Paikallisuutiset

Miten sovittaa yhteen erilaiset aikataulut ja odotukset, ketä ylipäätään pitää kuunnella ja voiko eksä pilata kaiken? – Kokkolalainen Tiia Horila kertoo, miten heidän uusperheessään loma-aikataulut sovitellaan

Uusperheen lomajärjestelyissä on enemmän kuin pari muuttujaa, tietää jokainen uuden perheonnen löytänyt.

Aikatauluja, kohteita ja tekemisiä ei yleensä voi valita vain oman ydinporukan ehdoilla, vaan niihin vaikuttavat myös entiset puolisot ja mahdollisesti heidän luonaan asuvat lapset. Isovanhempiakaan ei yleensä haluta tai voida jättää pois laskuista, ja heitä voi parhaimmillaan, tai pahimmillaan, olla kolmet.

– Moni varsinkin aloitteleva uusperheellinen on yllättynyt siitä, miten paljon ja kuinka moneen suuntaan huomioitavaa riittää, summaa projektipäällikköElisa Jyllikoski Suomen Uusperheiden Liitosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jyllikoski toteaa, että järjestelyjen määrä käy voimille, mutta menee myös tunteisiin.

– Ydinkysymyksiä on, että miten pärjätä sen kanssa, että myös joku oman perheen ulkopuolinen ihminen voi vaikuttaa omiin lomajärjestelyihin, hän sanoo.

Kimuranteimmat tilanteet ovat usein seurausta pitkittyneistä huolto- ja tapaamisriidoista sekä eksän silkasta kiusanteon halusta. Jyllikosken mukaan ei ole aivan tavatonta, että uusperhe on suunnitellut loman ja ex-puoliso evää viime hetkellä lapsen mukaan lähdön. Siihen voi olla vaikeaa puuttua, ellei puoliso toimi tapaamisoikeudesta tehden sopimuksen vastaisesti.

Vaikka yhteydet entisiin puolisoihin pelaavat, lomajärjestelyt eivät silti aina onnistu ihanteellisella tavalla. Elisa Jyllikoski neuvoo uusperheellisiä hyväksymään tosiasiana sen, että kaikki eivät aina tasapuolisesti voi osallistua lomanviettoon. Aina kaikki lapsetkaan eivät halua osallistua, ja mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä enemmän häntä on kuunneltava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaikka kuinka haluaisi, kaikkiin asioihin ei pysty vaikuttamaan. Se, että esimerkiksi osa lapsista pääsee mukaan ja osa ei, tuntuu tietysti pahalta. Uusperheessä on aina olemassa se riski, että joku tuntee jäävänsä ulkopuoliseksi.

Epätasa-arvoa ja ulkopuolisuuden tunnetta voi aiheuttaa sekin, jos osalla lapsista on enemmän rahaa käytössään kuin toisilla. Jyllikoski suosittelee, että myös rahankäytöstä sovittaisiin yhteisesti.

Jyllikosken paras neuvo lomasuunnitelmia tekeville uusperheellisille on se, että ennakointi, suunnittelu ja sopiminen kannattaa aloittaa ajoissa, tietoa pitää jakaa kaikille tasapuolisesti ja lapset on hyvä pitää mukana suunnittelussa alusta asti.

– Se, että lapset tietävät ajoissa, mitä tulee tapahtumaan, luo turvallisuutta, Jyllikoski toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parasta olisi käydä kaikessa rauhassa yhteisiä keskusteluja siitä, mitä itse kukin toivoo lomalta. Joissakin perheissä hyvin toimiva tapa on, että jokainen saa ehdottaa kahta itselleen mieluisaa asiaa ja niistä yksi toteutetaan.

Lomaan kohdistuu toisaalta paljon odotuksia, mutta usein varsinkin lasten ja nuorten toiveet ovat paljon yksinkertaisempia toteuttaa kuin vanhemmat ajattelevat. Yhdessä tekeminen ja aikuisten läsnäolo ovat monelle tärkeämpiä kuin matkakohde ja aktiviteettien paljous.

Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtajaKirsi Heikinheimo ottaisi lomajärjestelyiden tekemisen lähtökohdaksi uusperheen rakenteen.

– Keskeistä on, ketkä ovat lähdössä ja mikä sopii juuri meidän perheelle. Hyvä kysymys voi olla esimerkiksi myös se, että kannattaako matkaan lähteä heti ensimmäisenä lomapäivänä vai pitäisikö ensin huilia pari päivää. Silloin vanhemmat ehkä jaksaisivat paremmin toimia tunnelmanluojina, Heikinheimo ehdottaa.

Hän suosittelee lämpimästi, että lomalla suorittaminen pantaisiin sivummalle ja keskityttäisiin sen sijaan todella olemaan toisten perheenjäsenten kanssa.

– Kun lapsilta ja nuorilta on kysytty, mikä tekee lomasta hyvän, he vastaavat, että uiminen, lautapelit tai pizzan tekeminen yhdessä. Tikkupullan tekeminen kerran kesässä voi olla lapselle se suurin asia, Heikinheimo on huomannut.

Hän kertoo saavansa viikoittain yhteydenottoja lomajärjestelyiden keskellä pähkäileviltä uusperheellisiltä. Yleisimpiä huolenaiheita ovat ulkopuolisuuden tunne ja kysymys siitä, missä uusperheen raja kulkee.

– Nämä asiat aktivoituvat erityisesti loman yhteydessä, Heikinheimo toteaa.

Fakta

Suomen Uusperheiden Liitto Ry

Valtakunnallinen uusperheiden hyvinvointia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Perustettu vuonna 1996.

Tarjoaa uusperheille neuvontatyön lisäksi muun muassa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa.

Kouluttaa sosiaali-, terveys- sekä kasvatusalan ammattilaisia uusperheiden dynamiikkaan, haasteisiin ja voimavaroihin liittyen.

Vuonna 2017 uusperheitä oli Suomessa 51 315, mikä oli noin yhdeksän prosenttia lapsiperheiden määrästä.

Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Kielitoimisto suosittelevat käytettäväksi uusperhe-termiä vanhahtavan ja leimaavan uusioperhe-termin sijaan.

Lähde: Suomen Uusperheiden Liitto ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä