torstai 16.7.2020 | 05:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Remonttimiehet soittivat välillä Perutaan häät -kappaletta" – Kaarlelan kirkon remontti valmistui ja urkuparven alle saatiin kauan toivottu helpotus

Vihkikirkkona suosittu Kaarlelan kirkko on remontin jälkeen jälleen toiminnassa. Häitä on varattu joka viikonlopulle.

Anni Lehtimäki
Ke 12.6.2019 klo 20:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kaarlelan kirkossa tuoksuu vielä maali. Kevätkauden kestäneen remontin aikana kirkon sisätilat maalattiin kauttaaltaan uudelleen.

Värimaailma mukailee kirkon vanhaa tyyliä. Alttarista kuorittiin jopa esiin vanhoja maalikerroksia, joita käytettiin apuna suunnittelussa.

Kirkollisia toimituksia ajatellen tehtiin erilaisia parannuksia: alttarin polvistumistilaa levennettiin ja alttarille asennettiin liikuteltava pöytä, jotta pappien ei tarvitse enää siunata ehtoollisvälineitä selin yleisöön.

Kenties toivotuin uudistus oli urkuparven alle rakennettu vessa. Aikaisemmin kirkkoväki on käyttänyt sakastin pientä käymälää, mutta uusi vessa on esteetön ja sinne pääsee tarvittaessa jumalanpalveluksen aikanakin.

– Olen sanonut papeille, että jos vessan ovelle tulee pitkä jono, niin saarna ei silloin ole kovin hyvä, suntio Ilkka Vasalampi keventää.

Tilava vessa on suntio Ilkka Vasalammen kirkkokansan toivoma parannus. Siellä onnistuu kirkkotilaisuuden aikanakin vaikka vaippojen vaihto.
Markku Jokela

Suntio sai remontin myötä työhönsä lisää teknisiä apuvälineitä. Jatkossa virsien sanat heijastetaan hämäränä aikana seinälle videotykin avulla ja jumalanpalvelukset äänitetään suorana nettiin.

Uusien äänentoistolaitteiden ansiosta suntio pystyy säätelemään saarnan äänenvoimakkuuden sopivaksi tablettitietokoneella yleisön joukossa kuulostelemalla.

– Toivoisin ihmisiltä palautetta äänentoistosta, sillä kirkon akustiikka muuttui sisäpintojen maalauksen myötä kovemmaksi. Saa tulla suoraan sanomaan, mihin on kuulunut hyvin ja mihin huonosti, Vasalampi rohkaisee.

Myös kirkonkelloja ohjaillaan hipaisunäytön avulla. Vasalammen mukaan kellot saa nyt ohjelmoitua soimaan kuin Pariisin suurkatedraali Notre Damessa konsanaan.

Teknisiin uudistuksiin kuuluvat myös uudet valvontakamerat. Varsinainen valvomo on sakastissa, mutta kuva lähetetään myös urkuparvelle. Näin kanttori pystyy aloittamaan häämarssin juuri oikealla hetkellä, kun eteisestä lähdetään kävelemään kohti alttaria.

Alttarille aseteltiin liikuteltava pöytä, jotta papin ei tarvitse siunata ehtoollisvälineitä selin kirkkoväkeen.
Markku Jokela

Kosketusnäytön avulla kolmea kirkonkelloa voi soittaa yksitellen tai niille voi valita valmiin soitto-ohjelman.
Markku Jokela

Remontin suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2015, mutta toteutusaikataulu oli tiukka. Kesän ensimmäiset häät pidettiin viime lauantaina. Vasalampi kertoo, että tieto lähestyvistä vihkitilaisuuksista laittoi vauhtia työntekoon.

– Remonttimiehet tosin soittivat välillä Perutaan häät -kappaletta, hän nauraa.

Tulevana syksynä kirkko joudutaan sulkemaan vielä viikoksi, kun alttarin lattiassa olevat vanhat hautakivet siirretään eteisaulan seinälle. Siirtoa suunnitellaan Museoviraston kanssa, jotta arvokkaat kivet eivät särkyisi. Ne ovat myös niin painavia, että kirkon lattia täytyy tukea siirtoa varten.

Parin vuoden sisään tehtäväksi jää myös kirkon julkisivuremontti. Se oli alun perin tarkoitus tehdä sisäremontin yhteydessä, mutta projekti olisi tullut liian kalliiksi.

Vanhat hautakivet on tarkoitus siirtää syksyllä pois alttarilta.
Markku Jokela

Hautakivet siirretään kirkon eteiseen.
Markku Jokela

Joitakin vuosikymmeniä sitten Kaarlelan alttarin alta löytyi pääkallo, jonka huhuttiin mahdollisesti kuuluneen itse Anders Chydeniukselle. Paljastuiko historiallisen kirkon kätköistä uusimman remontin yhteydessä samanlaisia yllätyksiä?

– Käytävän lattian alta löytyi luita. Mittasimme tarkasti niiden paikat ja jätimme ne sinne, Vasalampi kertoo.

Tällä kertaa luiden omistajista ei ole herännyt spekulointia.

– Ne ovat luultavasti kuuluneet joillekuille hyväosaisille ihmisille, jotka ovat kuolemansa jälkeen päässeet hautaan kirkon sisälle. Tavalliset seurakuntalaiset on ollut tapana haudata pihamaalle ja rosvot ja ryövärit sitten kirkon aidan ulkopuolelle, hän toteaa.

Kaarlelan kirkon tunnelma ja pitkä historia kutkuttelevat siellä työtään tekevän ammattilaisenkin mielikuvitusta.

– Kun kirkossa on yksin, alttarin alta kuuluu ääniä, suntio kertoo salaperäisesti.

Leveämmälle askelmalle on huonojalkaisten parempi polvistua, suntio Ilkka Vasalampi tuumii.
Markku Jokela

Sakastiin asennettiin tiskikone ehtoollismaljojen pesua varten.
Markku Jokela

Ilkka Vasalampi on tyytyväinen remontoituun kellariin, joka oli hänen mukaansa ennen niin pimeä, ettei sinne uskaltanut edes mennä.
Markku Jokela

Fakta

Kaarlelan kirkko

Keskiaikainen kivikirkko Kokkolassa.

Vanhimmat osat ovat peräisin 1460-luvulta.

Kirkossa on Suomen vanhimpiin kuuluva saarnastuoli ja muuta historiallista esineistöä.

Elokuussa kirkossa järjestetään Kesämusiikki 20 vuotta -konserttisarja.

Lähde: Kokkolan suomalaisen seurakunnan verkkosivut

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »