Paikallisuutiset

Helle saapui viimein Keski-Pohjanmaalle – Loppuviikosta hätyytellään +30 asteen rajaa

Viikonloppuna päästiin Keski-Pohjanmaalla jo hellelukemiin, ja lisää on tulossa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologiMinna Haikonen kertoo, että lämpötilat kohoavat maanantaina reippaasti +25 asteen yläpuolelle etenkin sisämaassa. Aivan rannikolla lämpötila jää +25 asteen tienoille.

Maanantaille luvassa on myös poutaa. Taivaalle kerääntynee korkeintaan yksittäisiä pilviä.

Helteestä päästään nauttimaan tiistainakin. Sää näyttää enimmäkseen poutaiselta, joskin yksittäisiä sadekuuroja saattaa tulla. Sateen mahdollisuus on kuitenkin aika pieni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkona aamupäivällä Pohjanmaan yli menee näillä näkymin matalapaineen keskus lännestä itään. Aamupäivän aikana voi siis sataa vettä ja ukkostaa, mutta iltapäiväksi sää poutaantuu. Keskiviikkonakin päästään lähelle hellelukemia.

Loppuviikosta Keski-Pohjanmaalle saadaan uusi annos hyvin lämmintä ilmaa. Viimeistään perjantaina lämpötilat kohoavat lähelle 30 astetta. Luvassa on poutaa ja aurinkoista säätä.

– Helle voi tuntua tukalalta loppuviikosta. Ilma on kosteaa.

Viikon lopulla lännen puolelta on Suomeen tyrkyllä matalapainetta. Voi sataa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lämpötilan puolesta kesäiset lukemat näyttävät jatkuvan.

Hellevaroituksia tullaan antamaan laajalle alueelle. Keski-Pohjanmaalle annettiin hellevaroitus jo sunnuntaina.

Tavallinen ihminen saattaa herkästi taivastella, että onpas tänä kesänä poikkeuksellinen sää, jos vettä tuntuu tulevan enemmän kuin itse muistelee vaikkapa viime kesän osalta. Ilmatieteen laitoksen meteorologiNiina Niinimäki kertoo, että Ilmatieteen laitos pitää poikkeuksellisena sellaista säätä, joka toistuu kerran kolmessakymmenessä vuodessa tai harvemmin.

– Esimerkiksi Lapissa oli viime kesänä poikkeuksellisen paljon hellepäiviä. Kittilästä on havaintoja 47 vuodelta, ja viime kesä meni heidän tilastoissaan ykköseksi, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hellepäivällä tarkoitetaan sellaista päivää, jolloin päivän ylin lämpötila nousee yli 25 asteen.

Hellepäiviä oli Keski-Pohjanmaalla viime kesänä harvinaisen paljon, mikä tarkoittaa, että vastaavanlaista on kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin, mutta useammin kuin kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

– Kruunupyyn lentoaseman tilastoon perustuen Keski-Pohjanmaalla normaali määrä hellepäiviä on 11 päivää vuodessa.

Uimavesi on lämpenemään päin. Kokkolan Ykspihlajan Pontinrannassa uimassa olivat  Jami, Suvi ja Sara.
Uimavesi on lämpenemään päin. Kokkolan Ykspihlajan Pontinrannassa uimassa olivat Jami, Suvi ja Sara. Kuva: Markku Jokela

Kesäkuussa 2018 keskilämpötila oli asteen tai puolentoista verran keskimääräistä viileämpi, ja saman vuoden heinä- ja elokuu taas olivat keskivertoa lämpimämpiä. Koko kesän keskilämpötila oli vähän vajaa kaksi astetta keskimääräistä lämpimämpi Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella. Kesä oli harvinaisen lämmin.

– Esimerkiksi Kruunupyyssä lentoasemalla kyseessä oli kolmanneksi lämpimin kesä 54 vuoden mittaushistoriassa. Ei se ihan poikkeuksellista ollut, mutta ei kaukanakaan siitä, Niinimäki arvioi.

Niinimäen mukaan tämä ja viime kesä ovat olleet tähän mennessä luonteeltaan hieman päinvastaisia.

– Jos verrataan keskilämpötiloja heinäkuun puoleen väliin mennessä, niin tämä alkukesä oli lämpimämpi ja heinäkuu on ollut kovin viileä.

Kesäkuu oli keskimääräistä lämpimämpi. Heinäkuun alku taas on ollut selvästi keskimääräistä kylmempi. Kuukaudet hieman "nollaavat" toisiaan, joten kesän keskilämpötila kesäkuun alusta tähän hetkeen menee todennäköisesti aika lähelle pitkän ajan keskiarvoa.

– Tämä kesä on ollut kolme astetta keskimääräistä koleampi. Paikoitellen harvinaisen kolea, Niinimäki arvioi.

Koko heinäkuun kohdalta on meterologin mukaan vielä vaikea sanoa arvioita tai vertailla, koska kuukausi on vasta puolessavälissä.

Niinimäki tarkasteli muun muassa Kruunupyyn lentoaseman heinäkuun keskilämpötiloja. Kun ne laitetaan järjestykseen pienimmästä suurimpaan ensimmäiseltä seitsemältätoista päivältä, ollaan kylmyyden suhteen kolmosena vuositilastoissa. On ollut harvinaisen viileää.

– Heinäkuun alku on ollut harvinaisen kolea.

Niinimäki arvioi, että tämä poikkeama tulee kuitenkin luultavasti pienenemään, koska sää näyttää nyt alkaneen lämmetä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä