perjantai 24.5.2019 | 21:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Sotenic on uponnut – Mitään ei opittu

Eero Paavola Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas Kauhava Keskipohjanmaa+
Ke 13.3.2019 klo 17:15

White Star Line-yhtiön ylpeys, RMS Titanic ajoi jäävuoreen 14.-15.4.1912 välisenä yönä ja upposi. Sen mukana hukkui noin 1 500 ihmistä. Surkea purjehdus sai kunniakkaan lopun.

Neljä vuotta sitten Suomeen alettiin rakentaa omaa jättiläismäistä Sotenicia. Siitä piti tulla suurin ja kaunein. ”Insinööriarmeija” työskenteli jätin kimpussa ja rahaa paloi satoja miljoonia jopa miljardi. ”Laivan” ympärillä pyöri kansainvälisiä jättiyhtiöitä, jotka haistoivat projektin rahan hajun. Ikävä kyllä sotelaivaa rakennettiin väärin päin latvasta tyveen. Tarkoitus oli luoda soteverkko maakuntien perustalle. Maakuntia ei vain vielä ollut ja niiden määristäkin oli lihava riita. Rähinästä huolimatta suuri joukko pieniä ja suuria poliitikon taimia oli jo ilmoittanut halukkuutensa olemassa olemattomien maakuntien johtopaikoille. Vaaleja tai muuta valintaa ei tosin vielä tehty mutta paikkoja jaettiin kabineteissa ja halukkaita riitti uuteen syntyvään hunajapurkkiin. Päähallituspuolueilla oli lihava riita siitä, kumpi on tärkeämpi, katto vain runko eli sote ja maakunta. Kumpi on tärkeämpi, yksityinen business vai yhteiskunnan toiminta eli kuka saa rahat. Kokoomus halusi välttämättä oman savupiipun Soteniciin eli yksityiset firmat valinnanvapauden varjolla jakamaan miljardien tuotot.

Uusi laiva tarjosi suuria voittoja yksityisille Attendoille, Mehiläisille ja Espereille ja nämä jätit pyörivät kuin pörriäiset hunajapurkin ympärillä. Poliitikoille oli luvassa kovapalkkaisia toimia, jos Sotenic saadaan kasaan. Kannatti yrittää rakentaa Sotenicia, vaikka kylkilevyjen niitit alkoivat paukkua. Sotenicia” työstettiin yötä päivää kabineteissa ja valiokunnissa . Varoituksia, joita ”perustuslakitalebanit” antoivat, ei kuunneltu ja vauhti tuntui kiihtyvän loppua kohti ja jos jonkinlaisia ”puliveivauksia” nähtiin. Sitten Sotenic rysäytti täydellä vauhdilla Esperi Caren jäävuoreen ja kylkiniitit paukkuivat auki. Jätti upposi yhtä nopeasti kuin esikuvansa 1912.

Pieniä eroja turman lopussa kuitenkin on. Kommodori Sipilä ei seissyt uppoavan laivan komentosillalla käsi kunnia-asennossa lakin lipassa kuten kommodori Smith. Hän loikkasi ensimmäisenä ulos paatistaan, kun tuli kiire vaaleihin. Petteri Orpon johtama valtioneuvoston orkesteri ei soittanut lopussa Titanicin virttä ”käyn kohti sinua, oi Herrani…”. Purseri Timo oli jo hyvissä ajoin häipynyt hämärään tulevaisuuteen. Ja niin Sotenic oli uponnut rakennusvirheiden takia kuten esikuvansa ja vei mennessään satoja miljoonia riihikuivaa rahaa.

Mitä tästä opimme. Mitään ei opittu. Tehdään kohta uutta Titanicia ja rahaa palaa. On tämä hullun hommaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »