torstai 1.12.2022 | 05:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jonnet ei muista, kun Spitfire sylki tulta Siivet-lehdessä

Jukka Anias
La 9.2.2019 klo 08:40

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

En nyt viitsi kertoa mille vuosikymmenelle – sananmukaisesti – lennähdämme. Jonnet eivät tätä takuulla muista.

Niin tai no, menköön. Elettiin 1970-lukua eli aikakautta jolloin dinosaurusten äskettäisestä sukupuuttoon kuolemisesta oli meillä kaikilla eläviä muistoja.

Se oli sitä surutonta nuoruusaikaa, kun oman huoneen nurkassa kököttäneeseen suureen pahvilaatikkoon kertyi sarjakuvalehtiä. Paljon.

Korkeajännitys iski tunnetusti kuin miljoona volttia, mutta henkilökohtaiseksi hitiksi noina vuosina nousi Siivet-sarjakuvalehti. Sen innoittamana alkoi toisen maailmansodan aikaisten lentokoneiden pienoismallien kokoaminen. Niitä sitten ripusteltiin siimojen ja lankojen varaan kattoon. Moni pysyikin siellä.

Lukeminen kannatti silloinkin. Selväksi tuli, että englantilaisten Spitfire-hävittäjä soikion mallisine siipineen oli ylivoimaisen ketterä saksalaisten MesserschmittBF 109 G:lle. Huono ei ollut Hawker Hurricanekaan.

Suorastaan pelottavaksi onnistui sarjakuvapiirtäjä ikuistamaan Junkers Ju 87:n eli pirullista ulinaa pitäneet saksalaiset Stuka-syöksypommittajat. Olivat tietysti myös hurjat pommikoneet, englantilaisten Avro Lancaster ja jenkkien massiivinen Boeing B-17 Lentävä Linnoitus.

Oliko näistä tiedoista hyötyä myöhemmille elämänvaiheille? Ehkä oli, ehkä ei.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »