Paikallisuutiset

Omaiset havainneet lukuisia epäkohtia Esperi Caren hoivakoti Fionassa Kokkolassa – Soiten mukaan Fionassa on toimittu niin, että asukasturvallisuus ei vaarannu ja että jokaisessa vuorossa on riittävästi työntekijöitä

Tilanne Esperi Care Oy:n hoivakoti Fionassa Kokkolassa ei näytä Keskipohjanmaan haastattelemien omaisten mukaan parantuneenkeväisen kohun jälkeen. Omaiset ovat ilmaisseet huolensa siitä, että hoitajia ei edelleenkään olisi riittävästi.

Osaavasta henkilökunnasta on läheisten havaintojen mukaan pulaa. Lääkeluvallista hoitajaa ei välttämättä ole paikalla kaikkina aikoina.

Omaiset kokevat, että perushoitotyön laatu kärsii hoitajapulan vuoksi. Kaikkia välttämättömiä toimenpiteitä ei ehditä tehdä. Hampaiden pesu, vaipanvaihto ja vessaan pääsy voi kestää, eikä lääkehoitokaan ole ollut ongelmatonta. Samoin soittokelloon vastaaminen kestää, joskus jopa toista tuntia. Omaisten havaintojen mukaan asukkaita saatetaan alkaa pukea yövaatteisiin jo viideltä iltapäivällä, jotta kaikki ehditään laittaa nukkumaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omaisia kalvaa huoli vanhusten pärjäämisestä ja hoitajien jaksamisesta.
Omaisia kalvaa huoli vanhusten pärjäämisestä ja hoitajien jaksamisesta. Kuva: Clas-Olav Slotte
Epäkohtailmoituksia on tullut, ja edellisiäkin työstetään. Pia Ekqvist ylitarkastaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Ongelmia näyttää olevan myös siivouksessa. Omaisten käsityksen mukaan siivouspäivän tulisi olla kerran viikossa, mutta siivouskertojen välit voivat venyä pitkiksi. Siivousta ei välttämättä tapahdu viikkoihin. Kun siivotaan, työn jälki on huonoa. Välttämättä ei edes huomata, että on siivottu. Asukkaiden huoneissa saattaa olla tahroja tai roskia pitkiä aikoja, eikä kukaan siivoa niitä pois.

Omaisten mukaan petivaatteet ovat usein likaisia, kun lakanoiden vaihdosta ei ole huolehdittu. Asukas on voinut joutua nukkumaan sängyssä, joka on virtsasta märkä. Toisinaan näyttää omaisten mukaan siltä, että lakanoiden vaihdosta ei huolehdita tarpeen vaan kalenterin mukaan.

Myös asukkaiden henkilökohtainen hygienia huolettaa omaisia. Suihkuun pääsy on voinut heidän havaintojensa mukaan kestää jopa lähes kaksi viikkoa.

Kyllä viranomaisten ja Soiten valvonta toimii ja on hyvällä tasolla. Keskusteluyhteys Fionan johdon ja Soiten valvonnan välillä on ihan jatkuvaa. Se on valvonnan alla niin kuin muutkin meidän alueella olevat hoitokodit. Veikko Laitila Soiten hallituksen puheenjohtaja.

Ruokahuoltokaan ei omaisten havaintojen mukaan pelaa kuten sen pitäisi. Ruokaa kuvaillaan yksipuoliseksi, aamupuurojen lisäksi päivällisellä tarjotaan puuroja tai vellejä useamman kerran viikossa. Kaikille vanhuksille ei välttämättä muisteta tarjota iltapäiväkahvia. Omaisten havaintojen mukaan hoitajat tekevät jatkuvasti keittiötöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyykkihuoltokin on takunnut. Omaisten saamien tietojen mukaan hoivakodissa on voinut olla 20 säkkiä pyykkäämätöntä vaatetta. Osalla asukkaista puhtaat vaatteet uhkaavat loppua, kun pyykkihuolto ei pelaa.

Omaiset kokevat, että toiminta on vikaherkkää. Jos jotain erikoisempaa sattuu, kaikki hoivakodin asukkaat kärsivät. Esimerkiksi ruoka-ajat ja muut toimet viivästyvät, eikä kutsukelloihin vastata.

Esperi Hoivakoti Fiona lupaa sivuillaan monipuolisesti virikkeitä ja harrastustoimintaa asukkailleen. Omaisten tekemien havaintojen perusteella näyttää siltä, että ikäihmiset joutuvat istumaan paljon keskenään ruokasalissa, ilman tekemistä. Kuntouttavaa tai mielekästä toimintaa ei ole tarjolla.

Epävarmuus läheisten hyvinvoinnista vaivaa omaisia, sillä he eivät koe saavansa tarpeeksi tietoa siitä, mitä talossa tapahtuu. Esimerkiksi yksikönjohtajien vaihtumisesta ei ole kerrottu. Kun asioista on pyydetty informaatiota omaisten taholta, sitä ei ole järjestetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan asioista on valitettu Hoivakoti Fionan yksikönjohtajalle, aluehallintovirastoon ja Soiteen useampaan kertaan. Omaiset kuitenkin kokevat, että annetulla palautteella ei ole vaikutusta. Valituksiin ei välttämättä vastata tai mitään ei siltikään tapahdu. Läheisistä tuntuu, että heidän huoltaan ei oteta vakavasti muualla kuin aluehallintovirastossa. Siellä omaisia on heidän mukaansa aina kuultu.

Keväisen kohun jälkeen hoitajien määrä nousi omaisten mukaan hetkeksi, mutta sen jälkeen asiat tuntuvat palanneen ennalleen. Toukokuusta lähtien meno on jatkunut jälleen samanlaisena kuin ennen mediakohua. Hoitajia on jälleen liian vähän, ja he näyttävät olevan väsyneitä ja uupuneita tilanteeseen. Omaisten havaintojen mukaan hoitajat tekevät pitkiä vuoroja, tulevat vapaapäiviltä ja jopa vuosilomilta töihin. Tilanne vaikuttaa omaisten näkökulmasta olevan jatkuvasti yhtä sirkusta.

Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan monen asian toteutuminen näyttää olevan omaisten aktiivisuuden varassa. Asukkaiden tarpeisiin reagoidaan usein vasta omaisen aloitteesta.

Omaisten mukaan vanhus maksaa Esperille vuokraa noin 550 euroa kuussa, ruoka maksaa 550 euroa ja perusmaksu on 125 euroa. Perusmaksu sisältää pyykkihuollon, siivouksen, hoivan ja huolenpidon. Lisäksi Soite perii vanhukselta tehostetusta palveluasumisesta maksun, joka on 35 prosenttia asukkaan bruttotuloista. Kokonaiskustannukset nousevat vanhukselle tavallisesti noin 1500-1800 euroon kuussa. Lääkkeet, vaatteet ja henkilökohtaiset tarvikkeet vanhuksen täytyy kustantaa itse. Omaiset kokevat, että vanhukset eivät saa rahoilleen vastinetta.

Omaisia kalvaa huoli vanhusten pärjäämisestä ja hoitajien jaksamisesta. Heitä huolestuttaa myös se, miten voivat ne vanhukset, joilla ei ole omaisia huolehtimassa vanhuksen asioista.

Fionan ongelmat nousivat esille viime talvena.
Fionan ongelmat nousivat esille viime talvena. Kuva: Ulla Nikula

Keskipohjanmaa otti yhteyttä hoivakoti Fionan yksikönjohtajaTeija Roihaan, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta.AluejohtajaKimmo Karvonen kertoo sähköpostitse, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki viime keväänä hoivakoti Fionaan tarkastuksen, jonka pohjana oli muutaman omaisen tekemä yhteydenotto. Yhteydenotossa oli nostettu esille muun muassa riittävä henkilöstön määrä, siivous- ja pyykkihuolto sekä omaisten tiedonsaanti. Karvosen mukaan Esperi ryhtyi kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin.

Huhtikuussa Esperi antoi aluehallintovirastolle selvityksen toiminnastaan. Samainen selvitys meni tiedoksi myös Kuntayhtymä Soitelle. Soite myös kävi ennalta ilmoittamattomalla tarkastuskäynnillä Fionassa viimeksi kesäkuussa, eikä käynti antanut aihetta toimenpiteisiin. Esperin yhteistyö sekä kuntayhtymän että aluehallintoviraston kanssa on Karvosen mukaan sujunut hyvin.

Fionaan on kevään aikana palkattu lisää sairaanhoitajia, lähihoitajia sekä avustavaa henkilökuntaa. Tarkat luvut saadaan Karvosen mukaan vasta, kun HR-järjestelmästä vastaava henkilö palaa lomilta.

Fionassa on tällä hetkellä 52 asukasta ja 42 hoitajaa. Hoitokodissa työskentelee 37 lähihoitajaa ja viisi sairaanhoitajaa. Lisäksi Fionassa on seitsemän avustavaa työntekijää: viisi hoiva-avustajaa, keittiöemäntä ja pyykkihuoltaja. Lisäksi apuna on parikymmentä keikkalaista.

Karvosen mukaan hoitajien määrä on mitoitusten ja sopimusten mukainen. Työvuorolistat suunnitellaan siten, että päivittäin aamuvuorossa työskentelee kymmenen henkilöä, illassa kahdeksasta kymmeneen työntekijää ja yöllä kaksi hoitajaa. Työvuorossa on aina myös lääkeluvallinen henkilö.

Vaikka tilanne yksikössä on Karvosen mukaan pääosin hyvä, hän myöntää, että alueella on vaikea työvoimapula. Yllättävissä sairastumisissa korvaavien sijaisten saanti on edelleen erittäin hankalaa. Korvaavaa henkilökuntaa pyritään aina saamaan paikalle.

Karvonen kertoo, että Esperi aikoo syksyllä jatkaa muun muassa siivouksen kehittämistä sekä kehittää muutakin toimintaa jatkuvasti.

Omaisten antama palaute on aluejohtajan mukaan ollut pääosin positiivista. Hän pitää kaikkea palautetta erittäin tärkeänä, jotta mahdollisiin epäkohtiin voidaan puuttua heti.

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila.
Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hallituksen puheenjohtajaVeikko Laitila ei Soiten korkeimpana luottamushenkilönä tiedä päivän tilannetta Fionassa. Luottamushenkilöille on kerrottu kesän aikana, että hoitotyöntekijöiden henkilöstöpula ei koske pelkästään Fionaa, vaan se on ollut kesän aikana Keski-Pohjanmaalla sekä julkisella että yksityisellä puolella todellinen haaste.

– Meille näistä hoivakodeista on yleensä kerrottu, että siellä on lisätty tukipalveluhenkilökuntaa. Tämä koskee myös Fionaa, ja sitä he on saaneet rekrytoitua lisää siitä, mikä tilanne viime keväänä kohu-uutisten noustua julkisuuteen oli.

Laitila lisää, että tukipalveluhenkilökuntaa on Soitenkin tietojen mukaan saatu palkattua ja sitä on lisätty.

– Tilanne on varmaankin parempi kuin talvella, mutta tämän päivän tilannetta en tiedä. Sen tiedän, että ammattitaitoisen hoitohenkilöstön saanti on sekä julkisella että yksityisellä puolella on ollut tänä kesänä todella haasteellista.

– Työntekijäpula erityisesti kesän aikana ja sijaisten osalta on ollut vaikea läpi Keski-Pohjanmaan ja tietysti koko Suomessa, mutta lähinnä nyt tässä Keski-Pohjanmaalla.

Työntekijäpulaa on ollut kesän lisäksi muutenkin.

– Ammattitaitoisia sairaanhoitajia ei ole alueella yhtään liikaa, ja nyt kun on kesälomat, niin sijaistilanne, josta uutisoitiin myös Soiten osalta, on tässä keväällä ollut haasteellinen.

– Varmaan tarvittaessa tulee toimenpiteitä tulevina kuukausina ja vuosina. Nythän Centria sai hieman lisää aloituspaikkoja, mutta ei se tätä akuuttia tilannetta ratkaise.

Laitila on tarkistanut hallinnosta, että hoivakodeista ei kesän aikana ole tullut mitään erityisiä valvontailmoituksia.

– Valvonnan näkökulmasta varmaan tilanne on sillä lailla kuitenkin hallinnassa. Päivän tilanteita ja yksittäisiä tapauksia valaisee Soiten kotihoidon palvelualuejohtaja Sari Kallinen.

– Kyllä viranomaisten ja Soiten valvonta toimii ja on hyvällä tasolla. Keskusteluyhteys Fionan johdon ja Soiten valvonnan välillä on ihan jatkuvaa. Se on valvonnan alla niin kuin muutkin meidän alueella olevat hoitokodit.

Keväisten tietojen mukaan hoitajamitoitus on kohentunut. Tukipalveluun liittyvää väkeä on lisätty.

Talven aikana oli Laitilan mukaan kovasti hoivakoteihin liittyvää uutisointia siitä, että sairaanhoitajat joutuvat tekemään siivoamista, ruoan jakelua ynnä muita tehtäviä, jotka eivät sisälly varsinaiseen hoitajamitoitukseen. Tähän hoivakodit ovat yleisesti pystyneet vastaamaan, ja ne ovatkin tehneet toimenpiteitä.

– Tiedän myös Fionan osalta, että näin on tehty. Tilanne ei varmasti ole sama kuin talvella, mutta päivän tilannetta en pysty kommentoimaan. Tätä puolta on parannettu.

Henkilökohtaisesti Laitila ei ole käynyt kohun jälkeen katsomassa, mikä Fionassa on meno. Valvontakäyntejä on huomattavasti lisätty, avi on tehnyt valvontakäyntejä hoivakodeissa.

Onko hoitajamitoitus riittävä asiakkaiden hoidon vaativuuteen nähden?

– Valvontakäyntien perusteella ei ole mitään sellaista poikkeavaa tietoa siitä, etteikö näin olisi.

Fiona on edelleen avin valvonnassa.
Fiona on edelleen avin valvonnassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Soitenhoivan ja hoidon toimialuejohtaja Maija Juolan sijaisena toimiva Soiten kotihoidon palvelualuejohtajaSari Kallinen kertoo Keskipohjanmaalle lähettämässään sähköpostissa, että Fionan hoitajamitoitus on ollut sopimuksen ja avin vaatimusten mukainen eli 0.60. Hän kertoo tarkistaneensa tiedot valvontapäällikköVuokko Paanaselta. Äkillisissä henkilöstön poissaolotilanteissa ulkopuolista sijaista on ollut vaikeaa saada, jolloin henkilöstö on tehnyt tuplavuoron.

Myös Kallisen mukaan Keski-Pohjanmaalla on hoitohenkilöstön sijaisten saatavuuden suhteen vaikea tilanne. Fionassa on toimittu hänen mukaansa niin, että asukasturvallisuus ei vaarannu, ja että jokaisessa vuorossa on riittävästi työntekijöitä. Ruoan ja siivouksen osalta Villa Fionassa ei ole ollut huomautettavaa.

Soiten valvonta hoivakoti Fionan suhteen toimii niin, että valvontaa tehdään kaikkiiin yksikköihin samojen periaatteiden mukaan. Konkreettinen valvonta perustuu Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran määräämään valvontaohjelmaan.

Soiten tietoon ei Kallisen mukaan ole kevään kohun jälkeen tullut hoivakoti Fionaan liittyviä valituksia.

Fionassa on tehty tarkastuksia yksi tai kaksi per kuukausi. Käynnit ovat olleet sekä ennalta ilmoitettuja että yllätystarkastuksia. Viimeisin tarkastus tehtiin 2. heinäkuuta, ja se koski lääkäripalvelua, henkilöstömäärää sekä henkilöstön pätevyyksiä.

Henkilöstömäärän ja pätevyyksien osalta ei tuolloin ollut huomautettavaa. Lääkäripalveluiden osalta toimintaprosessia käytiin läpi perehdytyksen näkökulmasta, koska yksiköön oli palkattu uutta henkilöstöä.

Sen jälkeen, kun tarkastajat maaliskuussa kävivät Fionassa, on Fionaan nimetty yksikön vastuuhenkilö. Sijaisina toimineita lähihoitajia on vakinaistettu. Yksikköön on Kallisen mukaan palkattu sairaanhoitaja entisten 1,5 sairaanhoitajan lisäksi. Palkattu on myös lisää avustavaa henkilöstöä tukipalvelutehtäviin eli siivoukseen, ruoka- ja vaatehuoltoon.

Palvelualuejohtajan mukaan henkilöstöä on riittävästi. Hoitajamitoituksen tulee olla 0.6, ja tämä on täyttynyt kevään 2019 aikana.

Ylitarkastaja Pia Ekqvist Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että hoivakoti Fiona on edelleen valvonnassa. Prosessi on kesken ja työskentely yksikön kanssa jatkuu. Erilaisia yksikköjä on valvonnassa Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelta, joten hän ei voi sanoa, mitä Fionaan tällä hetkellä kuuluu.

– Epäkohtailmoituksia on tullut, ja edellisiäkin työstetään.

Ekqvist ei 30.7. osannut sanoa, onko Keski-Pohjanmaan seudulla muita vastaavia tapauksia.

– Työlistani on pitkä, joten todennäköisesti on sekä yksityisiä että kunnallisia toimijoita. En uskalla sanoa sitä, onko niitä juuri Soiten alueelta.

– Sanotaan näin, että listallani, joka koskee Keski-Pohjanmaata ja Pohjanmaata, on valvonnassa sekä yksityisiä että kunnallisia yksikköjä.

Ekqvist ei voi mennä yksityiskohtiin, koska valvonta on kesken eikä sitä lähdetä vaarantamaan.

31.7. muun muassaMTV Uutiset kertoi, että Esperi Care kertoo tehneensä valtakunnallisesti Valviran määräämät muutokset. Valvira on määrännyt Esperi Caren poistamaan toiminnassa havaitut puutteet ja epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä. Keskiössä on ollut hoivakotien liian pieni henkilömäärä. Karvonen kertoi STT:lle sähköpostitse, että Esperi Care on tänä vuonna palkannut noin 1300 uutta hoitajaa. Töihin on palkattu myös "keikkatyöläisiä".

Karvosen mukaan on myös varmistettu, että esimiehillä on riittävästi aikaa johtamiseen. Vaadittujen asioiden ohella yhtiö on Karvosen laittanut kuntoon lääkehoitoon liittyvät asiat. STT:n haastattelema Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoi, että Esperi Carelle on annettu elokuun loppuun asti aikaa tehdä Valviralle asiasta selvitys. Sen jälkeen Valvira arvioi, että ovatko selvitys ja listatut toimenpiteet riittäviä.

Lue myös:Pääkirjoitus: Vanhustenhoidon epäkohdat on korjattava myös Keski-Pohjanmaalla – Yrityksen, tilaajan ja viranomaisten on hoidettava vastuunsa

Fakta

Esperi Care

perustettu vuonna 2001

Vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi

8 000 asukaspaikkaa

2 000 asukkaan lääkärikierrot

6 300 työntekijää

200 kunnan yhteistyökumppani

Vuonna 2018 liikevaihto 265 meur

Lähde:Esperi Care Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä