lauantai 4.4.2020 | 18:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Kalajoki panostaa elinkeinoelämään

Heikki Gummerus
Su 16.2.2020 klo 07:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KALAJOKI

Elinkeinot ovat Kalajoen kunnassa asetettu tärkeimmäksi painopistealueeksi, koska siten negatiivinen väestökehitys voidaan kääntää.

Kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi kaksi päätösesitystään, joilla mahdollistetaan lisätilan hankkiminen puunjalostusteollisuudelle.

Kunta on ostamassa Meinalassa sijaitsevan Kalajoen Puutyö Oy:n kiinteistön. Kauppahinta on 675 000 markkaa. Puutyö siirtyy samalla alueella olevana teollisuuskiinteistöön.

Puutyön halli saneerataan ja vuokrataan vieressä olevalle Lista-Center Oy:lle. Muutostöiden kustannusarvio on 2,3 miljoonaa markkaa, mikä kattaa myös kauppahinnan. Vuokra on kuusi prosenttia kustannuksista.

Kunnan yritykselle aiemmin rakentamat ja vuokraamat kiinteistöt yhdistetään yhdeksi tilaksi.

Kunnanjohtaja Torsti Kalliokosken mukaan vuonna 1991 perustettu yritys on kehittynyt voimakkaasti ja työllistää nykyisin 39 henkilöä.

- Kunta on sijoittanut kiinteistöihin nyt vireillä oleva investointi huomioiden 8,3 miljoonaa markkaa. Sen summan yritys maksaa kuuden prosentin vuokralla 13 vuodessa, minkä jälkeen tilat ovat edelleen kunnan omistuksessa. Yritys on maksanut tähän mennessä vuokria noin kaksi miljoonaa, Kalliokoski kertoo.

Lista-Center Oy tarvitsee lisää tuotantotilaa, jota on nyt noin 7 500 neliötä, mistä lämmintä tilaa on noin 2 500 neliötä.

Toimitusjohtaja Ilmo Junnikkalan mukaan uusiin tiloihin sijoitetaan noin 2,5 miljoonaa maksava höyläyslinja oheislaitteineen.

- Tuotteistamme puolet menee vientiin. Englanti ja Saksa ovat tärkeimmät vientimaat, Junnikkala sanoo.

Juneropt Oy:n teollisuushallin tarkennettu kustannusarvio esitetään valtuuston hyväksyttäväksi. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 2,7 miljoona markkaa. Purunpoistolaitteisto nostaa kustannuksia 575 000 markkaa. Pinta-alaa on 800 neliötä.

Teollisuustila rakennetaan Santaholman saha-alueella olevaan puutavaravarastoon.

Paikallisen puuosaamisen verkottumaa edustava yritys ryhtyy valmistamana sormijatkettua puutavaraa. Työllistämistavoite on kymmenen henkilöä.

Elinkeinoelämään panostaminen sekä viihtyisä ja hyvä asuin- ja yrittäjäkuntastrategia alkaa tuottaa tulosta.

- Väestökehitys on nyt oikeansuuntainen. Sitä tukee myös työpaikkakehityksemme. Viime vuonna syntyi 320 uutta työpaikkaa, vaikka maataloudesta niitä meni 89, kunnanjohtaja Torsti Kalliokoski toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »