keskiviikko 27.5.2020 | 16:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias pohtii kolumnissaan sananvapautta: Voltaire oli väärässä, kaikkien mielipiteiden esittämisen puolesta ei pidä taistella – Kommentoi!

Ke 26.2.2020 klo 06:30 | päivitetty ke 09:02

On muuten otsikkokin väärässä. Päinvastoin kuin usein siteerataan, ei ollut kirjailijanimeä Voltaire käyttänyt François-Marie Arouet, joka pelkisti sananvapauden näin: "Olen eri mieltä kanssasi, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta, että sinulla on oikeus sanoa se."

Se oli brittikirjailija Evelyn Beatrice Hall, joka pelkisti Voltairen ajatukset tällä sitaatilla.

Eiköhän tämä tullut selväksi, mutta itse asiaan. Ettäkö mielipiteillä sinänsä – niiden sisällöstä riippumatta – olisi itseisarvo ja niiden vapaa esittäminen nauttisi erityistä suojelusta? Niinkö?

Ei tasan ole.

Malttakaa. Tiedostan hyvin, että nyt Pohjois-Hakalahden risukoista on lähdetty tanssahtelemaan ohuella nuoralla.

Eikö muka jokaisella ole oikeus vapaasti ja ilman ennakkosensuuria esittää oma näkemyksensä ihan mistä tahansa asiasta? On tietenkin.

Mutta. En olisi valmis kuolemaan läheskään kaikkien ainoassa kohtuullisen hyvin tuntemassani sosiaalisen median sovelluksessa eli Twitterissä kohtaamieni mielipiteiden esittämisoikeuden puolesta.

Nimimerkkien takaa suollettu, vihaa tihkuva, rasistinen oksennus on vastakohta kaikelle sille minkä puolesta käsittäisin vaikkapa Voltairen taistelleen.

Kyse ei ole oikeista tai vääristä mielipiteistä. Kyse on ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisesta. Kun nämä muistaa ja pysyy lakien ja hyvien tapojen sisäpuolella, sanomiselle jää kyllä aivan riittävästi vapautta ja tilaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuntuu olevan mieltynyt "tolkullisuuteen" ja "tolkun" ihmisiin.

Mikäpä siinä. Paremman puutteessa hyvä ilmaisu, mutta onko se sittenkin liian lievä vastakohta vastenmieliselle vihanlietsonnalle?

Urho Kaleva Kekkonen julkaisi nuorena lakimiehenä vuonna 1934 pamfletin ääriliikkeiden vaikutuksesta. Sen nimi oli selkeä: Demokratian itsepuolustus.

Kekkonen tosin oli kirjoineen myöhässä. Saksassa valtaan olivat nousseet ­– tai sen kaapanneet – kansallissosialistit. Neuvostoliitossa terroria piti yllä Stalin. Italiassa marssivat fasistit.

Eivät muuten näytä nekään, siis fasistit, tyystin kadonneet. Eivät edes gallupeissa maan suurimman manttelia jo pitkään kantaneen puolueen liepeiltä.

Ajat alkavat olla sellaisia, että mieleen tulee SDP:n vuoden 1948 eduskuntavaalikampanjan kahden sanan iskulause: "Jo riittää!"

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »