perjantai 24.5.2019 | 22:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Soini takuulla antoikin kaikkensa – Tuskin kukaan unohtaa jytkyä

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa+
Ti 5.3.2019 klo 17:01 [päivitetty ti 17:30]

Timo Soinin huikea ura suomalaisessa politiikassa päättyy pian. Tuskin kukaan unohtaa vuoden 2011 jytkyä, jolloin vaalit olivat lievästi sanottuna Soinin ja perussuomalaisten juhlaa. Perussuomalaiset nousi Suomen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 39 kansanedustajalla. Viime vaaleissa puolueesta tuli eduskunnan toiseksi suurin 38 paikallaan.

Nykyisen ulkoministerin päätös luopua kotimaan politiikasta ei päässyt yllättämään. Perussuomalaisten karismaattisen Soinin tähti alkoi himmetä jo ennen Sinistä tulevaisuutta, jonka kannatus on tällä hetkellä lähes minimaalinen.

Uusi puolue olikin Soinille siirtymävaihe kotimaan päivän politiikasta ja varsinkin toipumisvaihe Perussuomalaisten kapinasta: hallitusvastuun ja puolueen arvojen yhdistäminen ja esimerkiksi maahanmuuttokriittisten vaatimuksiin taipuminen olivat liian kova yhdistelmä.

Soini kuvaili blogissa tuntemuksiaan tiistaiaamuna sanomalla, että on antanut kaikkensa. Sen voi aivan uskoakin. Vuodet ovat vaatineet veronsa.

Soinin suosio perustui pitkälti erinomaisiin puheisiin ja kansanmiehen imagoon. Ei ollut salaisuus, että SMP:n Veikko Vennamo oli Soinin suuri poliittinen oppi-isä ja esikuva.

Maisterismiehenä ja lääkärin puolisonakin Soini vetosi köyhän ja väärin ymmärretyn kansan tuntoihin. Saman teki aikoinaan legendaarinen Vennamo, jonka suosiota tai uskottavuutta kansan parissa juristin koulutus ei heikentänyt.

Sattumalta samana päivänä Soinin ilmoituksen kanssa pitkän linjan poliitikko Raimo Vistbacka (sin.) ilmoitti lähtevänsä ehdolle eduskuntavaaleihin Vaasan vaalipiiristä. Tiet ovat kulkeneet Soinin kanssa yhtä matkaa SMP:stä Perussuomalaisiin, jonka puheenjohtajaksi valtiopäivöneuvos Vistbacka muuten valittiin vuonna 1995 Kokkolassa.

Nyt sanoo Timo Soini olevansa vapaa mies, mutta tuskin kukaan uskoo, etteivätkö tulevaisuuden suunnitelmat ole jo valmiina tai vireillä. Vaikka eduskuntavaaleissa ei olisi ollut viisastakaan lähteä kokeilemaan mahdollisuuksia, saattaisivat näkymät olla toisenlaiset toukokuun eurovaaleissa.

Soinin suosio perustui pitkälti erinomaisiin puheisiin ja kansanmiehen imagoon.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »