sunnuntai 25.10.2020 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Otteet Korpelan Voimassa kovenevat – yhtymä irtisanoi kaksi päällikköä ja antoi neljälle työntekijälle kirjalliset varoitukset: luottamushenkilö Vetoniemi: "taustalla tulehtunut ilmapiiri"

Ke 13.11.2019 klo 17:35 | päivitetty ke 20:43

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Antti Savela

Otteet Korpelan Voiman kiistassa kovenevat. Korpela irtisanoi tiistaina kaksi pällikköä, ja antoi neljälle työntekijälle kirjallisen varoituksen.

Verkko Korpelan työntekijöiden luottamushenkilö Jani Vetoniemi kertoo työnantajan perustelevan kaikkia kurinpidollisia toimia työntekijästä johtuvilla syillä. Irtisanomisia ja varoituksia jaettaessa paikalla olivat Verkko Korpelan hallituksen puheenjohtaja Mari-Liisa Haka ja Korpelan konsernin hallituksen puheenjohtaja Antti Toivola.

Asianosaisia kuultiin tiistaina ennen kurinpitotoimien suorittamista.

Korpelan Voiman hallituksen puheenjohtaja Antti Toivola ei halua millään tavalla kommentoida päätöksiä. Hänen mukaansa ne ovat yhtiön ja työntekijöiden välisiä asioita, joiden kommentointi työnantajan puolesta ei ole mahdollista. Hän kuitenkin korostaa, että työ Korpelan eri työtehtävissä jatkuu normaalisti eikä esimerkiksi asiakkaiden sähkönsiirto ole missään nimessä vaarassa.

Verkko Korpelan luottamusmies Jani Vetoniemi kertoo olevansa yksi varoituksen saaneista henkilöistä. Hänen mukaansa jokainen työntekijä pohtii saamaansa palautetta tykönään, mutta varmaankaan kukaan ei ole samaa mieltä työnantajan perustelujen kanssa.

– Epäilen, että tällä päätöksellä osoitetaan kaapin paikka heille, jotka ovat puhuneet yhtymän tulehtuneesta ilmapiiristä. Minun mielestä tällainen toiminta ole enää tätä päivää. Eilinen oli Korpelassa murheen päivä.

– Omalta kohdaltani varoitusta perustellaan sillä, että olen rikkonut lojaliteettivelvollisuutta vastaan antamalla yhtiöstä perusteettomia, paikkansapitämättömiä ja epäasiallisia väitteitä. En ole näin tehnyt. Tässä ilmeisesti viitataan syyskuussa järjestettyyn omistajakuntien tilaisuuteen Sievissä, johon minut kutsuttiin kertomaan mielipiteitä nimen omaan henkilökunnan näkökulmasta. Tein työtä käskettyä ja ihan asiallisesti, Vetoniemi kertoo ja mainitsee perusteissa olevan myös väitteen varallaolovelvollisuuden rikkomisesta, jota ei ole tarkemmin yksilöity.

Päällikkötason henkilöt ovat Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan joutuneet irtisanotuksi siksi, että heidän väitetään kohdelleen epäasiallisesti työntekijöitä ja siksi, että he eivät täyttäneet esimiehelle kuuluvia velvollisuuksia.

– Luottamusmiehenä en ole tätä havainnut. He ovat käyttäytyneet hyvin työntekijöitä kohtaan, Vetoniemi kertoo.

Vetoniemi arvelee, että kaiken takana on kuntayhtymän tulehtunut ilmapiiri.

– Siihen haetaan vastauksia muun muassa työterveyslaitoksen tekemässä työhyvinvointikyselyssä. Selvityksestä kerrotaan lisää tietoa nähtävästi ensi viikolla. Näistä tämän viikon tapahtumista laadin parhaillaan raporttia Sähköliittoon, katsotaan mitä voidaan tehdä, Vetoniemi kertoo.

Korpelan Verkon palveluksessa on 22 työntekijää ja Korpelan Voimassa kokonaisuudessaan viitisenkymmentä työntekijää. Korpelan Voima on alueen kuntien omistama kuntayhtymäpohjalle rakentuva sähkön ja lämmön myyjä ja jakelija. Verkkoa Korpelalla on yhteensä 3500 kilometriä.

Korpelan Voimassa harkitaan myös sähköverkon valvonnan osittaista ulkoistamista. Antti Toivola kertoo kuntayhtymän lisäävän ostopalvelun käyttöä, sillä omat työntekijäresurssit eivät enää riitä valvonnan suorittamiseen.

– Valvomo voi olla missä tahansa, mutta pylväät ovat siellä maastossa ja asentajat pitää olla omalta alueelta, Toivola miettii.

Korpelan Voiman sähköä tuottavassa kuntayhtymässä on kuohunut koko vuoden.

Muutama viikko sitten sekä Kannuksen että Toholammin kunnallishallitukset päättivät vaatia kuntayhtymän yhtymäkokousta koolle. Koollekutsumisen syynä on halu perustaa tilapäinen valiokunta pohtimaan yhtymän hallituksen luottamusta.

Samaan aikaan työterveyslaitos selvittää kuntayhtymän työhyvinvointia. Raportti valmistunee ensi viikolla. Tuleva yhtymäkokous olisi jo neljäs kuluvana vuonna. Esimerkiksi viime vuonna kokoukset jäivät kahteen.

Kohu Korpelassa alkoi tiivistyä kesäkuun alussa, jolloin 15 Korpelan Voiman yhtymäkokousedustajaa esitti toimitusjohtaja Tuula Loikkaselle epäluottamuslausetta ja hallitukselle, että sen tulee ryhtyä aloitteen mukaisiin toimiin.

Hallitus valmisteli asian kesäkuun lopun yhtymäkokoukseen ja esitti yhtymäkokoukselle, että tilapäistä valiokuntaa ei perusteta ja että toimitusjohtajalla on kuntayhtymän hallituksen täysi luottamus. Kokouksessa kävi ilmi, että yhtymäkokouksesta ei löydy vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä viemään epäluottamusasiaa eteenpäin. Käytännössä Sievin ja Kalajoen kuntien edustajat estivät asian etenemisen.

Samaisessa kokouksessa päätettiin myös tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä toimivalle johdolle ja hallitukselle. Vastuuvapaudet myönnettiin.

Yksitoista kokousedustajaa esitti elokuun lopussa pidetyssä yhtymäkokouksessa, että kokouksen tulee perustaa tilapäinen valiokunta pohtimaan kuntayhtymän hallituksen luottamusta. Tuolloin hanke kariutui, koska toimielimen luottamusta ei voi yhtymäkokouksen edustajien aloitteesta punnita. Aloitteen voi jättää käytännössä vain omistajakunta. Tämän vuoksi Kannus päätti muutama viikko sitten toimia ja esittää valiokunnan perustamista.

Tilapäisen toimielimen perustamiseen selvittämään kuntayhtymän hallituksen luottamusta tarvitaan yksinkertainen enemmistö eli puolet osuuksista. Kuntayhtymä on kunnallishallintoa. Siihen sovelletaan kuntalakia kuten mihin tahansa kuntaorganisaatioon. Kuntalain mukaan aloite toimielimen erottamiseksi kuuluu joko kuntayhtymän hallitukselle tai yksittäiselle omistajakunnalle. Toimielimen erottamiseen pitää löytyä kuntayhtymän kokouksesta yksinkertainen enemmistö eli vähintään puolet kuntien osuuksista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »