maanantai 16.12.2019 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hannu Björkbackan sunnuntaipakina: Rauhanlaulut ja viisupropaganda

Keskipohjanmaa
Su 12.5.2019 klo 09:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sunnuntaipakina saattaa sisältää pieniä määriä piilovaikuttamista. Otsikko ei huuda, mikä on varsinainen aihe. Enkä sitä tässä ensimmäisessä kappaleessakaan tyrkytä.

Mediatutkimuksissa on todettu, että jutuista usein luetaan vain otsikot ja silmäillään ensimmäiset rivit. Miellyttämisenhalussani piilotan todellisen luontoni kolumnin syvyyksiin. Ette vielä tunne minun radikaalia ja vallankumouksellista puoltani!

Eino Laukka sanoi sen Facebookissa. "Mikään ei toimi niin huonosti kuin maakuntaradion lähetys lähetettynä väärään maakuntaan." Niinpä käänsin kanavan Yle Kokkolasta Radio Helsinkiin. Mutta ei sekään tänään auttanut. Olin jo tottunut Ylen kanavien euroviisuhehkutukseen, mutta urbaani kaupunkiradio jatkoi samaa pakkosyöttöä.

Euroviisut alkavat ensi viikolla. Aion boikotoida niitä. En kuuntele, enkä katsele. Mutta en myöskään leimaa viisujen seuraajia hyväntahtoisiksi hölmöiksi, vaikka Israel laulujuhlilla kilpeään kiillottaakin.

Saahan viisuista puhua, kun ne kerran järjestetään. Toistaiseksi en vain ole kuullut radiosta poikkipuolista sanaa siitä, että ne pidetään tällä kertaa Israelissa. Ylen on pakko kehua itse valitsemiaan latteita edustuskappaleita. Sehän se vanhoilla laakereilla lepäävän artistin edustajaksemme määräsi kuulematta meitä, asiakkaitaan. Ja ymmärrän, että Yleisradion on annettava viisujuhlille tilaa. Järjestäjä on Euroopan yleisradiounioni EBU, johon Yle kuuluu. Mutta luulisi riippumattoman Radio Helsingin päästävän kriittisiäkin ääniä eetteriin.

Hyvä, että Israel on mukana Euroviisuissa. Netan kappale oli ihan kiva, vaikka temppuileva minun makuuni. Toy on ”novelty song”. Sen viehätys perustuu huumoriin ja hölynpölyyn. Tietysti monen mielestä koko Euroviisut on hölynpölyä ja iso vitsi.

Juontaja Krista Siegfrids sanoi, että Euroviisut ei ole politiikkaa. Mutta totta kai se on, siinä missä urheilukin. Voittajasolisti Netta omisti kappaleensa ”kaikille kaltoinkohdelluille”. Ihan kaikilleko?

Ääripäitä tässä asiassa varmasti on. Mutta Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto, kansainvälinen tuomioistuin, Euroopan unioni sekä ihmisoikeusjärjestöt pitävät Israelin yli 50 vuotta jatkunutta miehitystä oikeudenvastaisena. YK:n tarkastusryhmän mukaan Israel rikkoi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tukahduttaessaan mielenosoituksia Gazassa.

Israel vastaa aina samalla tavalla: sillä on oikeus puolustaa kansalaisiaan ja rajojaan. On kyllä, mutta ei mitä rajoja eikä millä hinnalla hyvänsä.

Tunnen Israelissa asuvia suomalaisia. Lempikirjailijani Philip Roth sijoitti pari romaaniaan sinne. Juutalaiset Bob Dylan (Zimmerman) ja Leonard Cohen ovat suosikkejani. Muistan vieläkin vuosikymmenten takaa ilostuneeni israelilaisista nuorukaisista, jotka Kokkolan rautatieasemalla pelasivat palloa ja lauloivat Cohenia - Lover, Lover, Lover Come Back to Me!

En katso Euroviisuja ensi viikolla. Ensi vuonna toivon taas, että kisa palaa laulelma-juurilleen. Hyvistä lauluistahan pitäisi olla kyse? Niistä puheenollen yksi lempibiiseistäni on Steve Earlen Jerusalem. Sen kertosäkeessä lauletaan:

”But I believe there'll come a day when the lion and the lamb/Will lie down in peace together in Jerusalem.” (Mutta uskon, että joskus vielä tulee päivä, jolloin leijona ja lammas lepäävät rauhaisina yhdessä Jerusalemissa.)

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »