lauantai 8.8.2020 | 18:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oireilun syytä etsitään – Jokin Kokkolan Koivuhaan koulun sisäilmassa mättää, mutta ainakaan kosteusvaurioita ei ole löytynyt

Jouni Nikula
Ti 26.11.2019 klo 18:14

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Joulukuussa on odotettavissa tuloksia siitä, mikä Koivuhaan koulun sisäilmassa on saanut ihmisiä oireilemaan.

Oireilua on ilmennyt noin puolentoista vuoden ajan.

– Ensimmäiset yksittäistapaukset tulivat tietoomme noin puolitoista vuotta sitten. Kun epäilys huonosta sisäilmasta herää, asia tutkitaan. Koivuhaan koulun sisäilmatyöryhmä perustettiin kaupungin sisäilmakäsikirjan ohjeistuksen mukaisesti. Sen puitteissa on kokoonnuttu noin vuosi, sanoo Koivuhaan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtaja Heikki Laitinen.

Koivuhaan koulu sijaitsee Koivuhaan Palvelukeskuksessa Mäntynäädänkadulla. Koivuhaan Palvelukeskus on Kokkolan kaupungin omistama yhtiö.

Oireilua Koivuhaan koulussa on ilmennyt etenkin henkilökunnalla.

Sen takia koulussa on tehty tutkimus- ja korjaustoimia. Suurin korjaustoimenpide on luokkakohtaisten ilmanvaihtokoneiden uusiminen sekä ilmanvaihdon tasapainotus kesän ja syksyn aikana.

– Jos luokkakohtaisia ilmanvaihtokoneita ajatellaan, niin oppilasmäärät vaihtelevat ja ilmanvaihto ei aina riitä. Luokista, joissa korjauksia on tehty, valituksia ei ole tullut ainakaan minun tietooni, kertoo Laitinen.

Laitisen mukaan hiilidioksidimittausten perusteelle luokkien ilmanvaihto on saatu paranemaan.

Se ei ole kuitenkaan lopettanut kokonaan oireilua koulun tiloissa.

– Sen takia tutkimuksia on jatkettu. Tutkimuksia tehdään taas ensi viikolla. Tuloksia saadaan ja johtopäätöksiä voidaan tehdä joulukuussa, Laitinen kertoo.

Selvitystyötä tekee sisäilmatyöryhmä, jossa on mukana työsuojelun, työterveyden ja rakennustekniikan asiantuntijoita. Työryhmä kokoontuu kuukausittain.

Sen tehtävänä on selvittää oireilun syy ja laatia mahdollinen korjaussuunnitelma.

– Vaikea sanoa, mistä oireilut johtuvat. Koulun henkilökunnan puolesta en halua asiaa kommentoida. Yleensä tällaisissa tapauksissa asiat ovat monimutkaisia yksittäisen syyn sijaan, sanoo Laitinen.

Kosteusvaurioita koulusta ei ole mittauksilla kuitenkaan löytynyt.

Koivuhaan koulun viransijainen rehtori Jyrki Mikkonen suostui kommentoimaan asiaa ainoastaan sähköpostitse: Sisäilmatyöryhmän tarkoitus on löytää syy henkilökunnan oireiluun ja korjauskeinot sen poistamiseen.Kokoonnumme seuraavan kerran 15.12. mennessä, jolloin saamme lisätietoa.

Yksityiskohtaisempiin kysymyksiin Mikkonen ei halunnut vastata.

Koivuhaan koulua on rakennettu aikoinaan neljässä vaiheessa.

– Laajempi perusparannus tehtiin reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt on suunnitelmia ainoastaan esikoulun tilojen laajentamisesta kirjaston paikalle, sanoo Laitinen.

Koivuhaan koulun niin sanotun sisäilma-asian etenemisestä on tiedotettu ja tiedotetaan huoltajia ja koulun henkilökuntaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »