tiistai 20.8.2019 | 01:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaverikoiratoiminta ilahduttaa Haapajärvellä ja Reisjärvellä – Vapaaehtoistoimintaan toivotaan lisää väkeä ja koiria

Koirat ovat tottuneet siihen, että kun huivi on päällä, niitä rapsutellaan

Markus Kärkinen Keskipohjanmaa+
Su 6.1.2019 klo 13:00

Bordercollie Roosalla ja suomenlapinkoira Unnilla on kaulassaan oranssi huivi.

- Ne ovat tottuneet siihen, että kun huivi on päällä, niitä rapsutellaan, Roosan omistaja Arja Mattila toteaa.

Mattilan Roosa ja Marja Tiiton Unni ovat omistajineen mukana kaverikoiratoiminnassa, minkä tunnuksena oranssi huivi on. Kaverikoiratoiminnassa vieraillaan koirien kanssa erilaisissa palvelutaloissa, hoivakodeissa ja muissa vastaavissa paikoissa ilahduttamassa ihmisiä ja tuomassa vaihtelua näiden arkeen.

- Tällä hetkellä meillä täällä vakituisia vierailupaikkoja on Olavinkoti ja Männistö. Juuri vasta kävimme myös Reisjärvellä koululla erään tapahtuman yhteydessä, Mattila sanoo.

Kaverikoiravierailuilla laitosten asukkaat ja asiakkaat pääsevät silittelemään ja rapsuttelemaan koiria. Pakko eläinten kanssa ei ole kuitenkaan olla, ja esimerkiksi vanhusten palvelutaloissa koirat päästetään asukkaiden huoneisiin vain mikäli nämä itse tahtovat. Kaksikon mukaan toiminnasta on saatu runsaasti positiivista palautetta.

- Monilla on täällä päin ollut joskus ajokoiria ja mehtäkoiria, vanhukset alkavat usein muistelemaan omia vanhoja koiriaan. Ja onhan se mukavaa, kun saa lämmintä turkkia rapsutella. Henkilökunnaltakin saadaan aina hyvää palautetta, kiittelevät kovasti että käydään, Mattila kertoo.

Ihmisten lisäksi myös koirat saavat iloa vierailuista.

- Näkeehän sen, että ne tykkäävät, ne hakeutuvat aina itse ihmisten viereen, Mattila sanoo.

Mattila ja Tiitto ovat mukana Kalajokilaakson kaverikoirissa, mikä taas on osa valtakunnallista Suomen kennelliiton koordinoimaa kaverikoiratoimintaa. Toiminta pohjautuu täysin vapaaehtoisuuteen, eivätkä koirien omistajat saa korvausta käynneistään, eivätkä käynnit maksa vierailupaikoille mitään.

- Selänne-lehden levikkialueella on meidän kautta mukana neljä koirakkoa, Haapajärveltä kolme ja Reisjärvellä yksi. Olen kuullut, että joku käy Pyhäjärvellä, mutta hän ei ole meidän toiminnassamme mukana, Tiitto kommentoi.

Kärsämäelläkin toimintaa on, siellä sitä koordinoi Suomen Karva-Kaverit Ry, niin ikään vapaaehtoispohjalta. Tiiton ja Mattilan toiveissa olisi saada alueelle lisää kaverikoiria. Heidän mukaan kysyntää palvelulle riittäisi.

- Ilomielin otettaisiin uusiakin ihmisiä toimintaan mukaan. Vierailupaikkojahan olisi vaikka kuinka paljon, Tiitto toteaa.

Kennelliiton alaisuudessa toimivalle kaverikoiralle ja ohjaajalle on omat kriteerinsä. Koiran ohjaajan tulee olla täysi-ikäinen, ja koiran pitää olla vähintään kaksivuotias. Lisäksi koiran pitää olla joko Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittynä. Luonnollisesti myös koiran luonteen tulee sopia toimintaan. Tiitto myöntää suoraan, että kaikista koirista ei ole kaverikoiriksi.

- Koiran pitäisi ainakin olla avoin ja sosiaalinen. Ei saa myöskään säikähtää äkkinäisiä liikkeitä, eikä pidä pelätä pyörätuoleja ja muita apuvälineitä, hän luettelee.

Kaverikoiratoimintaan mukaan pääsemiseen vaaditaan kaksipäiväisen kurssin käymistä, joskin kurssien vähyyden johdosta on toimintaan otettu aiempina vuosina väkeä ja koiria mukaan ilman kurssiakin. Joka tapauksessa koiran ja sen ohjaajan soveltuvuus tarkastetaan ja koira omistajineen tavataan ennen toimintaan liittymistä.

- Oranssin huivin saa, kun on käynyt tietyn määrän vierailuja. Ensin ohjaajan pitää käydä ilman koiraa, sitten pääsee vierailemaan koiran kanssa, mutta silloinkin on vielä toinen ohjaaja ilman koiraa mukana, Mattila toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »