Paikallisuutiset

400 vuotta, 400 tapahtumaa – Kokkola luottaa juhlavuonna idearikkaisiin kaupunkilaisiin, yhdessä tekemiseen ja monipuolisiin tapahtumiin

Kokkolan tavoitteena on, että kaupungissa järjestetään 400-vuotisjuhlavuonna 2020 yhteensä 400 erilaista tapahtumaa. Se kuulostaa ehkä paljolta, mutta tavoite ei välttämättä ole suuruudenhullu, sillä ihan tavallisena vuonnakin eri puolilla kaupunkia järjestetään satoja erilaisia kylätapahtumia, teatteriesityksiä ja konsertteja.

– Kokkolassa asuu paljon taitavia ihmisiä ja meillä on todella aktiivinen kolmas sektori – uskon, että loppuvuodesta toteamme tapahtumien määrän ylittäneen selvästi tuon tavoitteen, kaupunginjohtajan sihteeri ja Kokkola 400 -juhlavuoden koordinaattoriSonja Remell sanoo.

Osa juhlavuoden tapahtumista on kaupungin järjestämiä, mutta monen juhlan järjestäminen jää myös kaupunkilaisten oman toimeliaisuuden varaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Otimme vähän mallia Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumien järjestelyistä. Se oli niin hyvä konsepti, että sitä kannattaa lainata.

Kokkolan 400-vuotisen historian ja uuden vuosikymmenen juhliminen alkaa tänään tiistaina alkuillasta lasten ilotulituksella. Virallinen uudenvuoden vastaanotto käynnistyy Kokkolan kauppatorilla puoli tuntia ennen vuorokauden vaihtumista.

Uudenvuoden ilotulitus on perinteisesti kerännyt väkeä Kokkolan kauppatorille.
Uudenvuoden ilotulitus on perinteisesti kerännyt väkeä Kokkolan kauppatorille. Kuva: Jukka Lehojärvi

Aattoillan ohjelma on perinteinen: lasten juhlassa juhlapuheen pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtajaTiina Isotalus ja musiikkiesityksistä vastaavat Halkokarin Haukat ja Soiva Sammakko. Aikuisten juhlassa esiintyvät puolestaan Kokkolan Lauluveikot ja Ykspihlajan Työväen soittajat ja puolenyön puheen pitää kaupunginjohtajaStina Mattila.

– Kyseessä ovat siis varsin perinteiset uudenvuodenaaton juhlallisuudet ilotulituksineen, ja jälkimmäisen toteutuminen on tietysti aina vielä kiinni säästä. Emme me lähde turvallisuuden kanssa leikkimään, jos viime hetkillä pelastusviranomaiselta tulee käsky olla ampumatta raketteja liian kovan tuulen takia, Mattila toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sääennusteen perusteella ilotulituksen peruminen ei ole kovinkaan todennäköistä –Kokkolaan on uudenvuodenyönä luvassa nollakeliä ja länsituulta 5 m/s.

Juhlavuosi pitää sisällään muutamia isompia, venetsialaisten tyyppisiä massatapahtumia. Kaupungin juhlaviikot ajoittuvat syyskuun alkuun. Perjantaina 4. syyskuuta, eli viikonloppuna ennen Kokkolan kaupungin virallista perustamispäivää, 7. syyskuuta, kaupunki järjestää suuren kansanjuhlan Meripuistossa.

– Tarkoituksena on, että kaupunkilaiset voivat kerääntyä joukolla piknikille Meripuistoon ja nauttia samalla musiikista, sirkustaiteesta ja performanssista. Samassa yhteydessä vihimme käyttöön Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uudistetun puistoalueen, Remell kertoo.

Ehostuksen ja lukuisia uudistuksia on käynyt läpi myös Kokkolan kaupungintalo, jossa vietetään virallisesti avoimien ovien päivää 13. helmikuuta. Tuolloin kaupunkilaiset pääsevät opastetuilla kierroksilla tutustumaan kaupungintalon uusittuihin työskentelytiloihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhlavuonnaesitetään myös lukuisia Kokkola-aiheisia teoksia, kantaesityksiä ja ensi-iltoja. Niistä ensimmäinen,Marita Kaakisen suurteos Karlabi kokoaa 18. tammikuuta Kampus-hallille satoja laulajia ja pelimanneja. Keski-Pohjanmaan konservatorio on ottanut uudistaakseen kaupungin 350-vuotisjuhlavuodeksi sävelletyn juhlakantaatin, myös Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Kokkolan kaupunginteatteri ovat huomioineet juhlavuoden monipuolisesti ohjelmistossaan.

Puolustusvoimat kunnioittaa puolestaan 400-vuotiasta tuomalla Porin prikaatin valatilaisuuden Kokkolaan. Elokuun 13. päivänä pidettävän valatilaisuuden yhteydessä kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan puolustusvoimien kalustoon ja seuraamaan juhlallista ohimarssia.

Fakta

Avustusta tapahtuman järjestämiseen

Valmistelussa on useita mielenkiintoisia hankkeita ja tapahtumia. Juhlavuoden huomioimisen ei tarvitse olla suurta ja kallista.

Avustukset ja Kokkola 400 -tunnusten käyttöoikeuden myöntää juhlavuoden toimikunta. Avustushakemukset käsitellään sitä mukaa kuin niitä tulee.

Avustusta saaneet tapahtumat näkyvät tietojen täydennyttyä juhlavuoden tapahtumakalenterissa, osoitteessakokkola400.fi

Juhlavuotta 2020 koskevien tapahtumaehdotusten esittäminen ja avustusten haku päättyy 7.9.2020.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä