torstai 22.8.2019 | 01:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten alueella etämittaus helpottaa verenohennuspotilaiden elämää Keski-Pohjanmaalla – Omahoidossa potilas voi halutessaan säädellä jopa omaa lääkitystään

Minna Mustonen Keskipohjanmaa+
Ti 6.11.2018 klo 09:15

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on koekäyttöjakson jälkeen päättänyt laajentaa Elisa Etämittauksen käyttöä verenohennuspotilaiden seurantaan. Elisa Etämittaus on älypuhelimella käytettävä sovellus, joka välittää mittaustulokset automaattisesti mittauslaitteelta terveydenhuollon ammattilaisten hyödynnettäväksi. Sovelluksella on mahdollista seurata myös astmaa, verenpainetta ja verensokeria. Sovellus muistuttaa ja ohjaa mittausten tekemisessä sekä tarvittaessa pyytää lisätietoja.

Etämittauksen hyviksi puoliksi lasketaan se, että verenohennuslääkkeiden kanssa elämisestä tulee aiempaa joustavampaa, ja terveydenhuollon ammattilaisilta vapautuu aikaa akuuteimmille vastaanottokäynneille. Erityisesti hyötyjen lasketaan korostuvan alueilla, joissa matka lähimpään sairaalaan voi olla pitkäkin.

Etämittauspalvelulla voidaan seurata myös verenohennuspotilaiden hoitotasapainoa sekä tarjota potilaalle mahdollisuus omahoitoon. Potilaat voivat tehdä mittaukset ajasta ja paikasta riippumatta. Omahoidossa potilas voi myös halutessaan säädellä omaa lääkitystään.

– Lähdimme koekäyttämään etämittausta verenohennuspotilailtamme saadun palautteen pohjalta. Saimme useita potilaspalautteita, joissa kyseltiin mahdollisuutta mitata INR-arvo itse. Koekäytön aikana kertyneen kokemuksen ja käyttäjien antaman palautteen perusteella näimme, että jatkamme etämittauspalvelun eteenpäin viemistä Soitessa. Potilaiden sitoutuminen omahoitoon koekäyttöjakson aikana oli selkeästi positiivinen asia, joka myös ilmeni heidän parantuneena hoitotasapainonaan, kertoo tiedotteessa Soiten vastaanottopalvelujen palvelualuejohtaja Annika Ollikainen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »