sunnuntai 22.9.2019 | 19:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Vaalit lähestyvät kovalla vauhdilla

Pipopää Keskipohjanmaa
Ke 13.3.2019 klo 07:15

Pipopää ei tunnetusti politikoi vaan jättää sen homman suosiolla muiden eli ammattipoliitikoiden huoleksi.

Pipopäätä hämmästyttää kuitenkin monien muiden tavoin se, kuin paljon politiikassa voidaan ihmisiä narutella. Ei siis ihme, jos äänestysaktiviteetti on laskusuunnassa vaali vaalilta. Kaiken lisäksi puolueet ovat niin samanlaisia, ettei niitä erota toisistaan kunnolla routa eikä rautakanki.

Vaalien alla siitä ei puhuta, mutta vaalien jälkeen sinne mennään. Mikä se on?

Illan puhdetöiden, kuten kirveenvarrenveiston ja heinäharavan piikkien teroittamisen ohessa, voi miettiä tätäkin arvoitusta. Pipopään ystävä tosin ei pitänyt tuota minään arvoituksena, sillä vastaus on ilman muuta selvä. Natoon mennään.

– Se on sillä tavalla, että Suomi on aina kiinni siinä systeemissä, joka seuraavaksi romahtaa. Ensin ihailtiin Natsi-Saksaa, sitten Neuvostoliittoa ja nyt amerikkalaista kapitalismia.

Samainen ystävä muisteli myös, mistä asioista keskusteltiin Suomessa, kun EU-kaplakka kävi kuumimmillaan. Markkinataloutta kehuttiin ennen muuta siitä, että siinä systeemissä rikkaiden rikkaus säteilee hyvinvointia kautta kansankerrosten. Kun joku rikastuu, siitä kuulemma piti tuleman murusia köyhillekin.

Vaan näkyvät soppajonot olevan yhtä pitkiä kuin ennenkin, eikä työttömyyteenkään ole tilastonikkareilla ollut lopullista ratkaisua.

Keski-Pohjanmaalla on Kannuksen kaupunginjohtajan paikka ollut avoinna. Kovin vähän kiinnostusta Kannus yllättäen herättää, sillä vain neljä hakijaa ilmaantui virkaan.

Toisaalta historia toistaa itseään. Kannus ei kiinnostanut laveasti hakijoita edelliselläkään kerralla, jolloin Eero Kiiski virkaan valittiin.

Jotkut ovat tiettävästi jo spekuloimassa sellaisella ajatuksella, että paikka on sopivasti auki Esko Aholle, jos tämä jostakin syystä ei Helsingistä eduskuntaan pääsisi. Pipopää ei kommentoi moista ajatusta.

Muuan juuri naimisiin mennyt nuori pari eli kovin niukasti, kun olivat päättäneet säästää kaikessa. He päättivät laittaa myös avioelämän verolle eli aina sen jälkeen mies laittoi yöpöydällä olleeseen säästöpossuun markan.

Siivouspäivän huiskeessa possu rämähti lattialle ja halkesi. Miehen hämmästykseksi kolikkomeren keskellä uiskenteli myös useampia viisikymppisiä ja muutama.

– Mitä tämä tarkoittaa, hän kysyi nuorikolta.

– Kaikki eivät ole yhtä pihejä kuin sinä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »