sunnuntai 25.10.2020 | 13:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Haastaja numero yksi – Veteli pienin muutoksin katkaisemaan Haapajärven voittoputkea maakuntaviestissä

Seppo Luokkala
To 2.1.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Peräti 35 kertaa hiihti Vetelin joukkue maakuntaviestiä sijoittumatta kärkikolmikkoon. Haapajärvellä vuoden ensimmäisenä päivänä 2019 takavuosien menestyjän putki katkesi ja veteliläiset kapusivat kakkospallille.

Konkarihiihtäjä Kuisma Taipaleen mukaan hopeatila oli mieluinen ja jätti samalla tavoiteltevaa myöhempiin viesteihin. Ensimmäinen näistä myöhemmistä hiihdetään loppiaisena 2020 Nivalan Pyssymäellä. Taipale ei paukuttele henkseleitä, mutta tietää Vetelin iskukyvyn ja odotukset, joita joukkueeseen kohdistuu.

– Mitali oli tavoitteena useamman kerran. Ei kuitenkaan uskottu, että noin kärkeen mennään. Eroa voittaja-Haapajärveen oli vain 18,5 sekuntia. Kakkostila oli hyvä tulos – jäi sopivasti nälkää, Taipale sanoo.

Ex-arvokisahiihtäjä tietää kohtalaisen hyvin Vetelin ilmeisesti nimettävän joukkueen tilanteen. Se on moneen muuhun verrattuna erittäin hyvä.

– Ei meillä ainakaan huonompi joukkue ole kuin viime kerralla. Viimeksi mukana oli ensimmäisen vuoden junioreita ja nyt he ovat vuoden kokeneempia.

Taipale mainitsee ensimmäisinä Mäkelän veljekset Paulin ja Onnin. Jälkimmäinen pääsee vielä 18-vuotiaiden osuudelle ja Rovaniemellä asuvina ovat Mäkelät löytäneet runsaasti lunta suksiensa alle.

– Naisten ja tyttöjen osuuksille tulee joukkueeseen muutosta. Iida Haukilahti siirtyy naisten osuudelle ja tyttöjen osuudelle on ehdolla useampia hiihtäjiä. Osa heistä vähän alaikäisiä, mutta katsotaan sopiva hiihtäjä joukkueeseen.

Taipaleen perheen miehistä on Vuokatissa opiskeleva Aapo ylivoimaisesti ahkerimmin ollut laduilla tämän talven aikana.

– Aapolla on tietysti puitteet olleet kunnossa. Meillä kotonakin on välillä päässyt hiihtämään, mutta etupäässä vapaalla hiihtotavalla. Atteahan se ei haittaa, koska hänen osuutensa on maakuntaviestissä vapaalla, Kuisma huomauttaa.

Mutta löytyykö Vetelin ykkösestä paikka edelleen ensi vuonna 50-vuotiaaksi varttuvalle Kuisma Taipaleelle.

– On tässä Aten kanssa käyty Rukalla hiihtämässä. Olen sanonut, että olen valmis kakkosjoukkueeseen, mutta kyllä Veteli pyrkii parhaan mahdollisen joukkueen viestiin laittamaan. Ketä siihen sitten kuuluukin.

Kuisma Taipaletta polttelisi vielä yhden osuusvoitosta kertovan lusikan voittaminen.

– Ei A-sarjassa viisikymppinen osuutta voita, mutta B-sarjassa se voisi onnistua, Patanan mies naurahtaa.

Taipale vertailee maakunnan hiihdon nykypäivän tasoa vuosikymmeniä sitten vallinneeseen.

– Ei parikymmentä vuotta sitten tämän ikäisiä ukkoja A-sarjassa hiihtänyt. Kyllä ne olivat kakkos- ja kolmosjoukkueissa, Kuisma toteaa noteeraamatta sitä, että harvakseltaan ex-maajoukkuemiehiä on viestijoukkueissa nähty.

Nivalan viestin ennakkosuosikiksi ykköshaastajan edustaja nimeää luonnollisesti Haapajärven.

– Kyllä Haapajärvi on todella vahva suosikki. Mutta viestistä on paha sanoa mitään, näyttäisi tilanne paperilla miltä tahansa. Kuitenkin mukava, että voidaan odottaa tasaista maakuntaviestiä. Nyt ei Uusikaarlepyy karkaa ja muut jää taistelemaan kakkostilasta.

Myös Pietarsaari ja Kalajoki taistelevat kärkisijoista

Seppo Luokkala

Nivalan viestiin lähdetään monesta suunnasta menestysmielellä. Vuosi sitten kolmanneksi hiihtänyt Pietarsaari on ainakin Hans Mäenpään laskelmissa yksi ehdottomista ennakkosuosikeista.

Pietarsaaren joukkueessa hiihti viimeksi neljä Mäenpäätä ja määrä pysynee ennallaan.

– Paras joukkue pyritään saamaan maakuntaviestiin ja parasta sijoitusta lähdetään hakemaan. Eli voitto on mielessä.

– Pietarsaaren joukkue on juuri nyt parhaimmillaan. Seuraavaksi talveksi juniorit vanhenevat, mutta nyt he ovat sopivimmassa iässä. Jos joskus aiomme voittaa, on se hetki nyt, sanoo Hans Mäenpää.

Hans Mäenpää nimeää kovimmiksi kilpakumppaneiksi Haapajärven ohella Kruunupyyn ja Vetelin.

– Tietysti paljon riippuu siitä, minkälaisen joukkueen Haapajärvi saa viestiin.

Mäenpää on voinut hiihtää kotiladuillaan vain kahdesti tänä talvena. Lunta on löytynyt suksen alle mm. Livignosta, Ylläkseltä ja Idrestä. – Junioreiden tilanne on tietysti heikompi, koska he eivät ole voineet reissata niin paljoa.

Kalajoen joukkueeseen tulee Junkkareiden jaoston puheenjohtaja Esko Valikaisen mukaan vain pieniä muutoksia. Myös Kalajoelta tullaan Pyssymäelle pärjäämään.

– Ei ehkä ihan voittoon, mutta kyllä sijoilta kaksi – viisi pitää Kalajoen löytyä. Huonosti on mennyt, jos ei sijoituta kuuden kärkeen, Valikainen toteaa.

Hiihtomajan latu-uralla kisattiin kansallisten merkeissä juuri joulun alla. Vuoden takaisella lumella ja marraskuun pakkasilta säästyneellä lumella on voitu kiertää 1,5 kilometrin lenkkiä.

– Viikkokausia on menty tässä Hiihtomajalla rinkiä ympäri. Luottavaisina lähdetään Nivalaan. Kaiken järjen mukaan joukkue on parempi kuin viime vuonna, sanoo Esko Valikainen ja heittää mitalikolmikoksi Haapajärven, Pietarsaaren ja Kalajoen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »