Paikallisuutiset

Tarkastelussa keskipohjalaisten kansanedustajien poissaolot täysistunnoista – Elinkeinoministeri Mika Lintilä oli eduskunnan "teräsmies" viime vuonna

ElinkeinoministeriMika Lintilä (kesk.) teki viime vuonna sen, johon pystyi vain pari muuta kansanedustajaa koko 200 parlamentaarikon joukosta. Hän ei ollut eduskunnan täysistunnosta pois yhtenäkään päivänä, jollei samaan aikaan sattunut eduskuntatyöhön rinnastettavaa virkamatkaa.

Eduskunta pitää kirjaa täysistunnoista ja valiokuntien kokouksiin osallistumisesta. Kansanedustaja voi hakea vapaata sairauden tai perhesyyn vuoksi. Jos hakemusta ei ole tehty, poissaolo kirjataan ”muuna poissaolona”. Lintilän kohdalle ei tullut vuoden aikana rastia mihinkään sarakkeeseen.

– Eikö eduskuntaan valita osallistumaan kokouksiin. Minulla oli tietysti se hyvä onni, että satuin olemaan terveenä koko vuoden. Kansanedustajat ovat kyllä aika sitkasta sakkia. Töihin tullaan joskus kovastikin sairaana, Mika Lintilä kommentoi suoritustaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskipohjanmaa selvitti levikkialueensa kansanedustajien osallistumisaktiivisuuden täysistuntoihin ja valiokuntien kokouksiin viime vuoden aikana. Viimeisimmät tiedot eduskunnan hallinto on kirjannut vähän ennen joulua eli tilasto on varsin tuore.

Eduskunnan täysistunnossa kansanedustajalla on 15 minuuttia aikaa painaa läsnäolopainiketta. Jos tätä ei tee, edustaja merkitään pöytäkirjaan poissaolijaksi nimikkeellä muu poissaolo. Ilmoitettuaan läsnäolostaan kansanedustajan liikkeitä ei enää seurata, eli hän voi tämän jälkeen jatkaa osallistumista kokoukseen, tai lähteä vaikka kahville.

– Ei kansanedustajien toiminnan seuraaminen minua häiritse. Se pitää vain median aina muistaa, että jos poissaolo johtuu esimerkiksi sairaudesta tai perhevapaasta, se kerrotaan erikseen eikä kasata poissaoloja yhteen samaan kategoriaan, Lintilä miettii äänestäjän kuluttajan suojan tarkkailua.

Keskipohjanmaan tiedoissa kansanedustajan poissaolo keskittyy vain ”muu poissaolo” -tietojen analysointiin. Sairauslomia ja perhevapaita ei tässä jutussa käsitellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muidenkaan keskipohjalaiskansanedustajien poissaolojen määrät eivät olleet suuria viime vuonna. Vaikka tilastollista tietoa ei ole, eduskunnan julkista poissaolotilastoa silmäilemällä voi päätellä, maakunnan edustajat ovat olleet täysistunnoissa tunnollisesti paikalla.

Alle viisi poissaoloa oli kansanedustajista kokkolalaisella Tuomo Puumalalla (kesk.), joka oli poissa kahdesta täysistunnosta ja ylivieskalaisella Juha Pylväällä (kesk.), kolme poissaoloa.

Luotolaisella Peter Östmanille (kd.) poissaoloja täysistunnoista oli neljä.

Anna-Maja Henriksson (r.) Pietarsaaresta joutui olemaan poissa täysistunnosta kuusi kertaa koko vuoden aikana, kuten myös kokkolalainen Jutta Urpilainen (sd) ja haapavetinen Antti Rantakangas (kesk.). Kalajoen kansanedustajalle Hanna Halmeenpäälle (vihr.) poissaoloja kertyi seitsemän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lintilän mukaan hänen työnsä ministerinäkin menee kansanedustajan luottamustehtävä edellä.

– Sihteerini täyttää kalenteria niin, että palaverit ja neuvottelut eivät estä täysistuntoihin osallistumista. Virkamatkat ovat sitten erikseen. Niiden aikana ei luonnollisesti voi eduskunnan kokouksissa olla. Mutta virkamatkat ja esimerkiksi valiokuntien matkat eivät näy poissaolotilastossa, Lintilä toteaa.

Parisenkymmentä vuotta eduskunnassa istunut toholampilainen Lintilä aloitti elinkeinoministerinä loppuvuodesta 2016. Työ on sujunut Lintilän mukaan hyvin.

– Mutta silti monesti on päättäessä yksinäinen olo. Kun esittelevä virkamies tuo paperin eteen, on tehtävä päätös itsenäisesti. Kaverille ei voi juuri kilauttaa, Lintilä toteaa.

Kuten tässä jutussa esiteltävästämateriaalista käy ilmi, kansanedustajaMats Nylund (r.) on ollut levikkialueen edustajista eniten pois täysistunnoista, yhteensä 17 kertaa. Hän jättää eduskunnan keväällä eikä asetu uudelleen ehdolle. Silti Nylund ei selitä poissaolojaan luopumisella vaan toisella työteliäällä luottamustehtävällä.

– Minut on valittu ruotsinkielisen tuottajajärjestön eli SLC:n puheenjohtajaksi. Alan saada siitä tehtävästä varsinaista kunnon palkkiota vasta, kun jätän eduskunnan. Mutta olen jo nyt joutunut olemaan pois kokouksista uuden luottamustehtävän vuoksi. Lisäksi joskus jaostojen ja valiokuntien kokoukset voivat mennä päällekkäin ja jostakin on jäätävä pois.

– Silti pidän poissaoloja huonona ratkaisuna. Minusta kokouksissa pitää olla paikan päällä. Valiokunnassa kuullaan asiantuntijoita ja kirjoitetaan mietintöä lakitekstiksi ja täysistunnossa tehdään varsinaiset päätökset, Nylund kertoo ja toteaa voineensa vaikuttaa päätöksiin myös oppositiosta.

– Nyt minun pitää vaikuttaa hallitusleirin kansanedustajiin ja ministereihin ja olen siinä mielestäni onnistunutkin, Mats Nylund kertoo.

Fakta

Poissaolot eduskunnan valiokuntien kokouksista 2018

Suuri valiokunta: Hanna Halmeenpää 4.

Perustuslakivaliokunta: Anna-Maja Henriksson 14.

Ulkoasiainvaliokunta: Jutta Urpilainen 3.

Valtiovarainvaliokunta: Mats Nylund 9, Antti Rantakangas 2, Peter Östman 7.

Hallintovaliokunta: Juha Pylväs 0.

Lakivaliokunta: Antti Rantakangas 10, Juha Pylväs 28.

Sivistysvaliokunta: Tuomo Puumala 2.

Maa- ja metsätalousvaliokunta: Hanna Halmeenpää 6, Mats Nylund 18, Juha Pylväs 11, Peter Östman 5.

Tulevaisuusvaliokunta: Tuomo Puumala 6.

Lähde: Eduskunta: Poissaolot listataan kolmeen kategoriaan, sairaus, perhevapaa ja muu poissaolo. Ohessa mainittu vain poissaolot muusta syystä. Poissaoloa virkamatkalla ja valiokuntamatkalla ei mainita tilastoissa lainkaan. Kokouksia noin 40–50 sekä keväällä että syksyllä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä