Paikallisuutiset

10 vuotta sitten virastotalolla vihityt kokkolalaiset Katja ja Joni Virtanen halusivat parisuhteelleen juridisen ja yhteiskunnallisen sinetin – Siviilivihkimiset ovat vakiinnuttaneet paikkansa Länsi-Suomen maistraatin päällikön Jari Taipaleen mukaan

Katja, 42, jaJoni, 44,Virtasella on hääpäiviä kaksi.

Kymmenen vuotta sitten perjantaina, 31. heinäkuuta, vihittiin pari Kokkolan maistraatissa avioliittoon. Lauantaina, ensimmäinen elokuuta, siunasi tuttu naispappi parin heille rakkaan mökin rannassa. Tasan kymmenen vuotta tätä aikaisemmin olivat Katja ja Joni aloittaneet tapailun.

Kokkolalainen aviopari vietti tällä viikolla hääpäiviään mökillänsä Ruotsalossa. Samaan aikaan tuli täyteen 20 vuotta yhdessä.
Kokkolalainen aviopari vietti tällä viikolla hääpäiviään mökillänsä Ruotsalossa. Samaan aikaan tuli täyteen 20 vuotta yhdessä. Kuva: Antti Varonen

Nyt yhteiseloa parille on kertynyt 20 vuotta, puolet siitä aviossa. Lapsia on perheeseen syntynyt viisi. Naimisiinmeno ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys vaan siitä keskusteltiin pitkään. Jonille ensimmäinen tapaaminen oli jo ratkaiseva, eikä hän koe, että suhde olisi tarvinnut rituaaleja. Viimeistään lapset kuitenkin ratkaisivat asian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siviilivihkijä on mahdollista saada tulemaan hääparin toivomaan sijaintiin.

– Päätimme, että lasten kannalta on juridisesti hyvä mennä naimisiin, selittää Katja.

– Itse näen avioliiton enemmän tutkinnon suorittamisena, eikä sitä arvosanaa tai nimikettä voi antaa etukäteen. Ensiksi pitää elää ja osoittaa olevansa kumppanin arvoinen, kertoo Joni.

Lopulta maistraatti sinetöi Katjan ja Jonin suhteen yhteiskuntaa varten. Keskinäiseen rakkauteen sillä ei ole ollut vaikutusta.

Kirkollinen vihkiminen oli poissuljettu vaihtoehto, sillä Joni ei kuulu kirkkoon. Molempien sisarukset oltiin myös vihitty maistraatissa. Niinpä virastokäynti tuntui luonnolliselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vihkimispäivänä ajoi pari maistraattiin kaksistaan Jonin Jaguaarilla. Toimituksessa olivat läsnä heidän kaksi lastansa ja molempien vanhemmat. Katja oli pukeutunut kesämekkoon, Joni päätyi lopulta pukuun. Vihkimisen jälkeen kävi seurue vohveleilla Kokkolan vohvelikahvilassa. Hääkimppu, joka oli poimittu omalta pihalta, päätyi esikoisen käsiin.

– Toimitus oli nopeampi ja lyhyempi kuin olin kuvitellut. Vähän niin kuin synnytys, naurahtaa Joni.

Se ei kuitenkaan haitannut, sillä seuraavana päivänä järjestettiin hääjuhlat mökillä Vetelissä ja juhlallisuudet aloitettiin seremonialla rannalla. Katjan lukion psykologian ja uskonnon opettaja toimitti siunauksen.

– Ajattelin, että äiti on liian järkyttynyt, jos ei ole pappia paikalla häissä, naurahtaa vuorostaan Katja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hääjuhla järjestettiin morsiamen isovanhempien mökillä Vetelissä ja siunaus mökin rannassa.
Hääjuhla järjestettiin morsiamen isovanhempien mökillä Vetelissä ja siunaus mökin rannassa. Kuva: Antti Varonen

– Olisi ollut mahtavaa, jos rivissä olisi ollut kaikki eri uskontojen edustajat siunaamassa, mutta sitten ajattelin, että tärkeintä on ystävien ja läheisten siunaus ja hyväksyntä liitolle, Joni toteaa.

Samppanjan värinen iltapuku, hääkuoro, ystävän taiteilema tiara morsiamelle, luomu- ja lähiruokamenu, ex tempore -häävalssi sekä itse kuvatut hääkuvat tekivät juhlasta erityisen.

Virtaset olivat myös harkinneet vihkimistilaisuuden ja hääjuhlan yhdistämistä. Vihkijä on mahdollista saada tulemaan hääparin toivomaan sijaintiin.

Länsi-Suomen maistraatin päällikköJari Taipale kertoo, että kesälauantaisin hän saattaa käydä yhdessä tai kahdessa juhlapaikassa toimittamassa siviilivihkimisen. Hän toimii Kokkolassa yhtenä kolmesta vihkijästä.

– Jotkut kyllä haluavat tulla myös virastotalolle lauantaina.

Lauantaivihkimisestä kuitenkin sovitaan erikseen. Jos vihkiminen tapahtuu juhlapaikassa, on huomioitava vihkijän siirtymät paikasta toiseen.

Vihkikaavan lausuminen ja vihkiparien vastaukset vievät Taipaleen mukaan parisen minuuttia. Toimituksen koristaminen seremonialliseksi on vihkiparista itsestä kiinni.

– Toimitukseen voi liittää musiikkiesityksiä, runonlausuntaa ja vihkivaloja. Myös vihkipuheeseen voi vihkijä sisällyttää sanoja rakkaudesta, listaa Taipale.

Pelivaraa on enemmän omalla juhlapaikalla, mutta esimerkiksi Kokkolan maistraatin vihkihuoneeseen sopii soolosoittaja. Muuten viraston vihkihuoneeseen mahtuu 5–10 henkilöä. Tarpeen tullen tilaa on mahdollista laajentaa.

Vihkimisiä on ympäri vuoden, mutta Taipaleen mukaan kesäaika kasvattaa niiden määrää.

– Kesäkauden ulkopuolella on perjantaisin 1–2 vihkimistä ja kesäkaudella niitä on 3–5.

FAKTA

Siviilivihkimiset alueella

Kokkolassa vihitään vuodessa 130–140 paria.

Pietarsaaressa vuonna 2018 vihittiin 76 paria. Vuositasolla noin 70–80.

Ylivieskassa vuonna 2013 oli vihkimisiä 78, kun taas viime vuonna 55.

Vihkimisessä on oltava vähintään vihkijä, vihkipari ja kaksi virallista todistajaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä