Paikallisuutiset
Keskipohjalaista lähiruokaa joulumarketista – Kiinteälle lähituotteiden myyntipaikalle kuten kauppahallille olisi kysyntää Kokkolassa
Opetusravintola Kokkolinnan Thelma-kabinetissa (entinen kahvilatila) avautuu joulumarket tänään perjantaina. Runsaan viikon avoinna olevan pop up -kaupan ovat suunnitelleet yhdessä opetusravintola sekä ammattiopisto liiketoiminnan yrittäjyysluokan opiskelijat ja lehtorit.
Käytännössä joulumarkettia pyörittävät opiskelijat Aino Pollari ja Alondra Lannajärv. Heidän apunaan vaihtelee pari kolme muuta opiskelijaa.
Ensimmäisenä viikonloppuna on avoinna lisäksi kahvio, jossa voi nauttia kahvia, teetä tai glögiä kokkolalaisleipomon kakun kera.
– Haluamme tuoda joulupöytään ja lahjapaketteihin maistuvia, lähellä tuotettuja ja valmistettuja tuotteita, kertoo Kokkolinnan kokkiSari Yli-Hukka.
Mukana on muun muassa Kokkolan Reko-lähiruokaryhmästä tuttuja tuottajia. Luomulihatiskissä on myynnissä kahden eri tilan karitsaa sekä ylämaan karjan lihaa. Lisäksi tarjolla on perunoita ja juureksia, juustoja, ruusunmarjatuotteita, ”hunajakukkapellon” hunajaa sekä villiyrteillä ja sienillä maustettuja suoloja, marjoista tehtyjä ja ksylitolilla makeutettuja ”sokereita”, kuivattua nokkosta sekä teetä.
Leivonnaiset tulevat pääosin Kokkolinnan keittiöstä. Sari Yli-Hukka kertoo, että koko viikon on myynnissä hänen Sirkka-mummunsa reseptillä tehtyä limppua sekä pehmeää mallasleipää. Laajempi repertuaari on tarjolla tiistaista lähtien.
– Silloin uunimme käyvät kuumana aamusta iltaan. Myyntiin on tulossa kuivakakkuja, jouluisia pullakransseja, kardemummapipareita ja valkosulkaacookieseja. Leivomme lisäksi pehmeää viikuna-rosmariinileipää.
Myyntipöydiltä löytyy myös luonnonkosmetiikkaa eli luonnon raaka-aineista käsintehtyjä palasaippuoita ja -shampoita sekä pihkavoidetta.
– Luonnonkosmetiikka ja villiyrttituotteet tulevat oman alueemme ulkopuolelta. Molemmat ovat kuitenkin sataprosenttisesti kotimaisia. Yrtit, marjat ja sienet helsinkiläisfirma kerää Itä-Suomesta. Kosmetiikka tulee Turun saaristosta, Yli-Hukka selventää.
Lähituotannon ja kotimaisuuden lisäksi myyntiin otetuissa tuotteissa on painotettu arvoja. Esimerkiksi molemmat lampaanlihan tuottajat tekevät maisemanhoitotyötä. – Liha tulee ikään kuin sivutuotteena. Ja lampaiden villahan menee myös jatkojalostukseen.
Joulumarket ei ole vain vähittäismyymälä. Koska taustalla on opetusravintola ja ammattiopisto, on toimintaan haettu uudenlaista ilmettä.
– Oppilaat ovat kehittäneet reseptiikkaa myynnissä oleviin tuotteisiin. Esimerkiksi lampaanlihaa ostava voi saada mukaansa valmiin reseptin, jolla lihasta syntyy maukas joulupaisti, kertoo Sari Yli-Hukka.
Samoin on kehitetty ”Kokkolinnan rosolli”, johon voi käyttää perunatilan perunoita, porkkanoita, palsternakkaa ja punajuurta. Samoin erilaisia perunalisukereseptejä on tarjolla.
– Olemme myös ”parittaneet” tuotteita. Esimerkiksi leipäjuuston kaveriksi suositamme ruusunmarjahilloa, joka päihittää C-vitamiinipitoisuudellaan jopa tyrnin. Toinen mainio yhdistelmä on viikuna-rosmariinileipämme joulupöydän juustojen, lähihunajan ja ruusumarjahillon seuraksi.
Idea lähiruokaan keskittyneeseen joulumarkettiin tuli kahtakin kautta. Vuosi sitten samassa tilassa oli muutaman joulunaluspäivän opiskelijoiden pitämä kahvila, jossa oli myös myynnissä joululeivonnaisia. Toisaalta asiakkaat ovat toivoneet, että lähiruokaa voisi ostaa muualtakin kuin Reko-lähiruokapiiristä.
– Vaikka Rekossa Kokkolassa ja maakunnassakin on tuhansia jäseniä, se ei ole kaikille tuttu. Ja toimiihan se Facebookin kautta, joten ei tavoita kaikkia, liiketoiminnan yrittäjyysluokan lehtoriNatascha Skog toteaa.
Yli-Hukka ja Skog tietävät, että lähiruoka ja luomu kiinnostavat. – Monissa kyselyissä on tullut selväksi, että niihin suhtaudutaan myönteisesti. Ostokäyttäytymiseen asti myönteisyys ei yhtä paljon kanna.
– Lähiruokaa pidetään kalliina, mitä se ei todellakaan ole. Me esimerkiksi Kokkolinnan keittiössä vaihdoimme perunat paikallisiin ja saamme ne noin puoleen hintaan. Maku ja laatukin ovat paremmat kuin kaukaa tuodussa, Yli-Hukka vakuuttaa.
Yleisesti Kokkolinnan keittiössä käytetään vaihtelevasti lähituotteita.
– Lounashintamme ei kestä luomulihan käyttöä, mutta tilausravintolan puolella se onnistuu paremmin. Tosin lounassiikamme tulee paikalliselta kalastajalta ja asiakkaat ovat mukisematta maksaneet siitä lounaasta euron enemmän.
Lähiruokamarketin jatko mietityttää. Sari Yli-Hukka on tuottajia rekrytoidessaan törmännyt toiveeseen pysyvyydestä.
– Kokkolassahan ei ole kauppahallia. Heitänkin vahvasti palloa eteenpäin.
Alkutuottajalle kiinteä kauppapaikka olisi Yli-Hukan arvion mukaan tilausmyyntiä ja ulkojakelua helpompi.
– Se toimisi samaan tapaan kuin nyt eli tuottaja tuo tuotteensa myyntiin, me hoidamme loput kuten markkinoinnin ja myynnin.
Opetusravintolan kabinetti on hyvällä, keskeisellä paikalla, mutta ei ehkä kiinteäksi myymäläksi paras.
– Pop up -myymälänä tämä ei kovin paljon lupia tarvitse, mutta jatkuvana myymälänä vaatisi byrokratiakin osansa ja myös investointeja tarvittaisiin, Skog miettii.
Nytkin joulumarketin tuotteista jouduttiin karsimaan hirvenliha ja kananmunat.
– Leimaamatonta lihaa tai kananmunia emme voi myydä ulos. Ravintolassamme voimme niitä käyttää, Yli-Hukka toteaa.
Yhteinen joulumarket sopii ammattiopiston liiketoiminnan yrittäjyysluokan toimintaan Natascha Skogin mukaan mainiosti.
– Tässä yhteistyökumppanimme on toki oman talon opetusravintola, mutta yhteishankkeita yritysten kanssa meillä on ollut ja mielellämme niitä otamme enemmänkin. Kumppanuudesta on hyötyä niin yrityksille kuin opiskelijoillekin. Se tuo mielekkyyttä ja sisältöä myös opettajan työhön.
Skog toteaa, että koulutuksen tulisi globaalissa maailmassa mennä työelämän kehityksen kanssa rinta rinnan tai mieluummin hiukan etunenässä.
– Koko ajan enemmän työssä vaaditaan osallisuutta, omia ideoita ja aloitteellisuutta. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta työelämän taidoissa yrittäjähenkisyys on eduksi.
Kokkolinnan joulumarket
Avoinna 13.–21.12.
Järjestäjinä opetusravintola Kokkolinna sekä Kpedun liiketoiminnan yrittäjyysluokan opiskelijat ja lehtorit.
Tuottajat: Jukkola Food Lohtajalta, Pietilän Peruna Marinkaisista, Jokelan lammastila Ala-Viirteeltä, Tuomolan karjatila Kannuksesta, Tuomelan luomutila Kannuksesta, Gistö Nypon Teerijärveltä, Myllyn Hunaja Köyhäjoelta, HyväKakku Kokkolasta, Mettä Nordic Helsingistä, Luoto Cosmetics Harvaluodosta.