Paikallisuutiset

Soiten valtuusto istui epäluottamuksen sävyttämän maratonkokouksen ja päätti, että Tunkkarin vuodeosaston ja Lepolan toiminnat jatkuvat – Uusia yt-neuvotteluita ei aloiteta

Kokkola

Hyvin värikästä keskustelua ja epäluottamuksen sävyjä kuultiin maanantaina Soiten auditoriossa, kun Soiten valtuusto reippaili istumalihaksillaan reippaat viisi tuntia.

Samalla päätettiin, että vaikka Tunkkarin vuodeosaston ja Lepolan toiminnat jatkuvat, ei korvaavia säästöjä haeta osastokohtaisia yt-neuvotteluita käynnistämällä, kuten Soiten hallitus oli esittänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston veteliläisedustajaJussi Torppa esitti Sari Innasen ja Pekka Puolimatkan kannattamana, että säästöt haetaan "toimintoja kehittämällä" ilman yt-neuvotteluita. Esitys voitti äänin 23–2.

Lisäksi Tunkkarin ja Kannuksen yleislääketieteen osastoilla käynnistetään vuoden alussa pilotti, jossa vähennetään vuodeosastojen paikkoja ja vahvistetaan avohoitoa. Ensin lähtee neljä paikkaa.

Äärimmillään paketti tarkoittaa jäsenkuntalaskutuksen nousua. Yt-neuvotteluiden välttämisen myötä Soiten rekrytointikielto kuitenkin poistuu, mikä helpottaa ensi kesän sijaisten palkkaamista.

Valtuusto hyväksyi ensi vuoden toiminta- ja taloussuunnitelman monipolvisen keskustelun ja useiden muutosesitysten jälkeen. Muun muassa kiistellyn hyvinvointipalvelukeskus-hankkeen suunnitteluun varattu 300 000 euron määräraha poistettiin investointiosasta äänin 21–4.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni tuntui pykälän käsittely jälkeen olevan hämillään siitä, mistä oikein päätettiin.

Marlen Timonen jätti eriävän mielipiteensä. Hänen esityksensä kolmen miljoonan euron siirtämistä palveluiden ostoista henkilöstökuluihin oli kaatunut äänin 20–5.

Valtuuston kokous alkoi dramaattisesti. Ensin joukko ylilääkäreitä jätti valtuustolle kirjelmän, jossa ilmaistiin huoli "aluepoliittisten näkökulmien ajamisesta perustehtävän suorittamisen ohitse".

Ylilääkärien viestin toi anestesiaylilääkäri Ulrica Kujansivu.
Ylilääkärien viestin toi anestesiaylilääkäri Ulrica Kujansivu. Kuva: Clas-Olav Slotte

Sitten hallituksen lausunto valtuustolle tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen edellyttämistä toimenpiteistä palautettiin uuteen valmisteluun äänin 24–0.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätalousarvio vuodelle 2019 taas koki lähes yhtä tylyn palautuksen äänin 21–1.

Kun valtuusto pääsi toiminta- ja taloussuunnitelman kimppuun, ilmeni, että kokouskutsu oli mennyt ainakin yhdeltä valtuutetulta ohi. Myös sitä ihmeteltiin, että täydennyksiä kokousmateriaaliin oli lähetelty tipoittain, vielä kokousta edeltävän aamuna kello 7:57.

Valtuutetut kyselivät, oliko kaikilla viimeisin tieto varmasti käytössään?Riitta Rahkola ihmetteli sitä, että täydentävää tietoa oli tipahdellut kuutena päivänä.

Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västin mukaan sähköpostin käyttäminen johtui Postin lakosta. Samalla hän pahoitteli tiedon palastelua.

– Olen halunnut antaa kaiken mahdollisen lisäinfon. Sähköposti johtui siitä, että meillä oli force majeure -tilanne lakon takia.

– Vastaisuudessa toivoisin selkeämpää käytäntöä, Rahkola vastasi.

Kaikesta valtuuston maanantaisessa kokouksessa ilmeni se, että valtuuston ja Soiten johdon väliltä puuttuu selkeä keskusteluyhteys. Luottamus ei ole parhaimmassa terässään.

Marlen Timonen jopa esitti Korkiakoski-Västille kahdeksantoista kysymyksen listan. Hän tahtoi tietää esimerkiksi siitä, mistä ostopalveluiden kasvu liki kymmenellä miljoonalla eurolla johtuu.

Myöhemmin kokouksessa Soiten hallituksen varapuheenjohtajaPekka Nurmi ilmaisi turhautuneisuutensa ja heitti kyseenalaistavansa kohta koko hallituksen luottamuspohjan.

Valtuutettu Hans Snellmanin mukaan "luottamusta pitäisi kehittää eikä purkaa".

– Pitää osata luottaa hallitukseen ja virkamiehiin. Jokaisella kunnallahan on edustajansa hallituksessa.

Välillä mentiin hyvinkin syvälle yksityiskohtiin.Anna Nurmi halusi tietää, miksi ict-palveluiden sekä pesula- ja puhtaanapidon kustannukset ovat 20 prosentin kasvussa. Korkiakoski-Västin mukaan se johtuu muun muassa potilas- ja asiakastietojärjestelmien kustannusten nousupaineista.

– Jatkossa tällaiset asiat voisi eritellä kokousmateriaaleihin ranskalaisilla viivoilla, Nurmi toivoi.

Tulipa sanottua!– Kannattaako tällaisen hallituksen enää jatkaa? Istumme 6–10 tunnin kokouksia, ja tuntuu, että on leikitty vain. Nyt saa sellaisen käsityksen, että ei osata hommia.

Pekka Nurmi, Soiten hallituksen varapuheenjohtaja

Pekka Nurmi.
Pekka Nurmi. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Soiten taloudenhoidosta puuttuu suunnitelmallisuus. Valtuusto ei voi luottaa tällaiseen hallintoon ja päätöksentekoon.

Marlen Timonen, valtuutettu

Marlen Timonen.
Marlen Timonen. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Viranhaltijaesityksessä mainittu 2,5 miljoonan euron säästö haetaan toimintoja kehittämällä.

Jussi Torppa, valtuutettu

Jussi Torppa.
Jussi Torppa. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Mistä säästöt?

Toiminta- ja taloussuunnitelmaa käsitellyt Soiten valtuusto äänesti maanantaina kymmenisen kertaa. Edelleen jäi auki, kuinka puuttuvat säästöt tarkasti kohdennetaan.

Lohtajalla sijaitseva palvelukeskus Lepola ja Vetelissä sijaitseva Tunkkarin vuodeosasto saivat kuitenkin jonkinlaisen rauhan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä