keskiviikko 17.7.2019 | 17:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pia Räihälä: Lentomatkan sijaan virtuaalimatkalle?

Keskipohjanmaa+
Ma 21.1.2019 klo 06:30

Ekoteko omassa luokassaan: Luovu lentämisestä. Näin kehotetaan Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustolla. ”Kaukomatkan tarpeeseen voi kokeilla virtuaalimatkailua, jolla pääsee jopa ennennäkemättömiin paikkoihin. Vaihtamalla kaukomatkan virtuaalimatkailuun hiilijalanjälkesi pienentyy 21,5 prosenttia vuodessa”, sivustolla kerrotaan.

Tiedostavan kansalaisen on vaikea saada tuollaista prosenttilukemaa aikaiseksi muilla keinoilla. Vaikka miten popsisi porkkanoita ja pyöräilisi työmatkansa, niin yksi kaukomatka mitätöi kaiken.

Mikä ettei sitä voisi joskus virtuaalimatkaillakin. Mutta ei kyllä ole sama asia kulkea 3D-lasit päässä jossain virtuaalitilassa kuin astella ihka elävässä elämässä pitkin Champs-Elysées´tä tai kiivetä vuoristopolkua alppimaisemissa. Ja vaikka en rantalomille kaipaakaan, niin ymmärrän niitäkin kanssaihmisiä, jotka haluavat toisinaan päästä jonnekin lämpimään. Bikinit päällä saunanlauteilla lekottelu ei aja samaa asiaa.

Tuntuu nurinkuriselta, että meille nyt heristellään sormea lentomatkustamisesta, kun tähän saakka on julistettu globalisaatiota ja kansainvälistymisen autuutta. Kouluilla toteutetaan innolla projekteja, joissa nuoret pääsevät tutustumaan vieraisiin maihin ja kansoihin. Kielitaitoa ja eri kulttuurien tuntemusta arvostetaan. Että nytkö sitten meidän pitäisi käpertyä omiin oloihimme?

On tietysti mahdollista, että onnistumme tuhoamaan planeettamme niin, ettei täällä pian ole nähtävää muuten kuin virtuaalisesti. Mutta tällä haavaa pistän vielä toivoni siihen, että lentämisestä saadaan kehitettyä ympäristöystävällisempää ja ettei siitä tule vain harvojen ja valittujen etuoikeus.

Sitä odotellessa olen mieluummin valmis maksamaan lentomatkailusta jonkin verran enemmän kuin luopumaan siitä kokonaan. Viikon ulkomaanmatkan saa nyt helposti halvemmalla kuin vastaavan hotelliloman kotimaasta. Omaatuntoa voi jo lepytellä kompensoimalla päästöjä vapaaehtoisesti: yhdellä nettisivustolla edestakaisen Euroopan lentomatkan saa tällä hetkellä kompensoitua noin 30 eurolla, joka ohjataan muun muassa uusiutuvan energian hankkeisiin. Se ei vielä ole kohtuuton kululisä sille, joka haluaa osallistua ilmastotalkoisiin.

Vaikka miten popsisi porkkanoita ja pyöräilisi työmatkansa, niin yksi kaukomatka mitätöi kaiken.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »