° | m/s |
Maailmalla asuu lähes 2 miljoonaa suomalaistaustaista henkilöä ja noin 300 000 Suomen kansalaista. Määrä on suurempi kuin Suomen toiseksi suurimman kaupungin Espoon väkiluku. Silti ulkosuomalaiset ovat näkymätön ryhmä, kun keskustellaan työperäisestä maahanmuutosta.
Työpoliittisessa aikakausikirjassa 4/2019 Heikki Räisänen pohtii pääkirjoituksessaan, pitäisikö Suomen harjoittaa aktiivisempaa väestöpolitiikkaa. Hän ehdottaa, että ulkosuomalaisten Suomeen paluuta voisi kannustaa esimerkiksi asuntojärjestelyin.
Onkin perusteltua kysyä, mitä Suomi on tehnyt, jotta ulkomailla olevat suomalaiset haluaisivat tehdä töitä myös Suomessa.
Suomi-Seura on kartoittanut tänä vuonna 18 – 29-vuotiaiden ulkosuomalaisnuorten näkemyksiä Suomesta ja halukkuutta palata Suomeen. Nuorten vastauksissa kuvastuivat liikkuvuus ja globaali maailmankansalaisuus.
Suomalaisten liikkumista maailmalla ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia tulisi ennakoida.
Suomi houkuttelee nuoria paluumuuttamaan muun muassa turvallisuutensa, hyvän koulutuksena ja terveydenhuoltojärjestelmänsä vuoksi. Ulkosuomalaisten kielen ja kulttuurin ylläpitoa tukevat noin 140 Suomi-koulua yli 40 maassa sekä useat muut ulkosuomalaistoimijat. Yhteys Suomeen halutaan säilyttää, vaikka siivet vievät maailmalle.
Ulkosuomalaispoliittinenohjelma vuosiksi 2017–2021 sisältää useita esityksiä paluumuuton edistämiseksi. Yhtenä toimenpiteenä esitetään paluumuuttoa tukevien palvelujen selvittäminen. Suomi-Seura on valmis osallistumaan työperusteista maahanmuuttopolitiikkaa edistäviin hankkeisiin yhdessä perustamansa ulkosuomalaisparlamentin kanssa.
Hallituksen Talent Boost -toimenpideohjelma on esimerkki hankkeesta, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta kansainvälisesti houkutteleva paikka työskennellä, opiskella, tutkia ja investoida. Tähän hankkeeseen tulisi ehdottomasti sisällyttää myös ulkosuomalaiset.
Miksi Suomeen ei sitten tulla, jos olemme eri mittarilla mitattuna ykkönen maailmassa? Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ovat esittäneet useita ratkaisuehdotuksia, jotka edistäisivät työperusteista maahanmuuttopolitiikkaa.
Suomalaisten liikkumista maailmalla ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia tulisi ennakoida pidemmällä aikavälillä ja vaikuttaa aktiivisesti siihen, että Suomi olisi varteenotettava vaihtoehto myös ulkosuomalaisille.
Markus Aaltonen
Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja
Ulkosuomalaisparlamentin puhemies
Tina Strandberg
Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja
Ota kantaa kotiinpaaluuseen. Mikä saisi Suomen ulkopuolella asuvat keskipohjalaiset muuttamaan takaisin kotiseudulle? Jos olet itse paluumuuttaja, mikä sinut sai muuttamaan takaisin? Lähetä viesti sähköpostilla mielipide@kpk.fi.
° | m/s |
"Sähkökriisi on ohi", arvioi Kokkolan Energian toimitusjohtaja ja kertoo, mille tasolle kokkolalaisten sähkön hinta on asettumassa
Kari Urpilaisen mielipidekirjoitus: Ritva Viljasta on kiittäminen kymmenien työpaikkojen luomisesta Kokkolaan
Jukka Aniaksen kolumni: Orpo voitto uhkaa kokoomusta – hallitusneuvotteluista tulee äärimmäisen vaikeat
Kylpylä SaniFanista Kalajoella löydetty bakteeri ei liity ulostevahinkoihin – "Sairastuneita ei ole tiedossa"
Kokkolalainen vaatekauppa ratkaisee arjen ongelmat – Samaa tuotetta myydään arkeen, juhlaan ja sukelluspuvun alle: "Pääasiallisin ostajakuntamme on Etelä-Suomessa, mutta menee paketteja Utsjoellekin"
Sari Innasen mielipidekirjoitus: Keskusta on suomalaisen maatalouspolitiikan perälauta ja ainut takuumies
Jäteohjeet eivät menneet aivan perille – Biohajoavat jätepussit ovat edelleen riesana Ekoroskin alueella: "Klöntit tukkivat putket"
Ex-puolustusministeri Jussi Niinistö: "Ei olisi mitään järkeä, että Suomi kieltäytyisi jäsenyydestä, tuntuisi kauniisti sanottuna kummalliselta" – Suomelle saattaa koittaa valinnan paikka, jos Turkki ratifioi vain Suomen Nato-jäsenyyden
"Tulee huippuvuosia, se on minun veikkaukseni", arvioi kokkolalainen turkistarhaaja – Osa kansalaisista haluaisi kieltää koko tarhaustuotannon
"Sähkökriisi on ohi", arvioi Kokkolan Energian toimitusjohtaja ja kertoo, mille tasolle kokkolalaisten sähkön hinta on asettumassa