maanantai 13.7.2020 | 08:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Pakolaisvirta Makedoniaan kiihtyy

STT-Reuters-TT-AFP-DPA
Pe 24.5.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Morina/Skopje/Blace

Tuhannet pakolaiset saapuivat sunnuntaina Makedonia ja Jugoslavian väliselle rajalle. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan rajalla oli sunnuntaina noin 5000 pakolaista. Suurin osa heistä oli saapunut junalla ja busseilla.

Serbian joukot työnsivät lauantaina yli 5 000 Kosovon albaania rajan yli Makedoniaan. Kyseessä oli suurin pakolaisaalto lähes kolmeen viikkoon.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan ”huhu on näköjään levinnyt” Kosovossa, että Blacen raja-asema on taas avoinna. Makedonia ja Serbia ovat useita kertoja viime viikkoina sulkeneet rajanylityspaikan.

Sadattuhannet pakolaiset ovat paenneet Kosovosta sen jälkeen, kun Nato on aloittanut pommitukset Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevicin joukkoja vastaan maaliskuun 24. päivänä.

Satoja serbien vankilasta vapauttamia Kosovon albaanimiehiä saapui Jugoslaviasta Albaniaan lauantai-iltana. Monet pakolaisista näyttivät hyvin heikoilta ja uupuneilta, ja kertoivat järjestelmällisistä pahoinpitelyistä vankilassa.

Pääosa Kosovosta naapurimaihin paenneista albaaneista on tähän asti olut naisia, lapsia tai vanhoja ihmisiä. Monet naisista ovat kertoneet, että heidän miehensä on joko tapettu, serbijoukot ovat ottaneet heidät vangiksi tai he ovat paenneet kukkuloille ja metsiin.

UNCHR:n edeustajan Rupert Colvillen mukaan serbit olivat ottaneet nyt Albaniaan saapuneet miehet suuresta pakolaisryhmästä, joka lähti liikkeelle Kosovon keskiosassa sijaitsevasta Mitrovican kaupungista. Miehet vietiin Smrekonican vankilaan.

Pakolaiset eivät kyenneet selittämään, miksi serbit päästivät heidät vapaaksi vankilasta. He arvelivat serbien tahtovan näin todistaa, ettei kaikkia taisteluikäisiä miehiä ole surmattu Kosovossa.

Miehet kertoivat, että heitä syytettiin kuulumisesta Kosovon vapautusarmeijaan UCK:hon. He arvelivat, että vankilassa oli kaikkiaan 2 000 – 3 000 vankia.

Pakolaismiesten kertomuksia ei kyetty vahvistamaan, mutta useiden miesten tarinat olivat keskenään johdonmukaisia. Miesten kertoman mukaan heitä pahoinpideltiin päivittäin mm. hakkaamalla käsiin, polviin ja munuaisiin.

UNCHR:n edustaja kuvasi miesten kuntoa heikoksi. Heillä oli muun muassa luunmurtumia, ja heitä oli saatettu pitää useita päiviä ilman ruokaa.

Pakolaismiesten mukaan raja-alueella on vielä 1 500 vapautettua miestä odottamassa , että Jugoslavian poliisi antaa heidän ylittää rajan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »