perjantai 29.5.2020 | 19:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Politiikassa ei niin vain palauteta luottamusta – Keskusta otti ratkaisijan roolia ja vaati SDP:ltä ratkaisuja

Tiina Ojutkangas
Ma 2.12.2019 klo 20:30 | päivitetty ma 22:12

Hallituksen ja pääministerin kohtalon ratkaisijaksi näytti kohoavan maanantaina keskusta, jonka tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni oli ja on poliittisen uransa tiukimmassa paikassa. Keskusta kertoi olevansa sitoutunut hallitukseen ja hallituspohjaan, mutta luottamus henkilöön horjuu. Kun henkilö on pääministeri, ei luulisi jäävän paljon vaihtoehtoja.

Keskusta veti pois luottamuksensa pääministeriltä. Yhtymäkohtia vuoteen 2003 ei voi välttää. Silloin pääministeri Anneli Jäätteenmäki erosi.

Luottamuksen menettäminen on elämässä vakava asia. Politiikassa epäluottamusta on mahdoton muuksi muuttaa. Epäjohdonmukaiset selitykset Posti-asiassa sekä Rinteen puuttuminen työmarkkina-asioihin sai opposition hyökkäämään ja hallituspuolueet epäröimään koko viime viikon ajan.

Maanantai-iltana ratkaisun avaimet jäivät SDP:lle itselleen. Kukaan ei vielä alkuillasta tiennyt lopputulosta, kun ottaa huomioon, miten varmana Rinne uhosi omiensa tukea. Rinteen hallitus on sekaisin kuin seinäkello eikä tilanne korjaudu kuin pääministeriä vaihtamalla. Keskustan lähtö hallituksesta merkitsisi sitä, että hallitus menettäisi enemmistönsä eduskunnassa.

Maanantaina yltyivät spekulaatiot Rinteen seuraajasta. Varapuheenjohtaja, liikenneministeri Sanna Marin onnistui Rinteen sairausloman aikana monien mielestä erinomaisesti. Selkeänä ratkaisuna pidettiin myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmania. Puolueen entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri, nykyinen EU-komissaari Jutta Urpilainenkin kävi pääministerivaihtoehtona ennusteluissa. Kokkolalainen tuore komissaari tuskin motivoituu kotimaan politiikasta aloitettuaan maailman valloituksen.

SDP:lle vaikea ratkaisu olisi pääministeri Antti Rinteen ero. Rinne ei kuitenkaan luovu vallastaan helposti. Se tuli selväksi viimeistään maanantai-iltana kello 22. SDP heitti pallon takaisin keskustalle ja vaati yksilöintejä luottamuspuheisiin. Kävi miten tahansa, uusikin hallitus pitää pystyä muodostamaan ilman uusia vaaleja, kun hallitusohjelma kerran toimii ja kelpaa.

Tiistain välikysymyskeskustelun ja keskiviikon luottamusäänestyksen välissä voi tapahtua vielä monta asiaa. Poliittisen trillerin maanantai-illan viimeisen pisteen veti SDP, kun ei suostunut keskustan vaatimuksiin.

Keskustan lähtö hallituksesta merkitsisi sitä, että hallitus menettäisi enemmistönsä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »