maanantai 13.7.2020 | 07:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Keskipohjalaisen yleisurheilukesän keulakuvia ovat alueen nuoret urheilijat

Juha Savela
To 6.6.2019 klo 20:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kasvattajamaakunnan luonteelle ominaisesti keskipohjalaisen yleisurheilun keulakuvat tulevat alkaneella nuorten urheilijoiden joukosta. Seuraavassa listassa poiminta nimistä, joilla on edellytyksiä ikäluokkansa arvokisoihin tai menestykseen Kalevan kisoissa. Listan ulkopuolelta voi löytyä vielä muitakin nimiä.

Miika Tenhunen: Potentiaalisimpia Kalevan kisa-tason mitalisteja on Nivalan Urheilijoiden estejuoksija Miika Tenhunen, joka sijoittui 3 000 metrin esteissä pronssille jo viime kesänä Jyväskylässä. Mitaliodotuksille antaa perusteita hyvin sujunut harjoituskausi, jonka aikana Tenhunen kävi myös kahdesti ulkomaan leireillä.

Roosa Määttälä: Kalevan kisojen pistesijat ovat realismia Kokkolan Veikkojen yleisurheilun tämän hetken ykkösnimelle Roosa Määttälälle. Timo Kivisen valmentama Määttälä, 22, hyppäsi toukokuun lopussa Tartossa pituutta 619. Samalla henkilökohtainen ennätys koheni 15 senttiä, 22-vuotiaiden EM-kisaraja jäi harmittavasti vielä sentin päähän.

Roosa Määttälä.
Maisa Järvelä

Konsta Alatupa: Viime kesänä KTU:n Konsta Alatuvan kausi jäi heinäkuussa kesken selkävaivojen vuoksi. Sitä ennen Alatupa ehti juosta 19-vuotiaiden MM-kisoissa Tampereella pikaviestijoukkueessa. Arvokisaedustus nuorten pikaviestissä on tänäkin kesänä Alatuvan tavoitteena. Alatupa hakee paikkaa Suomen joukkueesta 22-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka järjestetään Ruotsin Gävlessä. Alatupa meni tammikuussa armeijaan Santahaminaan urheilukouluun. Varusmiespalvelus jatkuu syksyyn. Alatupa juoksi keskiviikkona Lahdessa eliittikisoissa 100 metriä aikaan 10,84.

Konsta Alatupa.
Markku Jokela

Minna Hollanti: GIF:n keihäänheittäjä Minna Hollanti rikkoi tiistaina seuransa aluekilpailuissa 19-vuotiaiden EM-rajan ennätyksellään 51.14. Ruotsin Boråsissa järjestettävät EM-kisat ja siellä finaalipaikka ovat Hollannin tämän kauden päätavoite. Kalevan kisoissa realismia on sijoittuminen kahdeksan joukkoon.

Minna Hollanti.
Juha Savela

Julia Kivinen: Kaustisen Pohjan-Veikkojen Julia Kivinen kuuluu Sara Killisen kanssa 19-vuotiaiden moukarinheiton kärkinimiin Suomessa. Kaksikko kilpailee ensimmäistä vuottaan kyseisessä sarjassa, mutta EM-kisapaikka on molemmille realistinen tavoite. Kalevan kisoissa Kivisellä on eväät kahdeksan joukkoon.

Julia Kivinen.
Sanni Aho

Jesse Lehto: Samaan Kalevan kisa-finalistikastiin lukeutuu myös KP-V:n toinen moukarinheittäjä Jesse Lehto. Lehto, 25, voittanut urallaan kaksi SM-pronssia (2015, 2016). Ennätys (73,09) on vuodelta 2016. Viime kaudella pras kaari kantoi 67.99, tänä talvena on lentänyt 66.90.

Jesse Lehto.
Clas-Olav Slotte

KePY:n viime vuosien menestyneimpiin urheilijoihin kuulunut Katri Tuorila (o.s. Mustola) jättää tämän kauden väliin. Viime vuonna Jyväskylässä 400 metrillä pronssia saavuttanut Tuorila keskittyy loppuvaiheissaan oleviin lääketieteen opintoihin. Välivuotta puolsi myös Tuorilan akillesjännevamma, jonka vuoksi hän oli juoksukiellossa tammikuuhun saakka. Tänä kesänä Tuorila etenee opintojen ehdoilla ja kuntouttaa jalkaansa.

ÖID:n keskipohjalaisseurojen edustajista viime vuosina arvokisatasolle ovat yltäneet Falkenia edustavat juoksijat Sandra Eriksson ja Nathalie Blomqvist.

Äskettäin 30 vuotta täyttänyt Eriksson oli vuosina 2009–16 säännöllisesti mukana arvokisoissa 3 000 metrin estejuoksussa. Alkueristä jatkoon Eriksson on edennyt EM-kisoissa 2012, 2014 ja 2016. Paras sijoitus (9:s) on Zürichistä 2014. Viime vuosina Erikssonin uraa ovat leimanneet loukkaantumiset. Toukokuussa Eriksson päivitti instagram-tililleen olevansa loukkaantunut, eikä voi juosta. Paluuaikataulu ei ole tiedossa, mutta ura jatkuu.

Nathalie Blomqvist, 18, lukeutuu ikäluokkansa kärkeen keskimatkoilla. Myös Kalevan kisoissa mitalitili avautui jo viime kesänä 1 500 metrin pronssilla. Tom Andtbacka valmentaman pietarsaarelaisen kesän päätavoite on 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Keskiviikkona Lahden eliittikisoissa Blomqvist alitti jo EM-tulosrajan.

SM-viestit kohokohtana - Keskipohjalainen yleisurheilukausi huipentuu syyskuussa Ylivieskassa järjestettäviin SM-kisoihin

Juha Savela

Keskipohjalaisen yleisurheilukesän huipennus koittaa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun Ylivieskassa järjestetään viestinjuoksun SM-kisat. Tapahtuma on iso ponnistus ja edellyttää myös alueen seurojen yhteistyötä, kun kisajärjestelyissä on mukana Ylivieskan Kuulan ohella Kaustisen Pohjan-Veikkojen seuraväkeä.

– Tapahtuma viedään läpi noin 200 toimitsijan panoksella. Heistä bussilastillinen (noin 50 henkilöä) tulee Kaustiselta, loput Ylivieskasta, kertoo SM-viestien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Yli-Hallila.

SM-viestejä varten Ylivieskan urheilukenttää remontoidaan parhaillaan. Kahdeksan juoksurataa saa uuden pinnoitteen, myös kenttälajien suorituspaikkoja uusitaan. Remontin kustannusarvio on noin 350 000 euroa.

– Aikataulussa ollaan, vajaa 100 metriä rataa on vielä työn alla. Kaikki valmistuu ajallaan, Yli-Hallila vakuuttaa.

SM-viestit järjestetään 7.-8. syyskuuta. Esikisoina järjestetään avoimet aluemestaruusviestit 17. elokuuta.

Edellisen kerran maakunnassa järjestettiin yleisurheilun SM-kisat kesällä 2015, kun Kalajoella kilpailtiin 16–17-vuotiaiden mestaruuksista. Ylivieskan jälkeen seuraavat SM-tason kisat on myönnetty Kokkolaan vuodelle 2021, jolloin Kokkolan Veikot ja IF Åsarna järjestävät 14–15-vuotiaiden mestaruuskilpailut.

Keski-Pohjanmaan Yleisurheilun alue on yhä leimallisemmin ns. kasvattajamaakunta, josta kärkinimet lähtevät kohti kasvukeskusten suurempia seuroja. Esimerkiksi Kannuksen Uran maajoukkuejuoksija Anniina Kortetmaa siirtyi täksi kaudeksi Jyväskylän Kenttäurheilijoihin.

– Kasvattajaseuroja olemme, mutta se on hyvä rooli. Keskitymme täällä omaan työhömme nuorten ja lasten parissa. On ymmärrettävää, että suurseurat pystyvät tarjoamaan enemmän mahdollisuuksia, Kokkolan Veikkojen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Vörlin sanoo.

Veikotkin koki talven aikana menetyksiä "siirtomarkkinoilla", kun Henriikka ja Matleena Parpala siirtyivät edustamaan Helsingin IFK:ta. Vörlin nostaa oman seuransa tämän hetken ykkösnimeksi pituushyppääjä Roosa Määttälän, joka äskettäin hyppäsi Tartossa ennätyksekseen 619. Vörlin uskoo, että Määttälällä on potentiaalia pitempiin hyppyihin jo tällä kaudella.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »