maanantai 24.1.2022 | 12:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Äärimmäinen polkujuoksusuoritus Nivalan metsissä on henkien taisto – 171 kilometrin urakan jälkeen arjen haasteet tuntuvat pikkuongelmilta

Su 23.9.2018 klo 14:22

Hanna Rautio

Yötä päivää juoksua pitkin kivikkoisia metsäpolkuja ja toistuvaa suossa tarpomista.

Tarkemmin sanottuna 171 kilometriä ja 27 tuntia 14 minuuttia oli kokkolalaisen Mika Leppälän urakka Nivalan Pyssymäen maastoissa, missä kilpailtiin lauantaina alkanut ja sunnuntaina päättynyt Pyssymäki Ultra Festival, tiettävästi Suomen pisin polkujuoksukilpailu.

Seitsemän kilpailijaa starttasi matkaan yhdeksältä lauantaiaamuna, mutta jäljelle heistä jäi vain yksi, 34-vuotias nivalalaislähtöinen Mika Leppälä.

– Iso urakkahan se oli. Yöllä kahden aikaan tuntui siltä, että voisin lähteä kotiin nukkumaan, mutta jaksoin kuitenkin jatkaa, voittaja kertasi tuntojaan maaliintulon jälkeen sunnuntaina.

Ultrapitkä polkujuoksurupeama on tietenkin äärimmäinen fyysinen ponnistus, mutta lähes yhtä paljon, jos ei enemmänkin, kyse on henkien taistelusta. Ja nimenomaan henkilökohtaisesta, päänsisäisestä kamppailusta.

– Henkiset ominaisuudet paranevat ja kehittyvät. Sitä oppii laittamaan asioita arvojärjestykseen, Leppälä summaa ultrapitkän juoksusuorituksen merkityksen.

Kokkolassa työskentelevä prosessi-insinööri kertoo, että hänellä ei ole minkäänlaista kilpaurheilutaustaa. Innostus kestävyysjuoksuun ja siinä kilpailemiseen tapahtui vasta aikuisiällä.

– Nykyään juoksen pelkästään polkujuoksuja. Pyssymäellä haastavinta on radan teknisyys. Nyt rata tuli tarpeeksi tutuksi, mikä riittää vähäksi aikaa.

Nivalassa on kilpailtu Pyssymäki Extreme Polkujuoksu -kisassa jo neljän vuoden ajan 57 kilometrin reitillä. Viime vuonna matka triplattiin ja syntyi 171 kilometrin kilpailu.

– Laskettiin, että jos lenkin kiertäisi kolme kertaa, se olisi Suomen pisin polkujuoksukilpailu. Tämä alkoi kiehtomaan myös ultrajuoksijoita, kertoo kilpailujärjestäjä Nivalan Polku ry:n hallituksen puheenjohtaja Onni Vähäaho.

Ensimmäisenä vuonna osallistujia oli viisi ja voittoon ylsi kälviäläinen Jouni Knuuti, joka saavutti tuolloin 116 kilometriä. Tämän vuoden kilpailun Knuuti joutui jättämään väliin terveysongelmien vuoksi.

Syksyinen ajankohta tuo tapahtumaan oman lisänsä, kun kilpailijat juoksevat yöllä pilkkopimeässä otsalampun varassa.

– Päivällä sitä keskittyy luonnon ihailuun ja tarkkailuun, ja voi keskustella muiden juoksijoiden kanssa. Pimeällä ajatukset kääntyvät oman pään sisään. Auringon noustessa ajatukset sulkeutuvat ja alkaa jälleen havainnoida ympäristöään, kaksi kierrosta eli 114 kilometriä tämän vuoden kilpailussa taittanut Vähäaho kuvailee.

Kaikkien Pyssymäen metsissä taivaltaneiden miesten viesti on sama: jos selviää tuollaisesta juoksukoitoksesta, niin arjen haasteet tuntuvat melko pieniltä ongelmilta.

Vaikka pimeys on yksi kilpailun elementeistä, Vähäaho toteaa, että ensi vuonna kisa järjestetään kuusi viikkoa aiemmin elokuun puolivälissä alkuperäisen polkujuoksutapahtuman yhteydessä.

– Sään kanssa on oltu aivan rajoilla, sillä näin syksyllä voi olla jo yöpakkasiakin. Homma on aika hurjaa, kun reitille kuuluu Pesänevan ylitys kahdesti, eikä suolla ole mitään pitkoksia. Viime yönä nähtiin kyllä upeat revontulet ja kuu paistoi komeasti.

Pyssymäki Ultra Festival PUF2018 171 km lopputulokset:

1. Mika Leppälä Kokkola 27 h 14 min.

DNF:

Onni Vähäaho Nivalan Polku 114 km,

Pasi Koskinen Nellimin Pyry 114 km,

Matias Laakkonen Helsinki 97 km,

Veli-Matti Tölli Nivala 57 km,

Janne Korpela Iso-Hunnari Trailrunners/Forssa 57 km,

Veli-Matti Anttila Hitura Sky Runners 57 km.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »