Ruoka

Lähileipomon leipää Helsingistä Oulun reunalle: Pirjon Pakari aikoo pärjätä myös Ylivieskassa

YLIVIESKA

Pirjon Pakarilla on takanaan vauhdikas vuosi Ylivieskassa. Seinäjokinen lähileipomoketju osti vajaa vuosi sitten Pohjanmaan Leipomon konkurssipesältä koneet ja laitteet.

Nyt yritys on laajentamassa saadakseen myymälään lisää asiakaspaikkoja ja leipähyllyjä sekä varasto- ja tuotantotilaa. Myös leipureita palkataan yksi tai kaksi lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirjon Pakarin omistajaHannu Malmivaara uskoo Ylivieskan leipomon pärjäävän, vaikka leipomoala ja suomalainen elintarvikeala ylipäätään on nyt tiukilla. Leipomoita tippuu alalta pois tiuhaan.

Kenen leipää asiakkaat ostavat, se leipomo jää markkinoille. Hannu Malmivaara yrittäjä Pirjon Pakari

– Uskon, että leipomo tulee jatkamaan ja menestymään. Koko ajan tehdään kehittämistöitä. Kenen leipää asiakkaat ostavat, se leipomo jää markkinoille. Moni haluaa ostaa lähileipää lähikaupasta tai lähileipomosta.

– Pitää olla innovatiivinen, ahkera ja hyvää tuuriakin tarvitaan, jotta ne arvaukset olisivat lähelle oikeaa, Malmivaara jatkaa.

Viime vuosi on menossa plussan puolelle. Tälle vuodelle Ylivieskasta odotetaan kahden miljoonan euron liikevaihtoa. Yhteensä Pirjon Pakarin kuuden leipomon liikevaihto on noin 12 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toiminnassa oli viime vuonna Ylivieskassa kahden kuukauden tauko. Uusi yrittäjä halusi käynnistää toiminnan nopeasti ja ryhtyä toimittamaan leipää asiakkaille ja kauppoihin.

Se onnistui, koska suurin osa työntekijöistä oli samoja.Niko Marjakangas jatkoi tuotantopäällikkönä uuden työnantajan palveluksessa.

– Meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka sanoivat, että jos saatte toiminnan käyntiin, me tulemme takaisin, Marjakangas sanoo.

Teollisuusalueella sijaitseva kahvila-konditoria on suosittu kahvi- ja lounaspaikka. Ruuhka-aikoina kahvilassa ovat kaikki pöydät täynnä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirjon Pakari työllistää Ylivieskassa yhteensä 15 leipomotyöntekijää. Ensimmäiset leipurit tulevat töihin keskiyön aikaan ja osa myöhemmin, sillä leivottuaan he siirtyvät leipäauton rattiin ja vievät tuotteet kauppoihin.

Tuotteita viedään Ylivieskasta aina Kokkolaan, Kaustisen seudulle ja Ouluun saakka. Isojen toimijoiden kuten Antellin vetäytyminen alalta on tuonut mahdollisuuksia lähileipomoketjulle.

Ylivieskassa muutettiin ja vahvistettiin leipomoa niin, että tuotantoon jätettiin Pohjanmaan Leipomon ja Pirjon Pakarin parhaat tuotteet. Ylivieskan leipomon erikoisuus on aito korkealämpöuuni, jossa rieskat paistuvat yli 400 asteen lämpötilassa.

Malmivaaran mukaan erilaiset leipäalueet ja kulttuurit menevät vanhojen lääninrajojen mukaan.

– En minäkään tiennyt rieskasta mitään, ennen kuin minulla oli leipomo Ylivieskassa. Nyt rieskoja myydään Seinäjoellakin, Malmivaara sanoo.

Pirjon Pakarilla valtteja ovat tuoreus, lisäaineettomuus ja kotimaisuus.

– Leipätuotteissa ei käytetä mitään lisäaineita vaan pyritään vaalimaan luonnollisia reseptejä, jotta ravintoarvot pysyisivät hyvinä, Marjakangas sanoo.

Ylivieskassa leivotaan kuutena päivänä viikossa.

– Kun kaupat ovat nykyään sunnuntaisin auki, ne tilaavat viikonlopuksi enemmän leipää, Marjakangas sanoo.

Lähileipomoketjulla on Kauhajoella gluteenittomien tuotteiden leipomo, josta tuotteet tulevat muihin ketjun leipomoihin. Gluteenittomien tuotteiden osuus on noussut 20 prosentista 35–40 prosenttiin kokonaismyynnistä.

– Pirjon Pakarille gluteenittomat tuotteet ovat olleet hyvä asia. Ajattelimme, että siitä saadaan lisämyyntiä, mutta myynti on ollut voimakkaampaa kuin osasimme odottaa, Malmivaara sanoo.

Gallup: Millaista leipää ostat?

Kommentti

Fakta

Leipomoala kutistuu

Tilastokeskuksen luokittelun mukaan maassamme on vaille 700 leipomoa (670 vuonna 2017).

Leipomoalalla on kuitenkin paljon pieniä leipomoita (osa-aikaisesti toimivia, maatilan yhteydessä yms.).

Aitoja makuja -sivuston mukaan leipomotoimintaa harjoitti 835 yritystä vuonna 2017.

Suomalainen syö noin 41,5 kiloa leipää vuodessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä