tiistai 26.5.2020 | 15:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Seurakuntaneuvoston toimintakulttuurista

Ti 17.3.2020 klo 17:50 | päivitetty ti 17:52

Keskipohjanmaa-lehti uutisoi 13.3. Kokkolan suomalaisen seurakunnan menettelytavoista ja seurakunnan päätöksenteon toimivuudesta.

Kokkolan suomalaisen seurataneuvostolle osoitetun kirjeen terä kohdistuu neuvoston toimintakulttuuriin (KP lehtiartikkeli 13.3.). Seurakuntalaisen kirjeen vaikuttamispyrkimykset voi nähdä siinä valossa, että se asettaa seurakuntaneuvostolle haasteen reflektoida omia käsityksiään, toimintaperiaatteitaan ja avoimesti asettua alttiiksi myös palautteelle.

Neuvosto ei puutu jumalanpalvelusten sisältöön. Se on papiston vastuulla kirkkoherran johdolla. Kirkon oppia ei määrittele seurakuntaneuvosto eikä myöskään kirkkoherra. Toisaalta seurakunnan tilojen käytöstä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto yhdessä.

Seurakunnan toiminnassa keskinäisen riippuvuuden ja avoimuuden arvostaminen tukee yhteisöllisyyttä ja vahvistaa sitoutumista seurakunnan perustehtävään. Seurakuntaneuvosto tekee päätökset kollegiona. Esimerkiksi kappalaisen virkavalinnan päätösperusteet on lyhyesti kuvattu neuvoston pöytäkirjassa 5.9.2019, s.10 ja huolellisesti kuvattu pöytäkirjan liitteessä (21.11.2019 Seurakuntaneuvoston lausunto Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle). Niihin on myös median hyvä perehtyä, ettei se vaikuttimia etsiessään tulisi tuottaneeksi uusia huhuja. Julkisen asiakirjan liitteineen seurakuntalainen saa pyydettäessä kirkkoherranvirastosta ja oikeudesta.

Seurakunnan eri tehtävissä toimiessa, kuten myös luottamustehtävissä, on hyvä muistaa se, että kukaan ei ensisijaisesti ole toteuttamassa omia näkyjään, vaan seurakunnan perustehtävää, joka tukee uskon syntymistä kolmiyhteiseen Jumalaan.

Ystävällisin terveisin

Kirsi Juvila

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »