Paikallisuutiset

Suunnitelmia on, päätöksiä ei – Snellman-salin remontti ei ole edennyt Kokkolan kaupungin päätöksenteossa mihinkään

Kokkolan konserttisalitilanne ei ole helppo yhtälö. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin on lähdettävä Raatihuoneen remontin alta pois, ja evakkopaikaksi on kaavailtu Snellman-salia. Siellä ei kuitenkaan ole tarvittavia harjoitustiloja.

Muutkin vuonna 1981 rakennetun Snellman-salin tilat ovat jääneet ajastaan jälkeen. Aulan, wc- ja ravintolatilojen, lämpiön ja muiden tilojen remontoinnista on tehty vuosien aikana useita suunnitelmia, mutta ne eivät ole edenneet. Keskipohjanmaan tietojen mukaan viimeisimmät suunnitelmat esiteltiin kaupungin päättäjille viime vuonna.

Kokkolan kehittämisjohtajaJonne Sandberg sanoo, että kaupunki ei ole tehnyt päätöksiä salin remontoinnista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Snellman-salin tilanne on haastava, sillä sillä on kolme käyttäjää. Kamariorkesterin lisäksi salia käyttää Kokkolan Matkailu, joka myy sitä ulkopuolisille käyttäjille. Lisäksi sitä käytetään rakennuksessa väistötiloissa olevien koulujen liikuntasalina. Koululaiset myös ruokailevat ravintolassa.

Kaikki nämä tilat tarvitaan Snellman-salin ympärille. Sampo Purontaus Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja

– Salin käyttöaste on hyvä. Mutta kustannusten ja tulotason välillä on ristiriita, Sandberg muotoilee.

Toisin sanoen kaupungin salista saamat vuokratulot eivät kata toiminnan pyörittämiseen käytettyjä varoja. Sandbergin mielestä tämä on kaupungin elinvoiman kannalta perusteltua, mutta talouden kannalta salin tulevaisuuden pitäisi olla erilainen.

Tulojen lisääminen on kuitenkin vaikeaa, sillä rakennuksen eri käyttäjien tarpeet on sovitettava yhteen. Jos koulut käyttäisivät salia enemmän, sen konserttikäyttö vaikeutuisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden konserttisalin rakentamisesta ei ole nopeaksi avuksi. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa valituksen takia käsiteltävänä olevassa Rautatientorin kaavassa on tosin varaus tapahtumakeskukselle, mutta sen toteutuminen on pitkä prosessi.

Sandberg korostaa, että kaupunki ei ole tehnyt mitään päätöksiä uuden kulttuurisalin toteutumisesta. Jos ja kun kaava hyväksytään, asiassa lähdetään nollista liikkeelle.

– Asian valmistelu, rakentamistavan päättäminen ja budjetointi veisi vuosia. Viisi vuotta on ehdoton minimi, ja sekin on positiivinen arvio, Sandberg sanoo.

Myöskään Kokkolan kulttuuritoimenjohtajaSampo Purontaus ei usko ajatukseen uuden kulttuurisalin rakentamisesta pikavauhdilla. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin toimipaikka tuleekin todennäköisesti olemaan Vingenkadulla. Siellä orkesteri voisi harjoitella myös siinä tapauksessa, että uusi konserttisali joskus päätettäisiin rakentaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joka tapauksessa Snellman-salin jalostamista Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin käyttöön puoltavat Purontauksen mielestä taloudelliset seikat.

– Se olisi investointina ja siitä seuraavina käyttökuluina edullisempi kuin uuden kulttuurikeskuksen rakentaminen.

Myös Sandberg pitää Snellman-salin kehittämistä hyvänä ratkaisuna.

– Itselläni on toive, että Snellman-sali oli jatkossa konsertti- ja tapahtumakäytössä.

Purontaus sanoo, että orkesterin siirtyminen pysyvästi Vingenkadulle edellyttää kiinteistöstä ratkaisua, joka mahdollistaa koko orkesterin ja soitinryhmäkohtaisen harjoittelun sekä hallinnon ja markkinoinnin tilatarpeet.

– Kaikki nämä tilat tarvitaan Snellman-salin ympärille, jotta salia itsessään voidaan käyttää kaikkeen kaupungissa tapahtuvaan konserttitoimintaan, ja orkesteri voi mutkattomasti siirtyä harjoitustilanteesta konserttitilanteeseen, Purontaus toteaa.

Lisäksi täytyy ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet.

– Niin lämpiö-, kahvio- kuin wc-tilatkin vaativat kehittämistä, mikäli Snellman-salista halutaan jalostaa aito konserttikeskus.

Sandbergkin sanoo, että fasiliteettejä on parannettava ja suunnitelma ja pohdinta asian ympärillä on saatava käyntiin heti.

Kommentti

Fakta

Snellman-sali

Sijaitsee osoitteessa Vingenkatu 18.

Rakennettu vuonna 1981 Kokkolan Kauppaoppilaitoksen yhteyteen.

577 numeroitua paikkaa.

Kiinteistö siirtyi vuonna 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymältä Kokkolan kaupungille. Silloin siitä oli tarkoitus kehittää musiikkikeskus.

Rakennusta käytetään myös Ykspihlajan, Kyrkbackenin ja Chydeniuksen koulujen väistötilana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä