tiistai 12.11.2019 | 01:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Lataa Porokello-sovellus ja varoita sarvipäistä tiellä

Kari Pitkänen Keskipohjanmaa
Ma 5.8.2019 klo 20:00

Älypuhelin on nyt nimensä mukainen laite ainakin Pohjois-Suomessa, jossa sillä voi varoittaa tielle rynnänneistä poroista. Tätä varten tarvitaan vain ilmainen Porokello-sovellus, jonka voi ladata omasta sovelluskaupasta ilmaiseksi.

Sovelluksella voi varoittaa poroista itse, ja vastineeksi muiden käyttäjien ilmoitukset näkyvät oman puhelimen ruudulla. Varoitukset saapuvat automaattisesti, kun sovellus käynnistetään ennen ajoon lähtemistä.

Hälytys on voimassa puoli tuntia ja toimii 750 metrin säteellä varoituspaikasta. Hälytysäänenä toimii porokellon kalina, jonka voimakkuutta voi säätää.

Lapin luupäistä on varoitettu Porokello-sovelluksella kesästä 2016 lähtien. Kesäkuun loppuun mennessä käyttäjiä olivat vain ammattiautoilijat, porotalouden ammattilaiset ja paljon ammatikseen ajavat, mutta sydänkesästä 2019 alkaen Porokello on avattu kaikkien autolla liikkuvien käyttöön.

– Traficomin teettämä tutkimus osoitti, että varoittaminen vähentää porokolareita. Nyt tavoitteena on porokolarien määrän puolittaminen, Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen sanoo.

Viime vuonna ajettiin noin 3 000 porokolaria, edellisvuonna tuhat enemmän. Varoituksia porojen liikkeistä tarvitaan lisää varsinkin arkisin kello 16 jälkeen sekä viikonloppujen aikana.

Porokellon kautta on annettu jo yli 400 000 varoitusta. Kaksi kolmesta käyttäjästä koki välttäneensä porokolarin ja peräti 90 prosenttia muutti ajamistaan varoituksen saatuaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »