keskiviikko 19.12.2018 | 15:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Petri Partanen vastaa K-P:n Yrittäjille: Sipilä tarjosi yrittäjille kolmikantapöytää, muttei paikka kelvannut

Keskipohjanmaa+ | To 11.10.2018 klo 20:00

K-P:n yrittäjät ry:n pj., Kimmo Hanhisalo, esitti (KP 4.10.) useita väitteitä, joista paikkansa piti ainoastaan se, että AY-liike rahoittaa mm. vasemmistopuolueita.

1. On muutakin lainsäädäntöä jotka eivät riko yhdenvertaisuutta vaikka niissä huomioidaan yrityskoko. On totta, että YT-laissa on määritelty mm. 20 ja 30 hengen rajat. Tämä laki ei kuitenkaan poista ihmisen oikeutta saada perusteltu syy miksi työ loppuu. Ainoa ero on se, että yli 20 hengen yrityksissä pitää asiasta keskustalla pidempään, mutta ihmisen omat oikeudet säilyvät samoina.

2. Irtisanomisen väitetään olevan kansainvälisesti verrattuna vaikeaa. Arvioin OECD:llä olevan yrittäjät ry:tä paremmat kansainväliset vertailutiedot tästä asiasta ja OECD:n tietojen mukaan Suomi on vain keskivertoinen maa irtisanomisturvassa.

3. Yrittäjät eivät mustamaalaa ja argumentoivat asiallisesti. Työntekijöitä edustavana järjestöjohtajana minulle ja edustamilleni järjestöille on erittäin tärkeää tosiasioissa pysyminen, yhdessä sopiminen, sekä tieteelliseen tutkimukseen nojautuva päätöksien teko. Tämä periaate ei mustamaalaa ketään joka näitä periaatteita haluaa vain itsekin noudattaa.

4. Poliittiset lakot ovat muualla kiellettyjä ja viittaus Seppo Koskisen kirjoitukseen 19.1.2018. - Tähän vastasi jo 20.1.2018 työoikeuteen erikoistunut professori Niklas Bruun sanoilla ”jos opiskelija toisi tuollaisen paperin, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”.

5. Suomi on lakkoherkkä maa. Kun mittarina käytetään menetettyjä työpäiviä, niin Suomi on OECD:n tilastoissa vain keskikastia ja lakkoilut ovat vähentyneet merkittävästi 90-luvulta. Tämän vuosituhannen suurin lakkohan on toistaiseksi työnantajien työsulku paperiteollisuudessa, joka sekin lasketaan tähän tilastoon.

6. Kolmikanta on jäykkä ja siitä kirjoitetaan menneessä aikamuodossa. Koko Suomen historia on täynnä kolmikannassa sovittuja asioita ja kolmikannassa jaettua hyvinvointia koko kansalle, myös pienyrittäjille. Tämä onkin se ydinasia, jota yrittäjät ry. tosiasiassa vastustaa, yhdessä sopimista ja hyvän jakamista tasaisesti kaikille.

Juha Sipilä tarjosi Yrittäjät ry:lle paikkaa kolmikantaiseen pöytään, mutta he eivät sinne itse halunneet, koska se olisi samalla tarkoittanut sitä, että asioista pitää sen jälkeen neuvotella työpaikoilla. Tämän jälkeen yrittäjät ry:lle ei olekaan jäänyt mitään muuta keinoa vaikuttaa politiikkaan kuin ulkoparlamentaarinen lobbaaminen, josta he itsekin AY-liikettä syyttävät.

Kolmikanta ei ole mikään suomalainen keksintö, sillä se sai kansainvälisestikin tunnustetun aseman ensimmäisen maailmansodan Versaillesin rauhanneuvotteluissa, joissa perustettiin kansainliiton lisäksi kansainvälinen työjärjestö ILO, joka on YK:n ainoa kolmikantainen toimielin. Siellä työntekijäjärjestöt, työnantajajärjestöt ja valtiot säätävät yhdessä maailmanlaajuisia työelämää koskevia sopimuksia ja suosituksia. Näihin nojaavat keskeisimmät ihmisoikeudet vielä tänäkin päivänä. Yrittäjät ry kyllä tietää tämän, sillä ainakin 2017 EK oli niin kiltti, että päästi heidänkin edustajansa tähän kokoukseen yhdelle EK:n monesta edustajapaikasta.

Historian saatossa ILO:n suurimmat uhat ovat olleet Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan hirmuhallitsijat.

Petri Partanen

KOKKOLA

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori