Paikallisuutiset

Koronavirus voi vaikuttaa myös ylioppilaskirjoituksiin – Kokkolalainen Lassi Ojanperä on hieman huolissaan: "Meitä on ohjeistettu välttämään suuria väkijoukkoja, mikä on sinänsä ironista, kun kirjoitukset ovat juuri alkamassa"

Keskipohjalaislukioiden rehtorit tarkistavat päivittäin, onko ylioppilastutkintolautakunta täsmentänyt ohjeistusta koronaviruksen leviämisen varalta.

Kokkolalaisten abiturienttienLauri Palonevan jaLassi Ojanperän ylioppilaskirjoitusurakka alkaa ensi tiistaina, 10. maaliskuuta äidinkielen lukutaidon kokeella.

Nuoret miehet ovat ilmiselvästi keskustelleet paljon koronaviruksesta ja sen leviämisen mahdollisista vaikutuksista ylioppilaskirjoituksiin niin kavereiden kesken kuin kotona, mikä on ihan luonnollista jo siitäkin syystä, että kummankin lähipiiristä löytyy lääkäreitä.

– Olen yrittänyt olla ajattelematta asiaa liikaa ja keskittyä lukemiseen. Meillähän alkoi lukuloma jo helmikuun alussa eli varsinaisia oppitunteja ei ole ollut nyt kuukauteen, tässä välissä on nähty vain preleissä ja penkkareissa, Paloneva kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ojanperä sen sijaan sanoo suoraan, että häntä tilanne hieman huolestuttaa.

– Onhan se ihan mahdollista että jotain poikkeusjärjestelyitä vielä tulee, sellaiseen on kuitenkin varauduttava. Meillä kotona pidetään kiinni siitä, että kädet pestään aina kunnolla ennen kuin tullaan sisään. Lisäksi on ohjeistettu välttämään suuria väkijoukkoja, joka on sinänsä ironista kun kirjoitukset ovat juuri nyt alkamassa.

Kokkolalaiset abiturientit Lassi Ojanperä ja Lauri Paloneva ovat keskustelleet koronaviruksen mahdollisen leviämisen vaikutuksista niin kaveripiirissä kuin kotonakin.
Kokkolalaiset abiturientit Lassi Ojanperä ja Lauri Paloneva ovat keskustelleet koronaviruksen mahdollisen leviämisen vaikutuksista niin kaveripiirissä kuin kotonakin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keski-Pohjanmaalla ei ole toistaiseksi tavattu ainuttakaan koronavirukselle altistunutta saati sitten sairastunutta henkilöä. Alueen lukioiden rehtorit kertovat seuraavansa päivittäin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja paikallisten terveysviranomaisten sekä ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) tiedottamista.

– Todennäköisyys sille, että ylioppilastutkinnon kanssa jouduttaisiin massiivisiin erikoisjärjestelyihin vaikuttaa tällä hetkellä aika pieneltä. Mutta mikäli epäilykset heräävät, me toimimme tietysti terveysviranomaisten ohjeiden mukaan, Kokkolan suomalaisen lukion rehtoriMarkku Anttila sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pedersören lukion rehtoriMonika Eklund-Laurila kertoo tarkistaneensa kuluneella viikolla useita kertoja, onko YTL antanut uusia ohjeita koronaviruksen leviämisen varalta.

– En näe tällä hetkellä sen suhteen mitään huolestuttavaa, mutta jos sairastuneita tai koronavirukselle altistuneita ilmaantuisi, niin toimisimme tiiviissä yhteistyössä Pietarsaaren terveysviranomaisten kanssa.

– Siinä mielessä olen kyllä jo vähän kartoittanut tilannetta, että jos joku kirjoituksia valvova opettaja sairastuisi – oli se sitten vaikka normaalia kausi-influenssaa tai vatsatautia – niin olen selvittänyt ketkä opettajat voisivat häntä sijaistaa, Eklund-Laurila sanoo.

Nivalan lukion rehtoriJuha Maijala kertoo seuraavansa tarkasti tilanteen kehittymistä. Yksikään ylioppilaskokelas tai vanhempi ei ole rehtoria toistaiseksi lähestynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on tietysti Nivalassa juuri nyt talviloma meneillään, mikä voi vaikuttaa siihen ettei kukaan ole vielä soittanut tai laittanut minulle viestiä. Koronaviruksen saama mediahuomio on tietysti nostanut yleistä kiinnostusta, hän pohtii.

Ylioppilastutkinnon kokeita voi periaatteessa tehdä karanteenissakin.

– Yksittäisten tapausten järjestelyt ovat yleensä onnistuneet, tosin meillä on kokemusta poikkeusjärjestelyistä vain siltä ajalta, kun ylioppilastutkintoa ei vielä tehty digitaalisesti, Markku Anttila kertoo.

Kaikki rehtorit ovat yhtä mieltä siitä, että olisi sula mahdottomuus järjestää digitaalisia kokeita nyt keväällä, jos suuri osa kokelaista olisi altistunut koronavirukselle ja karanteenissa kotona.

Äärimmäisessä tilanteessa varatilojen löytyminen ei olisi helppoa ja sähköisen ylioppilaskokeen suhteen suuria ongelmia toisivat myös tiukat vaatimukset suojatuista tietoverkoista ja palvelimista.

– Sellaisen varajärjestelmän rakentaminen ei tällä aikataululla ole mahdollista jo pelkästään siitäkin syystä, ettei näiden tietoverkkojen rakentajiakaan voi altistaa turhille riskeille, Monika Eklund-Laurila toteaa.

Fakta

Kevään 2020 kirjoitusten aikataulu

ti 10.3. äidinkieli (suomi/ruotsi), lukutaidon koe sekä suomi/ruotsi toisena kielenä -koe

to 12.3. äidinkieli (suomi/ruotsi), kirjoitustaidon koe

pe 13.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä

ma 23.3. saamen äidinkielen koe

ti 24.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantieto, terveystieto

to 26.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä