keskiviikko 17.7.2019 | 18:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kokkolan Uimaseura hyödyntää Lapin urheiluopiston oppeja

Seppo Järvelä Keskipohjanmaa+
La 19.1.2019 klo 10:37

Uusia vinkkejä treeneihin Lapin urheiluopistolla on tehty uinnin kehitystyötä seitsemän vuoden ajan. Saatuja oppeja hyödynnetään kokkolalaisseuran uintivalmennuksessa.

Kokkolalaisia uimareita perjantaista lauantaihin ohjannut Jukka Shemeikka painottaa oheis- ja kuivaharjoittelun osuutta ennen altaaseen menoa.

-Usein näkee, että uimari hyppää altaaseen suoraan ilman alkulämmittelyä. Joku pyörittelee käsiä ennen veteen menoa.

Lapin urheiluopistolla uinnin parissa työskentelevä Shemeikka kehottaa uimareita lämmittelemään kunnolla ennen uintiharjoitusta.

-Tärkeää on herätellä lihaksistoa, eikä vain nostaa sykettä. Lämmittely altaan ulkopuolella on helpompaa kuin altaassa ja se valmistaa kehoa nnen harjoitusta. Siinä ehtii harjoitella hengitystä ja eri lihasryhmiä. Sellaisiakin,mitä uinnissa ei tarvita.

-Näin vedessä harjoittelusta saa paremman hyödyn. Tuntuma on parempi ensi vedosta alkaen, Shemeikka painottaa.

Kokkolan Uimaseuran uimarit ovat ammentaneet Shemeikan oppeja syksystä 2017.

-Olimme syyslomalla Rovaniemellä harjoittelemassa. Siellä havaitsin, että uintioppia löytyy muualtakin kuin eteläisestä Suomesta, seuran valmentaja Ilona Isoaho vakuuttaa.

Yhteistyö on jatkunut syyslomaleirin jälkeen. Kokkolan Uimaseuran valmentajilla on halu oppia koko ajan uutta ja kehittyä. Paikalleen ei pidä jäädä.

Viikonlopun teemaa ”kuka minä olen”, lähestyttiin monelta kantilta uimahallilla sekä jäähallin tatamilla. Uimareiden keho käytiin läpi muun muassa hengitystekniikan ja uinnissa tarpeellisten liikeratojen osalta. Tekniikka-analyysissä käytiin läpi valmentajien kuvaamaa materiaalia.

-Saimme hyviä vinkkejä kaikkien neljän uintilajin vedenalaisesta työstä, seuran valmentaja Raisa Salin kertoo.

Salin on tyytyväinen tilaisuuden antiin. Hän pitää tärkeänä, että uimarit saavat koko ajan lisäoppia ja virikkeitä. Samalla he oppivat luottamaan omaan tekemiseensä.

Lapin urheiluopistolla on uinnin kehitystyötä tehty seitsemän vuoden ajan. Saatuja kokemuksia on jalostettu seurojen käyttöön harjoittelun tueksi ja avuksi.

-Jokaisella on omat vahvuutensa, jotka pitää löytää ja vahvistaa. Se ei tarkoita sitä, että heikkoudet unohdetaan, Jukka Shemeikka painottaa.

Urheilija tarvitsee ympärilleen ison tiimin. Valmentaja ei voi yksin hallita kaikkia asioita.

-Valmennuksessa on hyvä olla eri alojen asiantuntijoita. Ja myös muita silmäpareja, jotka uimarin tekemistä seuraavat.

"Jokaisella on omat vahvuutensa, jotka pitää löytää ja vahvistaa. Se ei tarkoita sitä, että heikkoudet unohdetaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »