiölle, kuvataiteen yksivuotinen apuraha Sari Koski-Vähälälle, Jaakko Mattilalle, Anna Nykyrille ja Jaakko Pernulle, musiikin kolmivuotinen apuraha Sampo Haapamäelle ja yksivuotinen Aili Järvelälle sekä Jussi Lampelalle ja taidejournalismin puolivuotinen apuraha Laura Airolalle.

Taiteilija-apurahan saajista yli puolet on naisia, kuten myös hakijoista. Naisten osuus on suurin muotoilun alalla, lähes 90 prosenttia. Tanssitaiteessa, esitys- ja performanssitaiteessa sekä taidejournalismissa noin kaksi kolmasosaa apurahan saajista on naisia.

Musiikin kaikista taiteilija-apurahoista lähes puolet jaettiin naisille. Heidän osuutensa hakijoista oli runsas kolmannes. Naismuusikot ja -säveltäjät hakivat enimmäkseen lyhempiä apurahoja. Vain viidennes viisivuotisten hakemuksista tuli naisilta, ja näiden apurahojen saajista kaikki ovat miehiä.

Taiteilija-apurahoista tulee vähintään 30 apurahavuotta myöntää nuorille tai uransa alussa oleville taiteilijoille. Tänä vuonna nuoria, alle 35-vuotiaita apurahan saajia on viitisenkymmentä.

Nuorten osuus vaihtelee taiteenaloittain. Sarjakuva- ja kuvitustaiteessa puolet apurahan saajista on nuoria. Vähintään neljännes saajista on nuoria myös musiikissa, tanssi- ja sirkustaiteessa sekä performanssi- ja esitystaiteessa. Esittävistä taiteista ainoastaan näyttämötaiteessa nuorten osuus jää alle kymmeneen prosenttiin.

Apurahan saaneiden mediataiteilijoiden joukossa ei ole yhtään nuorta. Kääntäjissä ei ollut nuoria liioin hakijoina.

Hakemuksien määrä kasvoi edellisvuodesta viidellä prosentilla. Valtion taiteilija-apurahalla työskentelee vuosittain runsaat 600 taiteilijaa, mikä on kolmisen prosenttia maan taiteilijakunnasta. Veroton apuraha on 1 709 euroa kuukaudessa, josta apurahan saaja maksaa pakollisen eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun. Vuositasolla taiteilija-apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 11,5 miljoonaa euroa. Apurahojen jakaminen perustuu valtion taiteilija-apurahoista annettuun lakiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori