maanantai 27.5.2019 | 10:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Koulutuskuntayhtymä reilusti plussalle

Johanna Koivukoski-Hägg Keskipohjanmaa+
Ti 12.3.2019 klo 07:21

KOKKOLA

Kahtatoista oppilaitosta Keski-Pohjanmaalla hallinnoiva maakunnallinen koulutuskuntayhtymä teki viime vuonna neljän miljoonan markan tuloksen. Varausten ja rahastoinnin jälkeen ylijäämäksi muodostuu 1,1 miljoonaa markkaa.

– Olemme neljän viime vuoden aikana tehneet tulosta yhteensä 21 miljoonan markan edestä. Ensimmäisinä vuosina voitto palautettiin jäsenkunnille, mutta nyt ylijäämällä kartutetaan investointirahastoja, selvittää koulutuskuntayhtymän talousjohtaja Jukka Ylikarjula.

Investointivaraukset tulevat tarpeeseen, sillä jäsenkunnat eivät ole enää halukkaita osallistumaan kuntayhtymän alaisten oppilaitosten rakennushankkeisiin.

– Kuntaosuuksilla lyhennetäänkin vain vanhojen investointien lainoja, joita kuntayhtymällä on vielä 36 miljoonan verran, Ylikarjula sanoo.

Viime vuoden investointeihin kuului koulutuskuntayhtymän 11 prosentin siivu uuden maakuntakirjaston rakennuskustannuksista.

Koulutuskirjastoksi nimitetty kirjaston osuus rasittaa kuntayhtymän tilejä 5,5 miljoonan verran. Summasta puolet saadaan valtionapuna.

– Toinen mittavampi rakennushanke on maaseutuakatemian Kannuksen toimipisteen koulutusnavetan rakentaminen. Uusinta teknologiaa sisältävä, neljällekymmenelle lehmälle mitoitettu navetta opetustiloineen ja laitteineen maksaa noin seitsemän miljoonaa markkaa, kertoo koulutusyhtymän johtaja Mauri Koivunen.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän budjetista 70 prosenttia tulee opiskelijakohtaisista valtionosuuksista.

Koulutusyhtymän viime vuoden liikevaihto oli 178,1 miljoonaa. Tästä summasta noin 50 miljoonaa liikkuu vuosittain erilaisissa projekteissa.

– Koulutusyhtymän tileissä pyörii noin sata kehittämishanketta, joiden budjetit vaihtelevat miljoonan markan molemmin puolin. Projekteista suurimmat ovat luonnollisesti Ketekissä, mutta myös ammattioppilaitoksella ja aikuiskoulutuksessa on runsaasti kehittämistoimintaa, Koivunen kertoo.

Talousjohtaja Jukka Ylikarjulan mukaan EU on hyvin kiinnostunut rahoittamaan koulutukseen ja kansainvälisyyteen liittyviä hankkeita.

– Rahaa saa aina, kun vain hankkeen keksii. Jopa niin, ettei kaikkia rahoja edes kannata ottaa vastaan, toteaa yritysten osuuksien ja kansallisen rahoituksen toteutumisesta huolta kantava Ylikarjula.

Meneillään olevista projekteista Mauri Koivunen toteaa esimerkiksi noin 40 alueellisen pienyrityksen kanssa toteutettavan laatujärjestelmähankkeen, joka tähtää ISO 9000-laatujärjestelmään. Meneillään on myös hankkeistamishanke, jolla avustetaan yrityksiä hakemaan erilaisia kehittämishankkeita.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »