sunnuntai 18.8.2019 | 22:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Muuttajan muistio - muista ainakin nämä asiat muuttaessasi

Kokosimme tärkeimmät vinkit, joilla muutto sujuu.

Silja Aitoaho Keskipohjanmaa+
La 9.2.2019 klo 11:00

Maija Männikön muuttopäivä osui keskelle tammikuun kireitä pakkasia. Yli 20 vuoden ajan Männikön kotina toiminut kaksio Oulun Välivainiolla on aamun sarastaessa tyhjentynyt. Jäljellä ovat enää viimeiset muuttolaatikot, jakkarat ja pahvilaatikkoon pakattu televisio.

Pian nekin on pakattu alaoven eteen peruutettuun pakettiautoon, jota ajaa Pekka Pelto, Paku ja reipas kuski -muuttofirman muuttomies ja toimitusjohtaja. Hän on yhdessä kollegansa Ismo Toivosen kanssa vastannut suurimpien huonekalujen kantamisesta.

Nyt jännitetään enää sitä, mahtuuko televisio täydeksi käyneeseen takakonttiin, vai onko pakettiautolla tehtävä kaksi kierrosta uuden ja vanhan asunnon välillä.

Männikkö on kaiken muuttotohinan keskellä hyvillä mielin. Tavaraa on jo viety uuteen asuntoon ystävien kanssa ja ylimääräistä myyty kirpputorilla. Myös hänen murheenkryyniksi nimeämänsä vaatehuone on nyt tyhjillään.

– Olin vuosien varrella säilyttänyt täällä kaikenlaista, kun tilaa oli ruhtinaallisesti. Oli kova työ tyhjentää tätä turhasta tavarasta asuntonäyttöjä varten, hän sanoo ja astelee sisään vaatehuoneeseen.

Männikkö arvioi, että aikaa pakkaamiseen ja tavaroiden läpikäymiseen on kulunut ainakin täyden työviikon verran. Kaikki muuttoon liittyvät asiat virallisia paperitöitä myöten ovat kuitenkin sujuneet hyvin. Myös asuntokaupat etenivät jouhevasti.

– Olin pohtinut muuttoa jo jonkin aikaa. Se oli parempi toteuttaa nyt, kun olen vielä siinä kunnossa, että jaksan.

Vanhaa kotiaan hän ei jää ikävöimään, vaikka siellä pitkään viihtyikin.

– Ajattelen niin, että menen nyt kohti uutta elämää ja remontoitua, uutta kotia. Eikä tämä vanha ole enää minun kotini. Uusien asukkaiden remonttimiehet ovat tulossa jo tänään tänne tekemään remonttiarviota.

Pakettiautoa täyttävä Pekka Pelto sanoo vuosien varrella nähneensä, miten stressaava tilanne muutto monelle on. Se ei ole ihme, sillä usein on asuttu pitkään ja tavaraa on paljon. Osasta pitäisi luopua ja loput kuljettaa uuteen paikkaan.

Pelto sanoo, että muuttoon kytkeytyy usein myös muita, isoja asioita, kuten eroahdistusta ja taloudellisia huolia. Muuttoon on voinut johtaa avioero tai puolison kuolema. Kodista luopuminen voi pelottaa ja ahdistaa. Muuttotilanteessa ollaan myös eräänlaisessa välitilassa, kun uutta kotia ei vielä ole.

Kaiken tämän keskellä pitäisi kyetä organisoimaan muutto. Aina se ei onnistu, Pelto on huomannut. Muuttokohteessa vastassa voi olla joukko lamaantuneita ihmisiä, jotka eivät saa tartuttua toimeen.

– Silloin meidän tehtävämme on mennä paikalle ja ottaa homma haltuun.

Pelto on työskennellyt pitkään pappina ja terapeuttina. Tästä kokemuksesta on ollut apua myös muuttotöissä.

– Vaikka muutto voi ahdistaa, kannattaa silti ajatella, että se on mahdollisuus, sillä sitä se on. Sen myötä asiat voivat kääntyä kohti parempaa.

Muuttajan muistilista

Ota selvää ja aloita valmistelut ajoissa

Paperiasiat

Irtisano tai myy vanha asunto. Vuokra-asunnon irtisanomisaika on sopimuskohtainen.

Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja Postiin. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle. Ilmoita uusi osoite myös työnantajalle, opiskelupaikkaan, kuulumiisi yhdistyksiin ja järjestöihin, vakuutusyhtiöön, kirjastoon ja tilaamiesi lehtien osoiterekisteriin.

Tarkista, sopiiko nykyinen kotivakuutus uuteen asuntoosi. Huolehdi, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissa muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.

Tee uuteen asuntoon sähkösopimus ja irtisano vanha.

Jos muutat omakotitaloon, tee jätehuolto- ja vesisopimukset.

Sovi operaattorin kanssa ajoissa kiinteän internetyhteyden siirrosta.

Ilmoita lapset uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun.

Hae muuttoavustusta, jos olet siihen oikeutettu. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen.

Tarkista työehtosopimuksesi, oletko oikeutettu muuttajan yhteen palkalliseen muuttovapaaseen.

Muutto ja pakkaaminen

Aloita tavaroiden läpikäynti ja siivous ajoissa. Hankkiudu eroon ylimääräisestä tavarasta. Käy läpi säilytystilat.

Varaa riittävästi tukevia muuttolaatikoita.

Suojaa tavarat hyvin ja pakkaa huolellisesti. Esimerkiksi jokainen astia kannattaa kääriä erikseen suojapaperiin.

Jos käytät muutossa apuna muuttofirmaa, pyydä tarjoukset. Muuton hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asunnon koko, tavaroiden määrä, muuttomatkat, kerroksien määrät, hissien hyödynnettävyys ja kantomatkat.

Jos muutat itse, pyydä apuvoimia ja sovi muuttotalkoista ajoissa. Jos tavaraa on vähän, muutosta voi selviytyä yksinkin auton ja peräkärryn kanssa. Kapean sängyn voi periaatteessa kantaa yksin, mutta sohvan muuttamiseen tarvitaan ainakin kaksi kantajaa.

Muuttopäivä

Huolehdi, että kaikki on pakattuna ja kantovalmiina ja muuttokalusto pihalla muuton alkaessa.

Varaa avuksi myös nokkakärryt, kantoliinoja ja työkäsineitä. Varaa talkoolaisille syötävää ja juotavaa.

Suojaa uuden ja vanhan asunnon pinnat, jotta ne eivät naarmuunnu muutossa.

Suojaa muuttoautoon pakattavat huonekalut ja tavarat huolellisesti esimerkiksi vilteillä, etteivät ne hankaudu vastakkain.

Haastavimpia esineitä muutossa ovat esimerkiksi pitkävartiset jalkalamput, joita ei ole suojattu. Ne huojuvat ja särkyvät helposti. Myös pianon muutto vaatii tekniikkaa ja voimaa.

Lähde: Kuluttajaliitto, Pekka Pelto, Muuttomaailma.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »