tiistai 26.5.2020 | 02:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven ja Toholammin pienet lukiot pärjäsivät lukiovertailussa: "Kyllä lukio on vaativa, se on muistettava myös"

Isojen lukioiden vertailussa parhaiten sijoittui Jakobstads Gymnasium sijalle 35. Kalajoen lukio oli 43:s ja Pyhäjoen lukio 50:s.

Päivi Savela
Ma 2.12.2019 klo 15:58

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskipohjanmaan levikkialueen lukioista Reisjärven ja Toholammin lukiot pärjäsivät parhaiten STT:n tekemässä vertailussa. Pienten lukioiden vertailussa Reisjärven lukio oli sijalla 11 ja Toholampi sijalla 30.

Reisjärven lukio sijoittui hyvin myös valtakunnallisesti sijoittuen koko vertailussa sijalle 20 ja Toholampi sijalle 62. Kannuksen lukion sijoitus oli 67:s ja Perhon 281:s.

Pienistä lukioista Nivalan lukio oli sijalla 72 ja Sievin lukio oli sijalla 91. Haapajärven lukio oli sijalla 309 ja Pyhäjärven lukio oli 344:s.

Isojen lukioiden vertailussa parhaiten sijoittui Jakobstads Gymnasium sijalle 35. Kalajoen lukio oli 43:s ja Pyhäjoen lukio 50:s.

Häntäpäähän jäi Ylivieskan lukio, joka oli isojen lukioiden sarjassa sijalla 184 ja koko vertailussa toiseksi viimeinen.Tarkastelussa oli mukana 350 lukiota

Kokkolan suomalainen lukio on sijalla 107 isojen lukioiden vertailussa ja Karleby Svenska Gymnasium 121. Kaustisen musiikkilukio sijoittui sijalle 171 ja oli valtakunnallisessa vertailussa sijalla 305.

Pienissä lukioissa yo-kokelaita oli alle 50 ja isoissa lukioissa yli 50. Lukiovertailun tulokset osoittavat, kuinka opiskelijoiden arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana.

STT vertaili toisiinsa syksyn 2016 sisääntulokeskiarvoja ja vuoden 2019 yo-tuloksia.

Reisjärven lukio on pärjännyt lukiovertailussa hyvin jo aiempina vuosina.

– Kyllähän se hienolta tuntuu rehtorista, kun oman kunnan lukio pärjää, sanoo Reisjärven lukion rehtori Markku Puronhaara.

Reisjärvellä on sitoutuneet, pätevät opettajat, jotka ovat olleet viroissa pitkään.

– Pienten lukioiden etu on opettajien ja oppilaiden välinen toiminta ja vuorovaikutus. Jokaista oppilasta pystytään tukemaan ja viemään eteenpäin yo-tutkintoa varten, Puronhaara sanoo.

Reisjärven lukiosta kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi 13 ja syksyllä yksi kokelas. STT:n vertailun tulokset tulivat sopivasti samana päivänä kuin lukiossa järjestetään vanhempainilta.

– Siellä puhutaan myös lukiolaisten jaksamisesta. Se on asian toinen puoli. Kyllä lukio on vaativa, se on muistettava myös.

Nähtyään Toholammin lukion rehtori Jussi Peltokangas tiesi odottaa Toholammin lukiolle hyvää sijoitusta lukiovertailussa, jonka STT julkisti maanantaina. Kevään yo-kirjoitukset onnistuivat Toholammin lukiolaisilta hyvin.

– Opiskelijat tietävät, mitä varten he ovat koulussa. He ovat tulleet opiskelemaan ja haluavat menestyä. Ihan huippuja meidän oppilaat, Peltokangas sanoo.

Peltokankaan mukaan Toholammin hyvään tulokseen vaikuttaa se, että koko koulupolku on rakennettu samalla perusajatuksella perusopetuksen alusta alkaen. Koulussa on panostettu turvalliseen opiskeluympäristöön.

– Me luotamme siihen, että opiskelijat haluavat opiskella ja pärjätä, kun vain mahdollisuudet annetaan. Pienten lukioiden etu on se, että opetus voidaan pitää henkilökohtaisella tasolla. Luotetaan ja arvostetaan oppilaita ja uskotaan, että he tekevät parhaansa. Sama koskee myös opettajia, Peltokangas sanoo.

Yo-kokelaita oli Toholammilla 26, joten kyse ei ole aivan pienestä ikäluokasta.

Ylivieskan lukion rehtori Kalle Luhtasela on aiemminkin kritisoinut lukiovertailuja, koska hän ei pidä vertailua lukion laatua kuvastavana. Tulos kertoo sen, kuinka hyviä opiskelijoita lukiossa on.

– Sijoitus kertoo, että meidän lukiossa panostetaan heikosti menestyneiden opiskelijoiden tukemiseen. Olemme panostaneet siihen, että saadaan heikollakin päättötodistuksella ylioppilastutkinto aikaiseksi, Luhtasela sanoo.

Ylivieskan lukiossa on meneillään laatulukio-hanke, johon kuuluu opiskelijoiden tyytyväisyyden mittaaminen. Viimeksi tehdyssä tyytyväisyyskyselyssä noin 90 prosenttia ilmoitti viimeksi olevansa tyytyväinen yo-kirjoitustensa tulokseen.

Viime keväänä osa yo-kokelaista reputti tai kirjoitti improbaturin. Kevään tilanne kuitenkin korjautui syksyllä, sillä lukiosta valmistuu kahdeksan tai yhdeksän ylioppilasta.

Ylivieskan lukiossa seurataan ylioppilaiden pääsyä jatko-opintojen pariin.

– Meidän lukiosta pääsee yhtä hyvin, ellei paremminkin jatko-opintojen pariin yliopistoihin ja korkeakouluihin.

Tosin tilanne on muuttumassa pääsykoeuudistuksen takia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »