perjantai 24.5.2019 | 22:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Suomen kansa janoaa mitaleita – Iivon pronssi kirkastuu ajan mittaan

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa+
Ke 27.2.2019 klo 20:30

Mitali on mitali, mutta ainahan sitä lähdetään hakemaan voittoa. Näin totesi murheen murtamalta näyttänyt hiihtäjä Iivo Niskanen 15 kilometrin perinteisen hiihdon jälkeen.

Aurinkoiset ladut näyttivät televisiokuvissa karseilta ja epäilemättä varusteet olivat vähintään jonkinlaisessa roolissa. Niskanen uskoi MM-kullan karanneen suksivalinnan vuoksi.

Suomalaisena penkkiurheilijana voi tuntea suurta sympatiaa kahden vuoden takaista mestaria kohtaan. Kun hakee voittoa, tuntuu pronssi hiihtäjästä jonkin verran himmeältä, vaikka katsojasta itse kisa näytti raivokkaalta taistelulta.

Jos tyytyy kolmanneksi parhaaseen, urheilijalla tuskin on riittävästi tahtoa mestariksi. Niskanen on tottunut myös voittamaan. Seefeldin 15 kilometriä oli suomalaishiihtäjän päämatka näissä kisoissa.

Kun ammattiurheilija tekee vuosia töitä ja panostaa yhteen kisatapahtumaan, jopa yhteen kilpailuun, ei ole kysymys pikkuasiasta. Takana on valtava määrä harjoittelua, luopumista, uhrauksia ja unelmia. Huippu-urheilija saa usein keskittyä täysillä ja itsekkäästikin omaan uraansa. Varjopuolena on se, että voitot ja häviöt saavat suuret mittasuhteet.

Yhtä paljon kuin Suomen kansa janoaa urheilumenestystä ja mitaleita, yhtä hartaasti se myötäelää urheilijan iloissa ja suruissa. Vaikka Suomen mitalitili näissä maastohiihdon MM-kisoissa aukesi vasta keskiviikkona, ei toivosta ole luovuttu. Kultaa odotetaan luultavasti tappiin eli sunnuntaihin asti oli siihen mahdollisuuksia tai ei.

Krista Pärmäkosken ja Iivo Niskasen varaan on rakennettu paljon. Pärmäkosken neljäs sija oli pettymys, joten Niskasen hiihdosta ei rustattu nettiuutisen otsikkoa ihan valmiiksi asti ennen kuin lopputulos oli oikeasti selvillä.

Vuoden 2017 Lahden MM-kisojen jälkeen olivat odotukset jopa suhteettoman korkealla Seefeldin alla, mutta viisi mitalia olisi tämän talven suoritusten valossa pieni ihme.

Yleisölle huippu-urheilu on viihdettä ja Seefeldin 15 kilometrin hiihto täytti viihteen tunnusmerkit mennen tullen. Pronssikin kirkastuu ajan mittaan.

Kultaa odotetaan luultavasti tappiin eli sunnuntaihin asti oli siihen mahdollisuuksia tai ei.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »