torstai 16.7.2020 | 05:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Jaatinen: Helsinkiläisen kesäseikkailu Kokkolaan

Ma 10.6.2019 klo 06:30

Viime viikon lauantaina tein 29-vuotisen elämäni suurimman muutoksen: Pakkasin tavarat ja lähdin kotikaupungistani Helsingistä kesätoimittajaksi Kokkolaan.

Moni on ihmetellyt, miksi halusin lähteä. Siihen oli useita syitä.

Ensinnäkin halusin nähdä jotain uutta. Olin asunut koko ikäni Helsingissä, joten stadin kulmat olivat tulleet hyvinkin tutuiksi. Eräs ystäväni totesi myös osuvasti, että ihmiselle tekee hyvää asua joskus Kehä ykkösen ulkopuolella.

Toinen syy oli se, että halusin kehittyä ammatillisesti. Vietettyäni puolitoista vuotta samassa työpaikassa päätin, että voisin kokeilla siipiäni erilaisessa työympäristössä.

Muuttopäätökseen vaikutti myös parisuhde. Kun on reissannut kaksi vuotta liki 500 kilometrin matkaa miltei joka viikko, alkaa jossain kohdassa kaivata perjantai- ja sunnuntai-iltoihin muutakin tekemistä kuin junassa nököttämistä.

Nyt takana on ensimmäinen viikko, jonka aikana on tullut huomattua eroavaisuuksia verrattuna elämään pääkaupungissa.

Konkreettisin muutos liittyy kulkemiseen. Autolla on tullut ajettua täällä paljon enemmän kuin Helsingissä. Siellä paikasta toiseen pääsee bussilla, yleensä helpomminkin kuin autolla. Täällä oma kulkupeli on milteipä välttämätön, jos pyöräily kestää liian kauan.

Toinen ero on hiljaisuus. Kokkolassa melusaaste ei käy hermoille samalla tavalla kuin Helsingissä. Siellä kuljin nappikuulokkeet korvilla paikasta toiseen, sillä joissain paikoissa ohi kulkevan liikenteen melu yltyi kovaksi. Toisaalta musiikin kuuntelu oli myös kätevä tapa välttää esimerkiksi Narinkkatorilla vaanivat feissarit.

Kiire ei myöskään tunnu Kokkolassa samalla tavalla. Helsingissä kaikilla näyttää olevan koko ajan hoppu johonkin. Ihmiset tuntuvat kävelevänkin siellä rivakammin.

Eroa on myös suhtautumisessa muihin ihmisiin. Helsingissä on ihan normaalia kulkea luurit korvilla katse omaan puhelimeen suunnattuna ja bussikuskin tai kaupan kassan tervehtiminen saatetaan kuitata ynähdyksellä tai pään nyökäytyksellä. Täällä tervehtiminen ilmeisesti kuuluu asiaan, ja kadulla saattaa hyvinkin tulla joku tuttava vastaan.

Tunnelmat ovat tällä hetkellä erittäin positiiviset. Kyllä sitä aina pärjää, vaikka lähdön hetkellä ei ehkä siltä tuntuisikaan.

Eräs ystäväni totesi myös osuvasti, että ihmiselle tekee hyvää asua joskus Kehä ykkösen ulkopuolella.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »