Paikallisuutiset

Nuuskan käyttö on lisääntynyt myös nuorten keskuudessa – Esimerkiksi Kaustisella nuuskaamiseen havahduttiin viime talvena: "Oletettavasti nuuskan saaminen ei ole kovin vaikeaa"

Nuuskamisen yleistymiseen on saattanut vaikuttaa nuuskatuotteiden helppokäyttöisyys, arvelee THL:n nuorten tupakoinnin asiantuntija.
Nuuskamisen yleistymiseen on saattanut vaikuttaa nuuskatuotteiden helppokäyttöisyys, arvelee THL:n nuorten tupakoinnin asiantuntija. Kuva: Clas-Olav Slotte

Vaikka nuuskan myynti Suomessa on kielletty, sen käyttö on lisääntynyt myös nuorten keskuudessa. Kouluterveyskyselyjen mukaan nuuskaaminen on yleistynyt 2010-luvulla kaikissa oppilaitostyypeissä. Tyypillinen nuuskankäyttäjä on poika ja joukkueurheilulajin harrastaja.

– Vuoden 2015 ja 2017 kouluterveyskyselyssä kuitenkin näkyi jo tasaantumista yläkoulu- ja lukioikäisten poikien nuuskan käytössä, kertoo nuorten tupakoinnin asiantuntijaHanna Ollilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Alakouluikäisten nuuskaaminen ei Ollilan mukaan näy tilastoissa, mutta järjestötyötekijöiden kertoman siitäkin on viitteitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaustisen keskuskoulun vs. rehtoriKaisu Koivisto havahtui yläkoululaisten nuuskan käyttöön viime talvena. Nuuskan havaitseminen on tupakointia vaikeampaa, sillä se ei haise. Kaustisella käyttö alkoi kuitenkin näkyä koulun pihalla roska-astioissa ja niiden ympärillä.

Nuuskaamiseeen tartuttiin heti. Terveystiedon opettajat pitivät aiheesta infoja, ja myös koulupoliisi tiedotti siitä muiden asioiden ohella.

– Tiedän, että osalla nuuskan käyttö jäi onneksi vain kokeiluksi, kertoo Koivisto.

Myös Kokkolan yhteislyseon lukion rehtoriRaimo Lammi toteaa, että nuuskan käyttö on yleistynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– 30 vuodessa tupakointi on vähentynyt merkittävästi. Nuuskan käyttö on lisääntynyt, mutta ei siitä tupakan korvaajaa ole tullut. Jos ajatellaan, että koulussamme on 430 opiskelijaa, nuuskan käyttö koskee heistä muutamaa kymmentä. Sitä käytetään erityisesti tietyissä urheilupiireissä.

– Alaikäisten kohdalla teemme ilmoituksen kotiin. Täysi-ikäisille lukiolaisille kerromme, että nämä tuotteet eivät kuulu koulun alueelle, kertoo Lammi käytännöistä.

Toholammilla tilanne on melko rauhallinen.

– Kyllähän nuuska on tännekin tullut, se on selvä, mutta ei se tässä normaalissa kouluarjessa näy, kertoo Kuusiston koulun rehtoriJussi Peltokangas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Peltokangas arvelee, että nuuskan käytön leviämiseen saattaa vaikuttaa muun muassa se, että toisilla paikkakunnilla on aktiivisempia nuuskan myyntirinkejä.

Saman vahvistaa koulupoliisiJuha Puurula.

– Niillä paikkakunnilla, joissa on joku joka nuuskaa hakee ja myy, käyttö lisääntyy.

Puurulalle ilmoituksia koululaisten nuuskankäytöstä tulee silloin tällöin.

– Silloin ohjeistamme kouluja takavarikoimaan nämä välineet oppilaalta pois, tekemään ilmoituksen vanhemmille ja pyytämään, että kotoa joku noutaa ne pois.

Mistä nuoret sitten saavat nuuskansa?

– Hyvä kysymys, toteaa Kaisu Koivisto.

– Tieto kyllä kulkee nuorten keskuudessa, mutta aikuisille tämä tieto ei välity. Oletettavasti nuuskan saaminen ei ole kovin vaikeaa.

Koulupoliisi vahvistaa tiedon.

– Siellä mistä sitä saadaan, ei papereita kysellä, eikä iällä ole mitään merkitystä, toteaa Puurula.

Nuuskan käytön ehkäisyssä Kaisu Koivisto pitää tärkeänä kodin ja koulun yhteistyötä.

– Osalle oppilaista koulun rangaistuksella ei ole niinkään merkitystä, mutta vanhempien asenteella ja puuttumisella voi olla.

Koivisto muistuttaa, että vanhemmat voivat aivan hyvin kurkistaa nuoren reppuun "tilanteen tarkistamiseksi", sillä kyseessä on alaikäisten lasten hyvinvointi.

– Lastensuojelulakikin jo velvoittaa vanhemmat pitämään huolta siitä, että lapsi saa elää turvallista lapsuutta ja nuoruutta. Joten sen voi aivan hyvin tehdä, eivät vanhemmat muuten voi tietää missä mennään. Sitä ei tarvitse tehdä "ratsaamalla", vaan yhteisymmärryksessä lapsen kanssa, kannustaa myös Juha Puurula.

Puurula muistuttaa myös, että perusopetuslain mukaan koulun opettajalla ja rehtorillakin on työpäivän aikana oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa.

FAKTA

Nuuska

Nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa Euroopan Unionin jäsenmaissa paitsi Ruotsissa, joka neuvotteli poikkeusluvan EU-liittymissopimukseensa.

Suomessa nuuskan myynti tai luovuttaminen elinkeinotoiminnassa on ollut kiellettyä vuodesta 1995.

Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, makuaineita sekä erilaisia säilöntäaineita ja humektantteja.

Nuuska, kuten kaikki tupakkatuotteet, sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia.

Nuuska sisältää lukuisia syöpää aiheuttavia tai mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita, kuten tupakkaspesifejä nitrososamiineja, PAH-yhdisteitä sekä raskasmetalleja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä