Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Muistakaa tehdä muistiystävällisiä tekoja

Keskipohjanmaa+ | Su 16.9.2018 klo 16:00

Me olemme Keski-Pohjanmaan Muistiluotsin maakunnallisia Muistiaktiiveja, joka on muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä asiantuntijaryhmä. Meidän tehtävänä on kommentoida, kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten kannalta tärkeisiin ajankohtaisiin asioihin.

Ensi viikko on maailmanlaajuinen muistiviikko. Siihen liittyy perjantaina 21.9 vietettävä Alzheimer -päivä. Muistisairaudet ja erityisesti Alzheimerin tauti koskettavat miljoonia ihmisiä maailmassa. Muistiviikon tarkoitus on tuoda esille sairastuneiden ääntä ja arkea sekä pyrkiä vähentämään muistisairauksiin ja muistisairaisiin ihmisiin liittyviä ennakkoluuloja ja negatiivisia asenteita sekä kannustaa ihmisiä tekemään muistiystävällisiä tekoja. Luo positiivisuutta puheella: unohda dementia sanan käyttö, puhu mieluummin muistisairaasta ihmisestä. Älä käytä myöskään itsestäsi dementikko termiä, jos satut jonkun pienen asian unohtamaan. Alentava puhe vaikuttaa siihen, miten muistisairaat ihmiset näemme.

Muistisairauteen liittyy muutakin kuin muistamattomuus. Se muuttaa ihmisen persoonaa, kykyä ilmaista itseään ja ymmärtää ympäristönsä viestintää. Ihminen saattaa muistaa paremmin vanhoja tapahtumia kuin tuoreita. Menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat helposti, jolloin syntyy väärinkäsityksiä. On hyvä muistaa, että unohduksen, toistojen, epäluulon ja totutusta poikkeava käyttäytyminen on Hänen sairautensa aiheuttamaa. Sairastuneen on vaikea itse huomata muutoksia.

Muistisairaalle ihmiselle tärkeintä on ilmapiiri, aito läsnäolo ja kuunteleminen, ei niinkään sanat. Puhu avoimesti ja selkeästi, älä puhu ohi, odota vastausta, toista tarvittaessa ja luo katsekontakti. Kysytään sairastuneelta itseltään vointia, jutellaan kuin aikuiselle. Unohda sairaus ja näe ihminen. Muistisairas ihminen tarvitsee entiseen tapaan läheisyyttä ja kontakteja muihin ihmisiin.

Me Muistiaktiivit olemme kokeneet, että ymmärrys muistisairauksista ja sen mukanaan tuomista muutoksista auttaa monissa arjen tilanteissa ja kohtaamisissa. Haluamme kannustaa hakemaan tietoa ja osallistumaan esimerkiksi Muistiluotsin järjestämiin tilaisuuksiin ja ryhmiin.

Muistiaktiivit

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori