Paikallisuutiset

Eteen tuli kokonaan uusi vaihtoehto – Vetelin lukion avaaminen uudelleen pistää 9.-luokkalaiset miettimään lähitulevaisuutta ihan uudelta kantilta

Veteli

Lähitulevaisuutta katsotaan ihan uudenlaisesta vinkkelistä Vetelin yläkoulun valkotiilisessä Tietolan rakennuksessa, jonka aulassa joukko yhdeksäsluokkalaisia istuu perjantaiaamupäivänä välitunnilla.

Moni iloitsee avoimesti siitä, että Vetelistä ei ole pakko lähteä vielä ensi vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulun avaaminen uudestaan on poikkeuksellista valtakunnallisestikin. Vetelissä se tapahtuu ensi syksynä, kun kertaalleen lakkautettu lukio jatkaa toimintaansa.

– Kiva, että saa olla vielä Vetelissä. Muuten olisimme lähteneet lukioon Kokkolaan, sanooReem Bakar ja saa sisaruksiltaan hyväksyvän nyökkäyksen.

Vetelin yläkoulun opinto-ohjaajaAino Salo kuvailee oppilaiden tunnelmia hämmentyneiksi.

Monelle mahdollisuus jatkaa opintojaan Vetelissä on ikkuna, jonka luultiin sulkeutuneen lopullisesti. Sitten tarjolle pompsahtaakin kokonaan uusi vaihtoehto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oppilaiden pitää vähän miettiä. Uskon, että moni haluaa nyt lisää tietoa päätöksensä perustaksi. Missä lukio toimii? Entä, jos haen, mutta muut eivät hae? Tietoa varmasti kaivataan, listaa Salo.

Petri Saarella on vastauksia. Hän toimii Vetelin kunnanhallituksen kesäkuussa nimeämän lukiotyöryhmän puheenjohtajana.

– Lukion toiminta käynnistetään koulukeskuksessa, josta tilaa mielestäni löytyy. Jatkossa katsotaan, remontoidaanko tilaa muualta, sanoo Saari.

Entä opettajat?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saaren mukaan alkuvaiheessa käytetään mahdollisimman paljon opettajia, jotka ovat jo kunnan palkkalistoilla.

– Virkamiestyönä tehtyjen laskelmien mukaan yläkoulun aineopettajille voidaan antaa lisätunteja lukiosta. Lukion rehtori voi opettaa joitakin aineita. Kieliin ja matematiikkaan tarvitsemme kaksi uutta opettajaa. Rehtorin rekrytointi alkaa ihan pikapuoliin, Saari sanoo.

Vetelin lukio aiotaan profiloida vahvaksi yleislukioksi, Saari kuvailee.

– Yleislukion kannalla ollaan ilman muuta. Lukio voi olla mukana Keski-Pohjanmaan urheiluakatemiatoiminnassa, lisäksi panostetaan digipuoleen ja korkeakouluyhteistyöhön

Urheiluakatemia mahdollistaa harjoittelun koulupäivän aikana. Se on syy, miksiSofia Huusko harkitsee vakavasti kotikuntansa lukioon hakemista.

– Muuten menisin Vimpelin lukioon, pesäpalloa pelaava Huusko sanoo.

Vetelissä kilpaillaan opiskelijoista vahvasti oman äänensä löytäneiden lukioiden naapurissa. Kaustisella on musiikkinsa, Vimpelistä saa personal trainerin palvelut ja palloilulinjan.

Lisäksi ensi vuonna Vimpelin lukiossa autokoulun teoriaopinnoista saa palkinnoksi lukiokurssin.

– Otamme myös viisitoista oppilasta uudelle e-sports-linjalle, sanoo rehtoriMarko Timo.

Opiskelijoita Vimpelin lukiossa on noin kahdeksankymmentä. Osa heistä on veteliläisiä.

Kuinka Vetelin lukion paluu näkyy Vimpelissä?

– Aika näyttää, mutta edelleen veteliläiset ovat tervetulleita, Timo sanoo.

Lukion elvyttämisellä on iso merkitys Vetelin elinvoimaisuudelle. Petri Saari uskoo kotikuntaansa jäävien 16–18-vuotiaiden tuovan "uutta säpinää kylälle".

– Se antaa buustia muihinkin asioihin kunnassa, joka on pieni ja hiipuva. Liikkeisiin ja liikuntapaikoille tulee lisää kävijöitä.

Vuosikurssille tavoitellaan 15–20 opiskelijaa. Alustavien kyselyiden perusteella siihen päästäisiin.

Samalla tavoitteena on nostaa lukion käyneiden määrää. Viime aikoina vain noin kolmasosa veteliläisistä on valinnut toisella asteella lukion.

– Tavoite on viidessäkymmenessä prosentissa.

Saaren mukaan kunnan täytyy panostaa lukioon vuodessa 100 000–200 000 euroa.

– Se kannattaa nuoriin satsata.

Yhdeksäsluokkalaiset sanovat, että lukion jatko on herättänyt tyytyväisyyttä ainakin vanhemmissa.

Jatko on hyvä asia myösOska Torpan mielestä.

– Minulla ei ole varmuutta opintopaikastani, mutta Vetelin lukio on yksi vaihtoehto. Tavallaan lukion jatkoa osasi odottaakin, sillä lakkautuspäätöksestä oli tehty valitus. Muuten olisin hakenut Kaustiselle tai Kokkolaan, sanoo Torppa.

Fakta

Tiukkaa peliä

Syyskuun lopulla Vetelin kunnanvaltuusto päätti äänin 12–9 lukion avaamisesta.

Luvut olivat liki samat, mutta vain toisin päin, kun Vetelin edellinen valtuusto päätti lukion sulkemisesta kesällä 2016. Silloin lukioon ei ollut tulossa yhtään uutta opiskelijaa Vetelistä.

Viimeiset ylioppilaat lakitettiin keväällä 2018. Lukion kohtalo tuli Vetelissä uudelleen ajankohtaiseksi tämän vuoden keväällä, kun hallinto-oikeus kumosi lukion lopettamispäätöksen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä