keskiviikko 5.8.2020 | 05:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Arkkipiispa Tapio Luoma Päivi Räsäseen kohdistuvista esitutkinnoista: "Kyse siitä, milloin uskonnonvapauden nimissä käytetty kieli ylittää hyväksyttävän rajat"

Minna Akimo
Pe 6.3.2020 klo 11:00 | päivitetty pe 12:49

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoi torstaina joutuneensa kahteen uuteen esitutkintaan. Räsänen tiedotti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen aloittaneen esitutkinnan kahdesta Räsäsen julkisesta esiintymisestä mediassa.

Jo aiemmin valtakunnansyyttäjä on aloittanut esitutkinnan kahdesta muusta tapauksesta, jotka liittyvät Räsäsen näkemyksiin seksuaalivähemmistöistä.

Räsänen on useissa eri yhteyksissä todennut homoseksuaalisuuden olevan syntiä ja vastoin Jumalan tahtoa ja Raamatun opetusta. Monet ovat kokeneet Räsäsen puheet loukkaavina ja leimaavina.

– Kristityn tehtävänä ei ole loukata tai leimata mitään ihmisryhmää. Tämä on minusta aivan selvä asia. Se, että yksittäinen ihminen tai jokin ihmisryhmä leimataan ja nimitetään syntiseksi, ei tuo ketään lähemmäksi kristinuskoa, evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma sanoo Lännen Medialle.

Luoma ei ota kantaa käynnissä oleviin esitutkintoihin. Hän sanoo haluavansa kunnioittaa oikeuslaitoksen toimintaa ja antaa oikeuslaitokselle rauhan tehdä päätöksensä.

Hän kuitenkin toteaa, ettei näe, että esitutkinnoissa olisi kyse uskonnonvapauden rajoittamisesta tai siitä voiko Raamattua siteerata julkisesti.

– Tässä on kyse siitä, milloin uskonnonvapauden nimissä käytetty kieli ylittää hyväksyttävän rajat ja siitä tulee loukkaavaa, leimaavaa tai syrjivää. Minusta tämä on se kysymys, johon nyt haetaan vastausta.

– Minusta tapauksessa on kyse myös uskonnon ja politiikan kytköksestä.

Räsänen itse pitää häneen kohdistuneita esitutkintoja merkkinä uskonnonvapauden rajoittamisesta.

– Näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla pyritään rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä, Räsänen kirjoitti.

Suomessa kansalaisten uskonnon- ja vakaumuksen vapaus ovat perustuslakiin kirjattuja.

Hengellisenä johtajana arkkipiispa Luoma sanoo, ettei synnistä puhuminen ole vastoin kristillistä oppia. Olennaista on se, miten syntisyydestä puhutaan.

– Kristinuskoon kuuluu puhe synnistä. Nyt kuitenkin puhutaan asiasta, joka monen kristityn mielestä ei ole synti ja puhutaan tavalla, joka näyttäytyy erilaisuuden ja tietyn ihmisryhmän tuomitsemisena. Siksi kristinuskon omista lähtökohdista minusta on tärkeä käyttää harkintaa ja viisautta, kun puhutaan hengellisistä asioista, Luoma sanoo.

Valtakunnansyyttäjän nyt aloittamat esitutkinnat liittyvät Räsäsen televisio- ja radioesiintymisiin. Tapauksista toinen liittyy vuonna 2018 MTV3-kanavalla esitettyyn Yökylässä Maria Veitola -ohjelmaan ja toinen esitutkinta liittyy Ruben Stillerin toimittamaan Mitä Jeesus ajattelisi homoista -radio-ohjelmaan. Tämä ohjelma on lähetetty Yle Puheessa viime joulukuussa ja on edelleen kuultavissa Yle Areenassa.

– Ohjelman lomassa kävimme keskustelua Raamatusta, Jeesuksen merkityksestä, synnistä ja armosta. Tutkintapyynnössä on tartuttu varsin samantyyppisiin kommentteihin homoseksistä, joita esiintyy vuoden 2004 pamfletissani, Räsänen sanoo.

Valtakunnansyyttäjä aloitti viime vuoden marraskuussa esitutkinnan Räsäsen kirjoittamasta pamfletista Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Kirjoitus on 2014 jälkeenkin ollut luettavissa Luther-säätiön nettisivuilla.

Valtakunnansyyttäjä selvittää, onko Räsänen syyllistynyt ohjelmissa ja kirjoituksissaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja.

Aiemmissa poliisikuulusteluissa poliisi on todennut, ettei esitutkintojen käynnistämiselle ole syytä, eikä rikosta ole tapahtunut.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »