maanantai 16.12.2019 | 07:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Juha Savelan urheilukolumni: Iivo Niskasen johdolla MM-laduille

Keskipohjanmaa
Su 10.2.2019 klo 17:21 [päivitetty su 21:51]

Suomen joukkue Seefeldin MM-hiihtoihin on viimeisiä valintoja vaille valmis, kun sprinttihiihtäjät antoivat näytteen päivän kunnostaan Lahden maailmancupissa. Lauri Vuorinen ja Katri Lylynperä varmistivat paikkansa lauantain näytöillä. Miesten neljännestä sprinttipaikasta valinta tehdään Martti Jylhän ja Anssi Pentsisen välillä. Naisten sprinttikvartettiin selkäleikkauksesta toipunut Anne Kyllönen on pääsemässä keveillä kansainvälisillä näytöillä, jos Krista Pärmäkoskea ei MM-sprintti kiinnosta.

MM-hiihtojoukkueen "keskipohjalaisedustus" jää Pyhäjärven Pohdin vaasalaisvahvistus Joni Mäen varaan. Mäki on tehnyt tänä talvena kansainvälistä läpimurtoa, mutta hänelläkin on vielä nopeuskestävyyden suhteen kynnyksiä ylitettävänä. Vauhti riittää karsinnassa, mutta mitä pitemmälle erähiihdoissa mennään, sitä vaikeammaksi käy pysyä kärjen tahdissa.

Lahteen asti sprintin valintaspekulaatioissa pyöri myös kokkolalaisen Juuso Haaralan nimi, mutta vielä tällä kaudella rahkeet eivät aikuisten tasolla riittäneet.

MM-menestystäajatellen Suomella on maastohiihdossa yksi pitävä kortti, jonka johdolla voi lähteä myös Seefeldiin. Iivo Niskanen todennäköisesti voittaa 27. helmikuuta perinteisen 15 kilometrin maailmanmestaruuden.

Sitten on pari jokeria: Krista Pärmäkoski voi hyvänä päivänä olla mitaleilla ja Ristomatti Hakola antaa parisprintissä riittävän tuen Niskaselle jopa mestaruuteen asti. Siihen päälle vielä naisten viesti, jossa tosin himmeimpään mitaliin vaaditaan tason nostoa Pärmäkosken kumppaneilta.

Viikonlopun Lahden kisat toivat viimein valoa yhdistettyynkin, jossa Ilkka Herola ja Eero Hirvonen väläyttivät potentiaaliaan. Mutta edelleen näyttää liian paljon olevan mäkivireen varassa. Ladulla kaksikon vauhti riittää.

Talvilajien MM-viikkojen keskelle väriä toi kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian-Franco Kasper, joka sveitsiläislehden haastattelussa ilmoitti kannattavansa arvokisojen järjestämistä diktatuureissa, kun niissä ei tarvitse välittää kansan häiritsevistä mielipiteistä tai ympäristöaktivisteista. Eikä ilmastonmuutoskaan tuntunut kovin paljon FIS-pomoa huolestuttavan – mitä lie höpötyksiä.

Vaikka Kasper myöhemmin pahoitteli lausuntojensa "väärinymmäryksiä", taisi käydä niin, että Kasper sanoi mitä ajatteli, eikä ajatellut mitä sanoi. Ainakin jos peilaa lausuntoja esimerkiksi eri lajien arvokisapaikkojen valintoihin, joissa määräävin tekijä on raha. Sen rinnalla ilmastonmuutokset ja ihmisoikeudet ovat lillukanvarsia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »