sunnuntai 19.1.2020 | 02:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sievin Evijärven rannalta löytyi erittäin harvinaisia rautakautisia esineitä: muun muassa eläinaiheinen riipus ja palaneita luita

Anne Mattila Keskipohjanmaa
To 15.11.2018 klo 13:00 [päivitetty pe 07:32]

Sievin Evijärven rannalta on löytynyt hyvin harvinaisia rautakautisia esineitä. Kiurunkankaan rautakautiselta löytöpaikalta on löytynyt muun muassa eläinaiheinen riipus, joka kuvaa lintua, vyön tai hihnan heloja ja erilaisia kirveitä, jotka edustavat kahta eri aikakautta.

Kiurunkankaan löytöpaikkaa voidaan luonnehtia Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan oloissa varsin merkittäväksi. Vastaavia, useita rautakautisia esineitä sisällään pitäviä ja laajalle levittäytyneitä löytösikermiä ei tunneta alueelta entuudestaan. Aikakaudesta kertova aineisto on tähän saakka muodostunut muutamasta irtolöydöstä.

Kiurunkankaan löytö viittaa kiinteään muinaisjäännökseen, sillä muutamissa löytökohdissa voitiin havaita myös palaneita luita. Kivikkoisuudestaan johtuen Kiurunkangas on todennäköisesti soveltunut huonosti asunpaikaksi. Palaneiden luiden perusteella kohdetta voidaan tutkijoiden mukaan pitää alustavasti polttokalmistona. Sijaintinsa perusteella Sievin polttokalmisto vertautuu lähinnä Etelä-Suomesta ja muualta Itämeren piiristä tunnettuihin polttokenttäkalmistoihin.

Kohteen tarkempi määrittäminen vaatii Oulun yliopiston arkeologi Jari Okkosen mukaan kaivaustutkimuksia. Myös kohteen laajuuden määrittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Löytöjen laajan levinnän perusteella koko Kiurunkankaan itäpäätä on soranotolta säästyneiltä osin Okkosen mielestä syytä pitää muinaisjäännösalueena.

Lisää aiheesta: Sievin löytö voi muuttaa historiankirjoitusta

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »